Вести

Брисел жели Србију и са напредњацима

Шта конкретно Србија тиме добија?
– То отвара много шире могућности за Србију, отвара врата бројним инвеститорима, многим фондовима помоћи, помоћи, економском развоју Србије. Наравно, биће потребне многе политичке одлуке, које није лако донети, али Србија која жели напред мораће да доноси и такве одлуке.

Који је став ЕУ? Шта сте чули од њих?
– Ми смо говорили о свим важним питањима за Србију. Представници ЕУ су показали велико разумевање, али су показали и врло озбиљно познавање политичке позорнице Србије. Коректно је са њихове стране да они у наше међупартијске размирице и свађе неће улазити – о томе када ми желимо изборе, или ДС или неко други. Људима у Европи је веома важно да Србија иде путем европских интеграција, а не како ће се звати она политичка опција која ће тим путем Србију водити најуспешније.

Да ли су помињали датум почетка преговора о прикључењу Србије?
– Нисмо разговарали о тачним и прецизним датумима. Ми смо разговарали о суштини ствари, о томе шта Србија треба да учини и шта Србија добија целим процесом. Бавили смо се суштином, а не формом.

Да ли сте разговарали о предприступним фондовима?
– Разговарали смо о томе шта су наше обавезе, а да би смо ушли у ту причу ми морамо да започнемо преговоре. Много нас тежак пут чека до тога. ЕУ је спремна да разговара са свима на власти, који су за европски пут Србије. Очекујем да се такви разговори наставе и убудуће.