Вести

Београд је постао социјално одговоран град

Кандидаткиња за одборницу на листи „Александар Вучић - Зато што волимо Београд!“ Весна Станојевић, потпредседница Главног одбора СНС Марија Обрадовић и чланица ГО СНС Дубравка Филиповски, разговарале су са суграђанкама у Сурчину о економском оснаживању жена и борби против насиља у породици. 

Весна Станојевић поручила да је разлог што се прикључила тиму Српске напредне странке на београдским изборима управо искрена жеља и одлучна намера, пре свега председника Александра Вучића, да се насиље што више искорени из нашег друштва. 

„Верујем у енергију коју имају ови људи на листи, а пре свега верујем у енергију коју има председник Вучић. Та енергија омогућила нам је да донесемо нека законска решења и применимо добре примере из праксе које су умногоме помогле жртвама насиља. Такође, Градска власт је у претходном периоду интензивно помагала рад Сигурне куће, а штићеницама омогућила преквалификацију и помоћ при запослењу. Верујем да ће бити боље, јер да не верујем, не бих била овде“, рекла је Станојевић. 

Обрадовић је том приликом истакла да је Београд, током протекле 4 године, постао социјално одговоран и да је тим који предводи Српска напредна странка успео не само да измири заостала дуговања од 46 милиона евра, већ је, како је рекла, успостављен редован ритам исплата социјалних принадлежности. 

„Поносна сам што је Београд постао социјално одговоран град. Српска напредна странка је социјално одговорном политиком, коју смо развили према европским стандардима,  и на основу које смо водили град Београд, у претходне 4 године успела да врати дуг од 46 милиона евра за социјалне принадлежности, који су нам оставили Ђилас, Шапић и остали који су се пре нас неодговорно и бахато опходили према Београђанима. Град Београд сада редовно измирује своје обавезе, без дана закашњења. Сада свака породиља одмах добија 10.000 динара за бебу, док маме, које су у категорији социјално угрожених, добијају додатних 25.000 динара. Сада услуге личних пратилаца бесплатно користи 330 деце и младих са сметњама у развоју, док Град плаћа и услуге персоналних асистената за 52 особе са инвалидитетом. Грађани су свесни свих резултата које смо постигли у Београду и зато сам уверена да ће на 4. марта поново указати поверење и заокружити листу број 1 „Александар Вучић-Зато што волимо Београд!“, нагласила је Обрадовић. 

Говорећи о економском оснаживању жена, Обрадовић је рекла да је један од предуслова за то и инсистирање на запошљавању или самозапошљавању жена. Додала је да је у протеклом периоду Град подстицао програме за запошљавање младих жена и самохраних родитеља, а путем старт-ап кредита омогућавао је младима и покретање сопствених бизниса. Такође, како је рекла, економско оснаживање је важно и за жене које су жртве насиља, јер једино жена која је економски независна, са сопственом зарадом, може да изађе из ситуације породичног насиља. 

Филопивски је говорила о подстицајима града Београда за развој женског предузетништва и у том смислу нагласила да и овај развој мора бити равномеран. 

„Развојна шанса привреде управо је развој малих и средњих предузећа и предузетништва уопште. Старт-ап кредити, смањивање пореза, повољнији кредити су начини како се у Београду, и у свим њеним општинама појединачно, на добар начин, развија женско предузетништво“, навела је Филиповска.