Вести

Брнабић: Брза саобраћајница од Коридора 10 до Пожаревца, Великог Градишта и Голупца

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, изјавила је да се раде просторни план и студија изводљивости за изградњу брзе саобраћајнице од ауто-пута код скретања за Пожаревац до Великог Градишта и Голупца.

Брнабић је навела да је у инвестиционом плану "Србија 2025" за брзу саобраћајницу од Kоридора 10 до Пожаревца, Великог Градишта и Голупца, планирано и издвојено 370 милиона евра.

"У овом тренутку се за ту брзу саобраћајницу ради просторни план и студија изводљивости", рекла је Брнабић у Великом Градишту, где је присуствовала званичном отварању Рамске тврђаве.

Брнабић је напоменула да је важна инфраструктура, изградња путева, како би људи лакше долазили у тај део Србије.

"Видели смо да умемо да градимо путеве, да смо озбиљни, да желимо то да радимо. Kада смо завршили комплетан источни и јужни крак Kоридора 10, ауто-пут до Чачка и наставили до Пожеге, завршићемо и ову брзу саобраћајницу и то је потпуно нова будућност за овај крај", рекла је Брнабић.

 

Подунавље бисер који свет треба да открије

Брнабић је указала да је реч о важном пројекту, који доприноси развоју и туристичкој понуди Подунавља, јер је то, како је рекла, бисер који Европа и свет тек треба да открију у Србији.

"За мене је Велико Градиште једна мала општина са великим срцем, огромног потенцијала и лепоте. Kренули смо да је враћамо на ноге, да поправљамо ствари које су нам остале из историје, да их чувамо за будуће генерације, али и да инвестирамо стратешки у будућност и градимо неке нове ствари које ће остати за нама", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је прошле године отворена Голубачка тврђава, која је сада прелепа, велики споменик за будућност.

"Настављамо да градимо потенцијале Србије, посебно Подунавља, јер је то бисер који Европа и свет тек треба да открију у нашој земљи. Због тога толико новца улажемо и улагаћемо још више, да на најбољи могући начин представимо лепоте које овде имамо", рекла је премијерка.

Брнабић је додала да за те лепоте не знају чак ни сви у Србији, и зато се мора улагати у промоцију тог дела земље, како би сви упознали лепоту Подунавља.

"Тврђава је из 15. века, обновили смо је са пријатељима из Турске, да је чувамо и за будуће генерације. Јер, као и у свакој породици, тако и у држави - ако желите озбиљно и одговорно да радите, онда треба да сачувате оно што су вам преци оставили и да данас градите оно што ћете ви оставити вашој деци. То данас овде обележвамо", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да је туризам велика озбиљна грана за Велико Градиште, али и за целу Србију.

"Све боље нам иде сваке године. Прошле године смо имали девизни прилив од туризма 1,4 милијарди евра. А, нисмо урадили можда ни пола посла од онога шта све треба да поправимо, а што нам је остало из историје и да уложимо за будућност", рекла је Брнабић.

Брнабић је напоменула да је важна инфраструктура, изградња путева, како би туристи лакше долазили, те навела да ће за месец и по дана бити готов и пристан у близини, како би се олакшао долазак бродова.

"Молим локалну самоуправу да ради на пројектима, а ми ћемо све то финансирати", рекла је премијерка и додала да је важно да се грађанима целог Браничевског округа обезбеде бољи услови за живот.

"Да остајете овде, ви и ваша деца, да имамо будућност у овом прелепом делу Србије", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је у обнову Дома здравља у Великом Градишту уложено око милион евра, а да ће у обнову једне од најбољих музичких школа у земљи, основну и средњу музичку школу "Стеван Мокрањац" у тој општини бити уложено 200.000 евра.

"Имамо конкретне пројекте за будућност. Знамо шта нам је чинити, шта треба да радимо и настављамо да радимо заједно", рекла је Брнабић.

 

Напад на Прајд инфо центар недопустив, то није Србија

Брнабић је изјавила, коментаришући напад на просторије Прајд инфо центра у Београду, да је тако нешто недопустиво, као и свако друго насиље и да ништа слично не сме да се понови, те да то није Србија, већ мањина која постоји у свакој држави.

"Док год има таквих напада наша је обавеза и дужност да шаљемо поруке да су такви напади или било каква врста физичког напада, на било кога, неприхватљиви у Србији", рекла је Брнабић.

Додала је да ће разговарати са организацијама цивилног друштва о томе шта се још може урадити у заштити права свих.

"Свака осуда сваког напада. Ово је недопустиво. То није Србија, то је мањина која постоји у свакој држави света, али ми морамо да нађемо начин да они буду адекватно кажњени и да се овакве ствари не понављају", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је поносна колико је Србија напредовала само у последњих 10 година по питању поштовања права свих мањина, али и додала да увек може више да се уради, и да ће се на томе радити и даље.

 

 

Извор: Танјуг