Вести

Братислав Гашић: Други се плаше избора

Потпредседник СНС о односима у коалицији, Београду, мерама Владе: Имамо бар десет кандидата за градоначелника бољих од Ђиласа. Економске мере су нужне како би држава могла да опстане.

НЕ бежимо од избора и ако неко мисли да ће нас уплашити њиховим сталним помињањем грдно се вара. Али, сматрамо да не би било примерено да идемо на биралишта у овом тренутку, јер имамо много озбиљнијих ствари које морамо да решимо - каже за „Новости“ Братислав Гашић, потпредседник СНС и градоначелник Крушевца.

* Истиче рок за увођење привремених мера у Београду и врло брзо ће бити избора у престоници. Имате ли кандидата за градоначелника?

- Још није познат кандидат. Постоји минимум десет људи из наших редова, способнијих и квалитетнијих од Драгана Ђиласа, који сигурно не би дозволили да се град задужи 900 милиона евра.

* Све се више спекулише и о ванредним изборима у Војводини. Је ли реално да их изазовете?

- Актуелна власт у Војводини је одавно изгубила легитимитет због многобројних злоупотреба, а то најбоље показују грађани који су гласали за СНС на свим локалним изборима у последње време, од Лимана, који је био традиционално упориште демократа, па до Србобрана, Ковина, Врбаса... ДС и Пајтић су својим катастрофалним односом према имовини грађана опустошили ову некад најперспективнију и најбогатију регију у Србији. Уништили су све за шта су се ухватили и чиме су располагали. Зато сматрам да су неопходне промене и нови избори за покрајински парламент.

* Очекујете ли прелазак још функционера ДС у ваше редове?

- Имамо свакодневне контакте са бившим и садашњим функционерима ДС, а отворени смо и за припаднике других политичких опција који нашу странку виде као другачију, са конкретним резултатима. Имамо више од 400.000 чланова, а само у Крушевцу - 12.500. Прелазака има и на локалном нивоу, а страначки органи доносе коначне одлуке о пријему. Утврдили смо и јасне критеријуме. Јер, има и „прелетача“ који мисле да ће приступницом извесно задржати функције, мада су у већини они који нашу странку не виде као интересну групацију.

* Због „трансфера“ Драгослава Николића у СНС реаговао је и лидер демократа...

- Ђилас причом о диктатури и политичким процесима жели да направи само заштиту за себе и блиске сараднике, који су ојадили земљу. То је медијско спиновање, а не реалност. Не подиже СНС кривичне пријаве, него тужилаштво и полиција. И чега има да се плаше ако су чисти и ако се нису огрешили о народ?!

* Мислите ли да би нове економске мере могле да угрозе коалицију на републичком нивоу? Социјалисти су раније износили примедбе...

- Затекли смо катастрофалну, уништену привреду услед криминалних тајкунских приватизација. Мере су нужне да би Србија опстала, а земља је већа од наших политичких интереса. И Србији може да помогне само широк консензус грађана, функционера, политичких странака... Грађани имају поверења у мере које су донели први потпредседник Владе, министри и, наравно, премијер. Посежемо данас за тешким реформама, јер је за 12 година пет пута увећан јавни апарат. Ниједна економија не може то да издржи. Мислите да СПС више воли пензионере или социјално угрожене него ми? Сигурно је да бисмо с популистичким мерама и тренутним рејтингом могли да добијемо 80 одсто поверења грађана, али то би било кратког даха.

РЕДОВНЕ ПРОВЕРЕ ЛОКАЛНИХ ФУНКЦИОНЕРА

* Имате ли спремне кадрове који ће наследити функционере из СНС за које су утврди да не задовољавају критеријуме?

- Многи су због привилегија „порасли“ да не може да их добије ни председник странке, а камоли неко од нижих функционера или чланова. Кристалишу се мерила по којима ће се оцењивати рад локалних функционера, председника општина, градоначелника, директора јавних предузећа. То су уштеде у локалним самоуправама, запошљавање, издвајања за породиље, младе, културу, спорт, инфраструктуру, уређење града. Оснажићемо тимове тамо где нису могуће моменталне замене кадрова. И нећемо дозволити да у наредна три месеца кадрови не буду поново под лупом. Већ смо распустили 20 општинских одбора. Тим чином смо показали јасну разлику, јер су други распуштали одборе кад су падали са власти, а ми то чинимо док смо на власти.