Вести

Брнабић: Циљеве одрживог развоја уподобити потребама друштва

Влада Србије је у поступку формирања међуресорне радне групе која ће се бавити темом одрживог развоја и доношењем стратегије одрживог развоја, изјавила је Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На онлајн састанку с представницима Националног конвента о Европској Унији на тему циљева одрживог развоја у Србији, она је навела да је за доношење квалитетног стратешког документа важна сарадња свих чинилаца у друштву и позвала представнике Конвента да се прикључе том телу.

Брнабић је навела да циљеве одрживог развоја треба "превести на српски језик" и прилагодити их потребама друштва, као и да треба одредити приоритете.

Брнабић је рекла да је "кристално јасно да је циљ смањење сиромаштва" и нагласила да образовање и даље остаје приоритет Владе Србије.

"Разумела сам све податке и знам колико се са тим боримо. Знам, такође, колико у напорима да убрзамо раст Бруто домаћег производа, да учинимо тај раст што одрживијим и повећамо плате и пензије, некада ненамерно запоставимо рањиве категорије, али је одрживи развој и раст у томе да нико не треба да заостане за колоном", поручила је Брнабић.

Позивајући се на податке Тима за смањење сиромаштва, Брнабић је рекла да је сиромаштво у домаћинствима у којима носилац има макар средњу школу четири и по пута мање заступљено него код домаћинстава у којима носилац домаћинства нема ни основну школу.

Навела је да се Влада Србије у даљем развоју земље ослања на три стратегије - паметне специјализације, индустријске политике и развоја вештачке интелигенције.

Навела је и да је предложило да председавајући међуресорне радне групе која ће се бавити темом одрживог развоја буде министар спољних послова Никола Селаковић.

Предлог је и да копредседавајући, односно заменик председавајућег буде Славица Ђукић Дејановић, као саветница премијерке на тему одрживог развоја.

Позвала је Национални конвент о Европској Унији да одреди своје представнике у међуресорној групи, што су представници Националног конвента прихватили, како би се потом са Министарством за људска и мањинска права кренуло у израду стратешког документа или мапе путе.

Брнабић је подсетила да је претходна Влада 2016. године формирала међуресорну радну групу, а да је Србија 2019. године у Уједињеним нацијама представила "добровољни национални извештај о испуњењу циљева одрживог развоја".

"Наш циљ је да добровољни национални извештај представимо и у следећем циклусу 2022. године", рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила задовољство што је успостављена пракса дијалога са Националним конвентом о Европској Унији и додала да ће касније данас почети планирање трећег дијалога, који је планиран кроз месец дана, а чија ће тема бити зелена агенда за Западни Балкан.

"Надам се да ће овај дијалог и пример који дајемо отворити многе друге дијалоге у Србији и довести нас до тачке у којој није важно шта ко политички мисли, него да једино важно буде како ко ради и какви су резултати", рекла је Брнабић.

Захвалила је Националном конвенту о Европској Унији на великом поверењу и сарадњи и нагласила да је поред тога што се разговара о важним темама неопходно да након дијалога имамо и конкретне резулате.

Изразила је задовољство што су представници Национаног конвента о Европској Унији након првог дијалога пристали да се укључе у чак три радне групе за израду три важна закона која су у вези с владавином права - о Заштитнику грађана, о слободном приступу информацијама од јавног заначаја и заштити података о личности и о електронским комуникацијама.

Брнабић је подсетила да је почетком марта имала још један састанак с Повереником, омбудсманом и представницима Националног конвента о Европској Унији у вези са радом на тим законима, чије је усвајање, како је истакла, изузетно важно, али је напоменула и да се с тим доста касни.

У име Националног конвента о Европској Унији позив Брнабић да се чланови Конвента укључе у групу која се бави одрживим развојем прихватила је координаторка тог тела Наташа Драгојловић.

 

 

Извор: Танјуг