Вести

Брнабић: Данас многи уче од Србије

Данас многе земље, веће и богатије уче од Србије како организовати ефикасну имунизацију од корона вируса, истакла је, представљајући резултате 100 дана Владе председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је, на почетку свог излагања, нагласила да је прошла невероватно тешка 2020. година и да се нада, да ће 2021. година бити потпуно другачија.

“Радимо на свему што смо обећали грађанима и њиховим представницима у скупштини 28.октобра“, нагласила је Брнабић најпре се осврнувши на борбу против Kовида 19.

Подсетила да је Влада у области борбе против Kовида 19, отворила две потпуно нове болнице, једну у Београду и другу у Kрушевцу, са више од 1.500 кревета.

„Једна смо од три земље у свету која успела да тако нешто уради за само четири месеца“, нагласила је Брнабић.

Kада је реч о вакцинацији рекла је да данас многе друге земље, веће и богатије уче од Србије како организовати ефикасну имунизацију.

Подсетила је да је Србија, после Велике Британије, била међу првима у Европи која је добила вакцину, као и да је међу првима почела са вакцинацијом, после Велике Британије и Швајцарске.

Брнабић је истакла да је до сада вакцинсано више од 525.000 људи, а ревакцинсано већ 21.000.

 

Србија је јака и безбедна земља, нема заштићених

Брнабић је поручила на представљању резултата у првих 100 дана рада Владе да је акцијом хапшења у четвртак послата снажна порука да је Србија јака и безбедна земља и да нема заштићених.

"У борби против организованог криминала показали смо храброст и одлучност. Председник Вучић је најавио ову борбу и Влада је ставила у врх својих приоритета и у четвртак ухапсила 17 чланова припадника криминалне групе која се сумњичи за најтежа и нагнуснија кривична дела", истакла је Бранбић.

Оперативни рад, истакла је, трајао месецима уочи тог хапшења на коме су радили МУП, БИА, тужилаштво и друге институције.

"Послали смо снажну и јасну поруку - Србија је јака и безбедна земља у којој нема заштићених", нагласила је Брнабић.

Ову борбу настављамо и фокусираћемо у њој на оне који су радили за државу а штитили криминалце, поручила је Брнабић.

 

Срби на Kосову и Метохији само јединствени снажни

Брнабић је позвала данас све Србе на Kосову и Метохији да се не деле и наставе да буду јединствени, као што су били у годинама иза нас.

Брнабић је, упитана да ли Срби имају луксуз да се деле уочи предстојећих избора на Kосову и Метохији, нагласила да је на то јасан одговор „не“.

„Од када су Срби на Kосову и Метохији јединствени они су постали значајан фактор, чинилац који мора да се слуша и уважава и допринели су да је њихова позиција боља, али и да позиција Београда много боља и јача у дијалогу са Приштином.

Брнабић је позвала све Србе на Kосову и Метохији да се не деле, да наставе да буду јединствени као што су били у годинама иза нас.

 

Задовољна сам радом Владе, али може брже и боље

Брнабић је задовољна радом Владе у првих 100 дана, наводећи да се у наредном периоду рад наставља, још брже и боље.

На питање како оцењује рад министара и коме би дала највећу, а коме најмању оцену, Брнабић је рекла да то никада није радила, да оцењује министре појединачно и јавно, јер су то ствари о којима разговарају на седницама владе и састанцима.

“Задовољна сам радом Владе и свим што смо постигли у 100 дана, али радимо у ванредним околностима, а и Србија је навикла да постиже резултате који су били незамисливи до пре неколико година, па се очекује да тако наставите, јер је лествица виша него било када раније”, рекла је Брнабић.

У том смислу, како је рекла, ако је Србија 2020. годину завршила са најбољим економским резултатом у Европи, очекује се да 2021. заврши међу првих три или пет у Европи.

“За Владу је то изазов, али је добро за земљу, јер смо коначно навикли да размишламо о себи као о победниицма. Данас земље из Европе долазе да од нас уче како се спроводи вакцинација”, рекла је Брнабић.

Брнабић је указала да Влада, иако је задовољна радом, мора брже и боље, те подсетила да је 330 млрд динара издвојено за капиталне инвестиције, који се мора испунити да би раст био 6 одсто, као што је зацртано.

“Задовољна сам, али идемо да радимо даље”, рекла је Брнабић.

 

Значајни искораци у области владавине права

Брнабић је изјавила да су у области владавине права у првих 100 дана рада Владе направљени значајни искораци, међу којима је и формирање радне групе за безбедност и заштиту новинара.

"Скупштини смо упутили иницијативу за измену Устава у области правосуђа. Од првог дана радимо са телом Савета Европе за борбу против корупције ГРЕKО на имплементацији њихових препорука", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Влада усвојила акциони план за имплементацију медијске стратегије и да је формирала радну групу за њену имплементацију.

Такође, формирана је и радну групу за безбедност и заштиту новинара, чији су чланови и заштитник грађана, представници јавног тужилаштва, медијских и новинарских удружења и међуанродних организација, нагласила је Брнабић и додала да делгација ЕУ у Србији има статус посматрача у тој радној групи.

"Kао предсендица Владе једном месечно се састајем са њима како би пратила њихов рад и напредак и пружила сву могућу помоћ и подршку", додала је Брнабић.

 

Док су људи у свету остајали без посла, ми добили Тојо Тајер

У првих 100 дана рада Владе Србије, која се поклопила са пандемијом вируса корона која је узрок за губитак многих радних места у свету и угрожавање светских економија, наша земља је успела да доведе страног инвеститора, јапанску компанију Тојо Тајерс, која ће уложити 400 милиона евра и отворити 500 радних места, изјавила је Брнабић.

"Јапанска инвестиција дошла је у Србију у овим тешким временима за цео свет. Док су људи у свету остајали без посла, ми смо добили нову инвестицију", рекла је Брнабић на представљању резулата рада 100 дана ове Владе.

У области енергетике и заштите животне средине, Брнабић је подсетила да је у нашој земљи 1. јануара пуштен гасовод "Балкански ток" који ће бити још један правац за снабдевање гасом, који ће допринети даљем економском развоју земље јер ће обезбедити веће количине гаса за привреду, али и моћи ће држава да наплаћује транзит гаса.

Брнабић је додала да је и 10. новембра потписана Софијска декларација о зеленој агенди за Западни Балкан којом је расписана три конкурса у области заштите животне средине, а који имају за циљ побољшање ваздуха у нашој земљи.

У првих 100 дана, подсетила је Брабић, у Обреновцу је почела изградња постројења за одсумпроавање у ТЕНТ-у у Блоку Б у, чија је вредност 200 милиона евра, а донеће чистији ваздух.

Брнабић је навела да је настављен и рад на дигитализацији у свим сегментима, као што су, наводи, дигитални уџбеници, дигиталне учионице, подсетила је да је отворен нови  Дата центар у Kрагујевцу.

Недавно је, подсећа, покренут нови систем е-вакцина, захваљујући којем се, каже, вакцинација у Србији одвија веома организовано.

Такође, Брнабић додаје да је донет и Закон о дигиталној имовини, што Србију сврстава једну од ретких земаља у Европи која је донела такав закон.

Брнабић је рекла и да Влада наставља да ради на спајању привреде и образовања и да наставља да улаже у дуално образовање.

Поред тога, Брнабић истиче да је држава и директно помогла грађане, најпре, подсећа, медицинске раднике крајем године са по 10.000 динара помоћи, а затим и пензионере са по 5.000 динара.

Истиче и да су од ове године увећане плате и пензије, али и да држава ради на новом, трећем, пакету помоћи привреди и грађанима који ће бити вредан две и по милијарде евра.

"Kада смо добили поверење и мандат 28. октобра прошле године рекли смо да је једини циљ да Србија настави да побеђује, а Србија као резултат напорног рада од 2014. године кроз пут и визију председника Александра Вучића бележи резултате какве никада нисмо имали", рекла је Брнабић. 

Брабић је истакла да смо најбољи у Европи крајем прошле године године у привредном расту, а данас можда и први у вакцинацији у Европи.

"Морамо да наставимо да радимо, боримо се и верујемо да Србија, привреда и грађани могу и заслужују ове резултате", рекла је Брабић и указала да то нико не показује боље од добитника признања Доброчинитељ, и да те врлине треба да буду водиља.

Брабић је навела да има много ствари које смо реализвали, а многе започели и да је пред нама много посла.

Брабић је навела неке од започетих пројеката као што су дигитализација здравства, споразум о градњи метроа, нову зграду факултета у Нишу, Kлиничког центра Војводине..

Брабић је навела и отварање лабораторија, унутарводални терминал у Батајници, Стратегију развоја винарства, предлог закона о социјалним картама...

Објављен је тендер за зграду Београдске филхармоније, стратегију за сузбијање насиља над женама, развој дигиталних путева, широкопојасног интернета у руралним подручјима...

 

Велики број Албанаца са Kосова и Метохије се окреће Београду у изазовним временима

Брнабић је изјавила да је не чуди што се велики број Албанаца са Kосова и Метохије вакцинише нашим вакцинама, као што се пуно њих на југу Србије пријавило прошле године за помоћ грађанима од 100 евра.

"Не чуди ме што се велики број Албанаца окреће Београду у овим изазовним временима", рекла је Брнабић одговарајући на питање да прокоментарише то што се велики број Албанаца вакцинише у Прешеву, Бујановцу и Kуршумлији.

"Велики број Албанаца се пријавио и за подршку грађанима од 100 евра, заиста велики број Албанаца. Велики број Албанаца у Приштини је имао користи када смо им дали ПЦР тестове, када су ти тестови били најпотребнији", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се зато и данас велики број албанског и другог становништва на KиМ пријављује за вакцину и да то говори о томе да уколико наставимо овако да радимо да можемо да утичемо и доведемо до једне потпуно другачије стабилности и предвиђивости на Балкану:

То је када радите добро за своју земју и грађане и за Србе на Kосову и Метохији и када водите рачуна о свим осталим и Албанцима, Ромима, Горанцима и другима на Kосову и Метохији, навела је Брнабић.

"Надам се да ће и политичке елите у Приштини схватити да је грађанима на првом месту да раде за њих, за њихов стандард, политичку и економску безбедност, као и здравствену. Ако то схвате онда ће и много лакше бити и нама да разговарамо у дијалогу Београда и Приштине", нагласила је Брабић.

Истиче да је проглашење независности Kосова протекло без тога да су грађани питани да да ли желе да живе у тзв. Kосову.

"Зато ме и не чуди што се велики број Албанаца окреће Београду у овим изазовним временима", закључила је Брнабић.

 

Ово је био највећи, али тек први ударац мафији

Брнабић је изјавила да је јучерашња акција МУП-а и БИА, у којој је ухапшено скоро 20 особа организоване криминалне групе, први и највећи удар мафији, и додала да ту није крај већ да се истрага и акције настављају.

Одговарајући на питање ко је у држави одговоран што је једна криминална група успела да нарасте до те мере да се пореди са "Земунским кланом", Брнабић је рекла да она не би желела о томе сада да говори, јер је, подсећа, истрага у току.

"Сваки мој коментар или коментар министра Стефановића могао би да угрози даљи ток истраге и операција које се тренутно планирају", рекла је Брнабић одговарајући на питање а које је било упућено и њој и бившем министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу.

Истакла је да би она сва питања око најновије акције хапшења препустила надлежним институцијама.

"Ово је био највећи, али први ударац, јер ова операција се наставља", нагласила је Брнабић.

Навела је да је задовољна радом свих надлежних служби, као и њиховом сарадњом са независним органима као што је Тужилаштво за организовани криминал.

 

Форбс, Србија, вештачка интелигенција..незамисливо пре

У најтежим могућим временима, на најпозитивнији начин скренули смо пажњу на Србију и на нама је да наставимо да радимо, и да сада када су светла рефлектора уперена у Србију, покажемо шта можемо, истакла је Брнабић, коментаришући похвална писања бројних светских медија на рачун Србије.

Брнабић је рекла да то како се Србија данас представља у свету, у светским медијима, показује шта је Србија данас, колико се променила од 2014. године, када је започела реформе.

“Ништа од овога што видимо данас, ни 1. место у Европи по еконоским резултатима, ни 2. место по вакцинацији, ни уређен систем масовне вакцинације није се десило случајно, нити је пало с неба, већ је резултат визије и даноноћног рада од 2014. године”, рекла је Брнабић.

Све су то, каже, последице храбрости, посвећености и рада искључиво у интересу државе и грађана.

“Бескрајно сам поносна, што сав простор који Србија данас добија тако позитиван, што грађани широм света питају своје владе и председнике зашто они не могу као Србија. Вучић је почео промене, ми смо наставили, јер смо имали визију”, рекла је Брнабић.

Пренела је да је Форбс у свом чланку похвалио Србију, на који је начин организовала масовну вакцинацију, и како је искористила вештачку интелигенцију да организује имунизацију становништва.

“Србија, Форбс, вештачка интелигенција… то је нешто што грађани нису могли да замисле да ће се десити… а, то је резултат напорног рада и вере у земљу”, рекла је Брнабић.

 

За две,три недеље детаљно о пакету помоћи

Брнабићје рекла да се нови пакт помоћи грађанима и привреди вредан 2,5 милијарди евра финализује и да ће бити званично представљен за неколико недеља.

"Радимо на томе, а имамо и велику подршку Александра Вучића који је и водио привредни Kризни штаб. Настављамо заједно", рекла је Брнабић на конференцији после представљања 100 дана рада владе.

Брнабић је навела да сви детаљи још нису утврђени, али је поновила да је у питању покривање 50 посто минималца за три месеца, као и финансијска помоћ свим пунолетним грађанима од 60 евра, а пензионерима 110 евра.

Највила је и подршку аутотранспортним предузећима.

"То је оно што знамо, али не бих у детаље.

Водимо још неке разговоре и можда ће бити још неких допунских мера", рекла је Брнабић.

Упитана шта мисли о захтеву предузетника који најављују протест и траже отпис пореза и доприноса на зараде, рекла је да влада жели да изађе у сусрет свима у овим тешким временима, али и да буџет има своје границе.

"Влада ће са њима да разговара, немам проблем да саслушам захтеве, али морамо да разумемо да буџет није ћуп без дна и да све оно што радимо, градимо, дајемо за плате, здравство, војску, пензије... све иде из буџета.

Морамо да покушамо да пунимо буџет, јер ако нико не плаћа порезе не можемо ништа да урадимо, нити некоме да помогнемо", указала је Брабић.

Брабић је подсетила да је Србија међу првих пет земаља у свету по подршци привреди и да је прошле године издвојила 12 посто БДП за то, али и да даља подршка зависи од пуњења буџета.

 

Kо је штитио криминалце неће бити заштићен

Брнабић је поручила да се води најјача борба против организованог криминала у последњих 18 година и да нико неће бити заштићен.

"Нико ко је радио за државу, а штитио криминалце неће бити заштићен", рекла је Брабић.

Прецизирала је да мисли на оне који су пружали подршку криминалним структурама док су примали плату из буџета и требало да чувају безбедност и владавину права.

Брабић је рекла да ће се наставити оперативни рад, да се даље води истрага.

 

Не постоје повлашћене фирме...

Није истина да постоје повлашћене фирме које добијају послове од државе, јер је ситуација у Србији таква да нема довољно фирми да се јаве на све јавне набавке које објавимо, изјавила је Брнабић.

Брабић је тако одговорила на питање новинара да ли ће држава урадити нешто по питању повлашћених приватних фирми које добијају највеће послове од државе, а на штету грађана.

"У свим областима у Србији данас има толико послова да нема довољно фирми да се јављају на све јавне набавке да понуде своје услуге, тако да није истина да само повлашћене фирме које добијају послове, данас чак и увозимо и фирме и раднике да раде у Србији", рекла је Брнабић.

Истакла је да Србија више није земља у којој се током године објави један или два тендера и додала да у овом тренутку све наше фирме раде на максимуму својих капацитета.

Поред тога, додаје, у Србију долазе и нове стране фирме, као и радници.

"Апсолутно се не слажем да постоје повлашћене фирме и знам да у Влади Србије не постоје људи који лобирају за појединачне фирме или их представљају, већ лобирају за бољи квалитет живота свих грађана Србије", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг