Вести

Божовић : Деци оставити напредну Србију


"Стратегија Популационе политике и акциони планови у Србији, нажалост, претходних година нису се примењивали и само су били мртво слово на папиру", рекла је државна секретарка Стана Божовић на "Дечијој недељи" у Панчеву.
 
Панчево је јуче поводом "Дечије недеље" угостило државну секретарку Стану Божовић која се радо одазвала позиву, јер како је сама рекла, њена обавеза као државног секретара и председника Националног савета за бригу о деци и популацији је да увек буде тамо где су најмлађи и најугроженији.
 
Она је најпре посетила Дом за децу без родитељаког старања "Споменак" и упознала се са проблемима са којима се ова установа суочава. Дом за децу и омладину без родитељског старања "Споменак" из Панчева је установа социјалне заштите чији је оснивач АП Војводина, док се средства за финансирање основног облика рада – домског смештаја, обезбеђују из буџета Републике Србије.
 
Функција Дома је збрињавање деце и омладине без родитељског старања и деце са сметњама у развоју, до обезбеђивања услова за повратак у сопствену, или збрињавања у некој другој породици (сродничкој, хранитељској, старатељској), односно до оспособљавања за самосталан живот. Смештајни капацитет Дома је 48 места и још 48 за додатне услуге а кроз овај Дом прошло је до сада 1.300 а тренутно у Дому борави 33 деце.
 
Државна секретарка Стана Божовић је рекла да "Споменак" представља репрезентативну установу таквог типа и да ће Министарство заједно са установом саставити листу приоритета за унапређење услова у Дому. Она је позвала директорку Дома Зденку Радојковић да дође у Министарство и да заједно виде шта су приоритети на који начин може да се помогне тој установи. Један од њих је и теретана која је препуна влаге и потребно је што пре решити тај проблем. Државна секретарка обишла је нову котларницу као и вешерницу где је била у прилици да види и нове машине зе веш. Она је похвалила жене које брину о том делу установе где је хигијена на високом нивоу.
 
Посебну пажњу државној секретарки привукла је дечија керамичка радионица и млади мајстори који своју креативност исказују правећи минђуше, керамичке фигурице и венецијанске маске. Она је том приликом саветовала талентоване штићенике Дома да наставе са учењем и радом јер имати занат у рукама је нешто драгоцено. Државна секретарка је рекла и да ће врло радо повезати Дом са надлежнима за социјално предзетништво да би се обезбедила продаја дечијих радова што би им омогућило даље усавршавање.
 
Државна секретарка Стана Божовић обишла је и собе где су деца без родитељског старања смештена и са свима се поздравила и поразговарала, питала их шта им недостаје и како им је у Дому. Чињеница да деца нису седам година ишла на море веома је растужила државну секретарку која стално истиче и апелује да је солидарност нешто што нам недостаје као друштву. Она је рекла и да град мора наћи начин да помогне Дому. Са друге стране и поред проблема које је затекла она је задовољна како се васпитачи опходе према деци као и организацијом. На крају дружења поклонила је деци предшколског узраста школски прибор и играчке.
 
У градској управи Панчево државна секретарка Божовић била је учесник трибине на тему "Популациона политика у Србији" и то је била прилика да још једном подсети јавност и присутне да су деца веома важна и да су она будућност сваке земље а када је реч о Србији, поменула је застрашујуће резултате пописа који показују да нас је све мање и да су прошле школске године 53 школе имале од 1-5 ђака а 4.800 одељења са мање од 14 ђака. Она је изнела и податак да је 14.000 просветних радника требало да остане без посла јер су вишак. Државна секретарка је упозорила на чињеницу да сваке године изгубимо по један град и због тога је врло важно радити на Популациној политици.
 
"Стратегија Популационе политике и акциони планови у Србији нажалост , претходних година нису се примењивали и само су били мртво слово на папиру", рекла је државна секретарка и нагласила да ми још увек када је реч о овој области немамо добру и јасну Стратегију. Такође, рекла је да ће ова Влада радити на стварању амбијента да се људи запосле, јер незапосленост је један од највећих проблема у Србији. "Милион људи је без посла, имамо пад морала, кризу брака и породице, пораст насиља, све су то патолошке појаве у друштву које је потребно што пре искоренити". Она је указала и на то да деца чији родитељи немају посао не могу бити срећна јер немају услове за нормалан живот. Упозорила је и на то да су многа деца у Србији жртве насиља у породици и да касније и сама постају насилници. "Наша обавеза је да се изборимо са насиљем, на почетку јесењег заседања Народне скупштине наћиће се и Истанбулска конвенција која ће обухватити све сегменте у борби против насиља" најавила је државна секретарка и рекла да очекује за двадесет дана њену ратификацију.
 
Државна секретарка је још једном поновила да је у тешким временима у Србији када је криза свуда око нас, солидарност најважнија и да би нам свима живот био много лакши када би локалне самоуправе и људи добре воље заједно кренули у решавање проблема који муче најугроженије грађане.