Вести

Божић: Напади Тепић криви за лошије пословање Крушика

За лошије пословање фабрике наменске индустрије “Крушик” у Ваљеву у претходних годину и више дана криви су "напади посланице ШП-а Маринике Тепић на наменску индустрију Србије", рекла је чланица Главног одбора Српске напредне странке и Народни посланик Сандра Божић и у прилог томе навела да је 2018. године, пре напада Тепић и других, Крушик пословао у плусу и забележио одличне резултате.

Божић је, коментаришући данашње оптужбе Тепић да је за лоше пословање Крушика крив председник Србије Александар Вучић, рекла да се очито наставља са перформансима у холу Скупштине, што је још један доказ да председник С СП Драган Ђилас и његове страначке колеге нису у стању да размишљају о општем интересу и интересу државе Србије, већ искључиво и само о појединачним интересима.

Божић је навела низ показатеља и финансијских резултата који упућују да је пад пословања Крушика уследио после учесталих "прозивки" и напада опозиције.

“Уместо извињења, данас смо чули још један напад на Крушик, на нашу наменску индустрију и државне интересе, као и то да се 2018. година, у којој је Крушик евидентно изузетно успешно пословао, није десила”, рекла је Божић.

Сада се, рекла је Божић, можемо запитати који су то интереси “понукали Маринику Тепић и Драгана Ђиласа за такав напад на наменску индустрију и напад на интересе Србије”.

Како је навела, у 2013. години, када су се управо они који данас критикују пословање Крушика бавили тиме, та фабрика наменске индустрије имала је укупне приходе од милијарду и 202.000 динара, а у 2018. години - 11 милијарди 385 милиона и 362.000 динара.

“Отприлике се 10 пута повећао укупан приход у Крушику”, рекла је Божић и додала да је остварени физички обим производње 468,79 одсто повећан у 2018. години, а да је остварени извоз у односу на 2013., у 2018. години био повећан за 631,56 процената.

Додаје и да је 2013. године број запослених у Крушику био 1.264, а да им је просечна плата била 38.663 динара, а да данас број радника износи 3.231, а просечна плата у 2018. години износила је 51.372 динар, док је данас још и већа.

Подаци из 2013. године јасно показују до које мере су се потрудили да униште наменску индустрију, рекла је Божић и додала да и сада, када год се запитају за бољитак наменске индустрије, у стању су само да упропасте и доведу до нових губитака.

Појашњава да су бројне афере допринеле лошој репутацији Крушика, те да из тог разлога нису реализовани уговори који су били актуелни и који су требали да буду остварени током прошлих годину дана. “За то су криви искључиво они и питам Маринику Тепић - који је разлог за то. У Крушику је било и одређених пропуста самог руководства, што ће се у будућности исправљати, али то је минорно у односу на то што су они урадили у претходних годину и по дана управо из хола Скупштине Србије, из различитих интереса”, рекла је Божић.

Како је рекла, данашњи напад на Крушик изазван је јучерашњом посетом председника Вучића тој фабрици наменске индустрије у Ваљеву.

“Председник Вучић је обишао два новоотворена погона у Крушику. Да се ништа не ради и да ситуација није добра, сасвим сигурно не би имао шта да обиђе. Да је обилазио оно што су они оставили 2013. године, наишао би само на један катанац и на кључ који је вероватно бачен негде у заборав”, закључила је Божић.

 

 

Извор: Танјуг