Вести

Брнабић: Брза пруга Београд-Нови Сад прекретница у развоју земље

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Новом Саду, на обележавању прве годишњице од пуштања у рад брзе пруге Београд-Нови Сад, да је ова саобраћајница прекретница у развоју Србије, најавивши да ће до краја 2024. године бити отворена и деоница до Суботице.

Брнабић је на свечаности, на перону Главне железничке станице у Новом Саду, поручила да су велике ствари пред Србијом ако будемо успели да сачувамо мир и стабилност.

У светлу онога што се данас дешава и што се дешавало јуче у Охриду, ништа од овога не би било могуће да немамо мир. Ове снове не бисмо могли да сањамо да немамо стабилност и перцепцију тога да ће и Србија и овај део Европе бити стабилни у будућности, поручила је Брнабић.

Према њеној оцени, пре годину дана није отворена само деоница брзе пруге од Београда до Новог Сада, у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта, већ је обележена преломна тачка у даљем развоју наше земље.

Показали смо да можемо и умемо да изградимо ауто-путеве, тако да смо пре годину дана показали да можемо и да смо довољно јаки да изградимо и брзе пруге у Србији, нагласила је председница Владе.

Брнабић је додала да ће бити модернизована и цела барска пруга до границе са Црном Гором, као и да ће се градити и крак брзе пруге до Шида, која ће бити веза са Италијом и Аустријом, преко Загреба и Љубљане.

Брнабић је предочила да ћемо, када буде готова брза пруга до Суботице, путовати од Београда до Суботице за само сат и 18 минута, оценивши да је то потпуно другачија Србија - јача, модернија и напреднија.

Премијерка је навела да челично пријатељство са Кином одсликава и то што су две земље прошле године оствариле укупан ниво робне размене од шест милијарди долара, док је наш извоз у Кину достигао рекордних 1,16 милијарди долара, што је за 152 пута више него пре 10 година.

Према њеним речима, наш приоритет је да доведемо додатне кинеске инвеститоре у Србију, као и да повећамо обим размене у области услуга и технологија и тиме додатно унапредимо наше економске односе.

Зато је, како је поручила, циљ Србије да током 2023. године заврши преговоре око споразума о слободној трговини са Кином и да га потпише до краја године.

Након тога, небо је граница за наше односе, домаћу привреду и привреднике и атрактивност Србије као инвестиционе дестинације, будући да ће и западне компаније одавде моћи да пласирају своје производе на тржиште Кине, нагласила је Брнабић.

Председница Владе је возом "Соко" кренула из станице Београд центар у Прокопу за Нови Сад, а са њом су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, представници "Железнице Србије" и кинеске компаније "China railway international co".

Свечаности су присуствовали и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и други.

 

 

Извор: Танјуг