Вести

Божић: Избори у децембру су били фер и демократски

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је београдске изборе за 2. јун, а до договора власти и опозиције о изборним условима и примени препорука ОДИХР-а није дошло. Сандра Божић, члан Председништва Српске напредне странке рекла је да су прихваћена два захтева опозиције, док је трећи захтев о одржавању београдских и локалних избора у истом дану мимо закона.

Божић наглашава да су и претходни избори били демократски, али да јој је драго што су представници власти и опозиције сели за исти сто и уопште разговарали.

"Тај разговор је имао смисла, али је опозиција десетак дана пре почетка дијалога добила истраживања јавног мњења која су им указала да су у двоцифреном паду што се тиче подршке у Београду. Из тог разлога је настала драма и због тога нисмо говорили о препорукама ОДИХР-а, већ о њиховим ултиматумима", истиче Божић.

Наводи да су прихватили, како каже, два од три ултиматума опозиције, али да захтев да се сви локални избори одрже истог дана када и београдски нису могли да дозволе.

"Трећа тачка је мимо закона, на граници уставности, и представљала би озбиљан политички и правни преседан. Све што можемо да померимо у оквиру закона, пристали смо, па је тако остављена могућност да се избори на локалу помере за септембар", рекла је Божић.

Божић је рекла да трећег захтева у препорукама ОДИХР-а уопште није било, као и да је председница Скупштине колегијум сазвала да би се разговарало о имплементацији препорука, а не ултиматума опозиције.

"Од 2019. смо спровели 54 препоруке, и спремни смо да унапредимо изборне услове да би читав изборни процес био користан. Пристали смо да се Јединствени бирачки списак ажурира на месец дана, да се контролишу комисије. Пристали смо на све што су претходно желили, али они више ни то не желе", истиче Божић.

 

 

Извор: РТС 1