Вести

Брнабић: Брзи опоравак српске економије у овој години

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на онлајн панелу Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) да се српска економија ове године веома брзо опоравља од последица кризе изазване коронавирусом.

Брнабић је на панелу "Изградња боље и равноправније будућности: Гласови региона ЕБРД", посвећеном последицама пандемије, истакла да ће раст БДП-а Србије у 2021. бити најмање шест одсто.

Брнабић је навела податак да је наша земља у првом кварталу 2021. године забележила раст БДП-а од 1,7 одсто, што је тренутно најбољи резултат у Европи.

Брнабић је подсетила на то да је на челу Владе од 2017. године, као и да је 2016. године, када је била министарка државне управе, започета трансформација српске економије – од економије засноване на радно интензивним пословима и инвестицијама ка економији заснованој на иновацијама и знању.

То нам је веома помогло када је наступила поменута здравствена криза, пошто је наша економија постала доста стабилнија и отпорнија, објаснила је Брнабић, истакавши да је Србија била погођена кризом, али не тако као већина земаља Европске уније.

Брнабић је указала на то да је српска економија показала велику отпорност и када је реч о сектору услуга и ИТ-а, напоменувши да је држава одреаговала веома ефикасно на изазове током ковид кризе, са до сада укупно три пакета помоћи привреди и грађанима, вредних приближно осам милијарди евра, што је више од 17 одсто нашег БДП-а.

Брнабић је нагласила да је то подразумевало подршку не само малим и средњим, већ и великим предузећима, као и директну финансијску помоћ грађанима.

Брнабић је истакла да је у 2020. години БДП Србије пао само 0,9 одсто, што је био други најбољи резултат у Европи.

То нам је доста помогло да имамо брзи опоравак у првом кварталу ове године и надамо се да ћемо 2021. године имати раст БДП-а од најмање шест одсто, навела је Брнабић, поручивши да борба са COVID-19 и даље траје и да никo још увек не може да прогласи победу.

 

 

Извор: Танјуг