Вести

Брнабић: Циљ је да се до краја априла вакцинише 40 одсто грађана

У Србију вечерас стиже 57.600 вакцина "AstraZeneca", у понедељак 106.000 "Pfizer-BioNTek", а у понедељак или уторак пола милиона "Sinopharm", рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и најавила да је циљ да се до краја априла вакцинише 40 одсто грађана.

Брнабић се захвалила на вакцинама из програма Ковакс и навела да је до сада Србија успела да набави око 2,5 милиона вакцина кроз билатералну сарадњу.

У Србији је до сада макар прву дозу вакцине примило 1.454.000 пунолетних грађана што је четвртина те популације, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је план да до краја априла прву дозу вакцине прими макар 40 посто те популације.

"Сада ћемо ући у свако село, локалну заједницу, вакцине стижу, наставља се пријава и преко портала еУправе. Председник Републике Србије Александар Вучић, колико сам чула од њега, вакцинисаће се у Рудној Глави и очекујем да ће донети ново интересовање за вакцинацију", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је у Србији до сада 18 посто пунолетних грађана примило другу дозу, док је потпуно заштићених којима је протекао одговарајући период после друге дозе вакцине 702.000, што је 12 посто пунолетне популације.

Брнабић је нагласила огроман успех вакцинације људи из региона и оценила да је то био начин подизања заједничке сигурност јер без безбедних људи у региону ни људи у Србији нису безбедни.

Брнабић је оценила да је код грађана тих земаља нема анимозитета према Србији, док за политичаре тамо није сигурна.

Брнабић је истакла да су европски и светски медији препознали добру намеру Србије, а постигнут је и ПР ефекат вреднији од више стотина милиона евра.

 

Вакцинација је питање националне безбедности

Вакцинација је питање националне безбедности и нема важније теме од тог процеса, рекла је Брнабић и поручила да се нико тиме не сме играти и ширењем лажних вести и панике покушавати да угрози степен имунизације.

Поводом хапшења појединих антиваксера који се су оглашавали на друштвеним мрежама, Брнабић је рекла да су лажне вести о вакцинацији нешто што грађане може коштати живота.

"Ако је и једна особа која је размишљала да се вакцинише и чула лажи па од тога одустала и умрла, то је кривично дело. Морамо озбиљно да се бавимо овом темом, ово је питање националне државне безбедности", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је на последњој седници Савета за националну безбедност основна тема била вакцинација, а да се о томе разговарало и у Скупштини Србије.

Брнабић је одбацила наводе да је председник Републике Србије Александар Вучић антиваксер, истакавши да је он јасно позвао грађане на вакцинацију и да је најавио да ће се ускоро вакцинисати.

"Вучић је желео да се вакцинише у тренутку када знамо да имамо довољно вакцина. Он сада отвара други круг масовне имунизације. То ће нам помоћи да дођемо до колективног имунитета", рекла је Брнабић.

Позивајући се на податке из Израела, Брнабић је рекла да је довољно да се вакцинише 56 одсто пунолетног становништва да би се достигао колективни имунитет.

"Надам се да ћемо доћи до тога до краја јуна и да ћемо моћи да наставимо нормалан живот", навела је Брнабић.

Брнабић је подсетила да се она прва вакцинисала, а да су то учинили и други званичници.

Поводом уласка појединих болница у ковид систем, Брнабић је рекла да је због тога важно да постоје мере.

"Разумем да је људима свега доста, али увек морамо да размишљамо и о здравственим радницима у ковид зонама који су под огромним притиском. Морамо да им помогнемо да би они могли да заштите животе грађана. Зато су важне мере", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да би у Србији, кад не би имала вакцине, добар информациони систем за пријављивање за вакцинацију и мере за спречавање ширења корона вируса, број новозаражених без сумње био већи од 10.000 дневно.

Брнабић је рекла да су нам вакцине помогле, да су нас спасле и помогле у томе да немамо толико рестриктивне мере као у Европи, односно да немамо забрану кретања и да привреда може да ради.

 

Четири огромне погодности за фриленсере

Брнабић је рекла да су фриленсерима дате четири огромне погодности за регулисање плаћања пореза, због чега ће се изменити Закон о порезу на доходак грађана.

Брнабић је рекла да се настоји да се сачувају они социјално најугроженији, а да се истовремено одбрани порески систем и да сви грађани буду једнаки пред законом.

"То је фер решење", наглашава Брнабић.

Разуме да су поједини фриленсери у тешкој ситуацији, али и додаје да су неки од њих зарађивали више од 2.000 евра или 5.000 месечно у просеку.

Брнабић је навела да се настојало да се помогне посебно онима који су зарађивали минималац или мање од 500 евра месечно, а које Влада не жели да доведе у "дужничко ропство".

Брнабић наводи да, на пример, фриленсер који је зарађивао до 500 евра месечно неће плаћати порез за претходних пет година.

"Имали смо у виду социјално угрожене, тај проблем смо решили", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће они који су зарађивали месечно 600 евра плаћати 20 евра месечну рату и додатно им је дат репрограм на 10 година.

"Отписаћемо све камате по изричитом захтеву Александра Вучића", рекла је Брнабић.

Влада ће настојати да настави разговоре са фирленсерима, а за њих ће остати отворена врата Пореске управе и Министарства финансија за разговоре.

"Шта год мислите да вам није јасно и ако мислите да ће вам бити тешко за отплату, дођите, отворена су вам врата. Важно је да ти људи даље раде, али и да сачувамо порески систем", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк