Вести

Брнабић: Боримо се за чистију Србију

У присуству председнице Владе Републике Србије Ана Брнабић у комплексу компаније "Smurfit Kappa" у Београду отворено је прво индустријско биолошко постројење за прераду отпадних вода, вредности пет милиона евра, које ће воду из Дунава коришћену за индустријске потребе пречишћавати и враћати у реку у чистијем стању од оног у којем је из реке узета.

Брнабић је постројење отворила у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горана Весића, директора "Smurfit Kappa" групе за Европу Саверија Мајера, као и генералног директора "Smurfit Kappa" д. о. о. Милана Марковића.

"Данас је важан дан за заштиту животне средине како у Београду тако и у целој Србији. Дан који представља прекретницу за борбу за чистију средину и одрживији развој наше земље", рекла је Брнабић.

Додала је да је "Smurfit Kappa" изградила прво биолошког постројења за третман отпадних вода и да представљају пример за све привреднике у Србији.

"Само пројектовање оваквих постројења тражи време, тако да сви привредници морају да почну са оваквим пројектима што пре", истакла је Брнабић.

Нагласила је да је један од основних приоритета у Србији и третман отпадних вода уз заштиту и унапређење квалитета ваздуха, а трећи који се тиче складиштења чврстог отпада.

"Само у пречишћавање отпадних вода Србија ће у наредном периоду уложити нешто више од 4,5 милијарди", навела је Брнабић.

 

 

Нисам давала никакве датуме о изборима на седници владе

На седници Владе Србије нисам давала никакве датуме, али верујем и надам се да ће избори бити одржани у децембру, рекла је Брнабић поводом информација које су се појавиле у појединим медијима да је наводно на седници тражила од министара и државних секретара да све уредбе и прописи које су у процедури буду усвојени до половине октобра.

"Информација коју сте добили од људи који су били присутни на седници владе није тачна. Нисам давала никакве датуме. Што се мене тиче, ја верујем и надам се да ће бити у децембру. Ми смо увек спремни за изборе, ја сам говорила да мислим да је боље да се одрже пре, а не касније и коначно, и пре два месеца сам рекла да је моја оставка на столу и да опозиција уколико жели изборе крене у разговоре око техничких детаља", рекла је Брнабић.

Додала је да је све у складу са оним о чему су причали раније, али и у складу са захтевом опозиције из септембра месеца, мада, није у складу са оним што су говорили пре тога, а то је да се никако не расписују избори.

"Нетачна је информација са седнице владе што толико неозбиљно и неодговорно одређени медији пуштају информације са седнице владе, рекла-казала и трачеве које пуштају као истине, али то говори о њиховом недостатку професионалности", рекла је Брнабић.

На питање Н1 како се као председница владе осећа што дужина њеног мандата зависи од, како су рекли, "воље" председника Републике Србије Александра Вучића, Брнабић је најпре прокоментарисала да је управо тај медиј објавио информацију да је она рекла на седници владе да ће избори бити одржани 17. децембра као чињеницу, а да нису ни тражили потврду из владе.

"То говори о вашем професионализму. Што се тиче тога ко мени одређује трајање мандата, колико сам разумела и из ваших медија, опозиција је тражила расписивање избора београдских и парламентарних до краја године. Ми желимо да изађемо у сусрет опозицији. Није председник Вучић то рекао, није он ограничио мандат владе, већ смо изашли у сусрет опозицији која је претила грађанском непослушношћу", рекла је Брнабић.

На питање када ће влада послати образложени предлог за распуштање скупштине, Брнабић је рекла: "Чућете ускоро".

 

Буџет ће бити усвојен пре распуштања Скупштине Србије

Брнабић је изјавила да ће буџет Србије за следећу годину бити усвојен пре распуштања Скупштине.

"Ми смо одговорна власт. Буџет је спреман, очекујем да ће бити почетком октобра у скупштини и идемо са усвајањем буџета. То усвајање буџета ће омогућити додатно повећање пензија, додатно повећање плата у јавном сектору и повећање минималца који ће први пут у Србији ићи на више од 400 евра", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли ће буџет Србије бити усвојен пре распуштања (актуелног сазива) Народне Скупштине Републике Србије.

Додаје је да ће све оно што је Влада обећала, и испунити.

На питање новинара да ли има информације о томе ко су били наоружани људи у Бањској и каква је улога Милана Радојичића у томе, Брнабић је одговорила да медиј који јој је упутио то питање преноси сваку "реч (министра унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаља) Свечље као да је истина".

"Свечља каже да се неко лечи на ВМА, а ви потрчите да видите да ли је заиста на ВМА. Верујем да сви имате све информације, питајте Приштину", рекла је Брнабић.

Додала је да новинарка Н1 није рекла истину када је рекла да је власт ћутала три дана поводом догађаја у Бањској, пошто се председник Вучић обратио истог дана у 20 сати.

 

Наставља се терор Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији

Брнабић је изјавила да се над Србима на Косову и Метохији наставља терор који спроводи премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, на шта су и она и председник Вучић до сада упозоравали.

Одговарајући на питања новинара о дешавањима на северу Косова и Метохије, Брнабић је рекла да тзв. косовска полиција од јутрос врши претресе у српским општинама на северу, да су ушли у КБЦ "Косовска Митровица", као и да се наставља терор Аљбина Куртија.

"Наставља се терор Аљбина Куртија над Србима на Косову и Метохији, потпуно очекивано у складу са свим оним што смо причали и што председник Србије Александар Вучић прича већ месецима, терор и малтретирање Срба на Косову и Метохији", рекла је Брнабић.

Истакла је да су једини циљ и једина жеља Куртија да протера све Србе са Косова и Метохије.

"Пратимо ситуацију, разговарамо и са КФОР-ом, са међународном заједницом, а од јутрос председник Вучић има састанке на ту тему, чула сам се и са директором Канцеларије за Косово и Метохију (Владе Републике Србије) Петром Петковићем; наставља се терор", закључила је Брнабић.

 

Влада определила 4,5 милијарди евра за пречишћавање отпадних вода

Брнабић је изјавила да је Влада Републике Србије определила 4,5 милијарди евра за пројекте за пречишћавање отпадних вода.

Брнабић је, одговарајући на питање шта за Србију значи данашње отварање првог индустријског биолошког постројења за прераду отпадних вода, оценила да је реч о прекретници за Србију.

Подсетила је да до 31. децембра 2025. сви привредни субјекти у Србији који имају отпадне воде из технолошких производних процеса морају да изграде постројења за пречишћавање отпадних вода.

"То је тај датум који ће се апсолутно поштовати. Поред тога, имамо много посла који морамо да урадимо на прикупљању отпадних вода, на изградњи канализационих система, канализационих мрежа широм локалних самоуправа у Србији и онда изградњом система за пречишћавање отпадних вода", изјавила је Брнабић.

Како је навела, Влада Србије је определила нешто више од 4,5 милијарди евра за те конкретне пројекте у наредним годинама, од чега је једна милијарда намењена пројектима у граду Београду.

 

 

Извор: Танјуг