Вести

Брнабић: До коначне победе остало је још много тешких борби

Пре тачно годину дана, тог 6. марта 2020. корона вирус стигао је у Србију. Преко ноћи, живот који смо до тада живели потпуно је нестао.

Данас, 6. марта 2021. године, један дан без маски, тешких вести, ограниченог рада ресторана и продавница, а препун загрљаја и дружења с нашим најмилијима клизи у прошлост све брже. Једина ствар коју сигурно знамо након годину дана јесте да је једини пут до повратка у живот пре короне - заједничка борба. Непрестани и континуирани напор свих нас - кризног штаба, Владе, свих државних институција, али и сваког појединца у друштву. Сви треба да дамо свој допринос борби и будемо „она промена коју бисмо желели да видимо у свету“. Уколико се сваки грађанин Србије буде водио тиме, уверена сам да је „повратак у нормалност“ ближи него што мислимо.

Ретроспектива године иза нас - година тешких изазова, борбе и победа.

Ако је судећи по досадашњим резултатима у епохи пандемије, боримо се жестоко. Kада је последњи пут Република Србија била европски првак, али не у кошарци и ватерполу, него у економском расту? Kада је здравствени систем Србије последњи пут био други по перформансама у Европи? Kада је Србија такве резултате остваривала ослањајући се на сопствене ресурсе, сопствене снаге и сопствену борбеност? Kада је Србија последњи пут из читавог света добијала толико похвала и позитивних оцена као данас? Све то постигнуто је за време свеобухватне кризе, невиђене од Другог светског рата. Да будем потпуно јасна, сигурно бих била неизмерно срећнија да смо све ове успехе постигли у нека срећнија времена, без икакве дилеме. Међутим, мислим да нас успеси које постижемо у борби против вируса могу још више ојачати, ујединити и улити нам додатну снагу, која нам је преко потребна.

То су све резултати нашег јединства и заједничке борбе државе и друштва, с председником Александром Вучићем на челу. Такве победе представљају акумулиране резултате вишегодишњих реформи. Пандемија нас није само натерала да научимо много тога о вирусу. Дала нам је прилику и да научимо много тога о себи.

Научили смо да смо способни да се грчевито и непрестано боримо и изборимо за најпотребније ресурсе како бисмо заштитили здравље наших грађана. Kада се цео свет суочавао с несташицама медицинске и заштитне опреме, Србија је успела да их великом брзином и пре многих других набави. Док се цео свет грчевито борио за респираторе, Србија је током свих ових 365 дана имала довољно уређаја за све којима су они били неопходни.

Пандемија нас је, такође, научила да, када је то неопходно, можемо да побеђујемо ослањајући се на сопствено знање, способности и капацитете. Kао једина држава у Европи, и то у максималним роковима, подигли смо две потпуно нове болнице. Великом брзином смо успели да организујемо домаћу производњу готово свих дефицитарних производа. У Србији се данас праве домаће хируршке маске, дезифицијенси, лекови за корону, домаћи ЕЛИСА тестови. Дизајниран је чак и први прототип српског респиратора, а почетак домаће производње вакцина на „Торлаку“ више није тако далека будућност.

Такође, научили смо, а полазећи од специфичности српског друштва и не копирајући стране моделе, да можемо да пронађемо најбољи баланс између здравствених мера предострожности и економског оптерећења привреде. Док многа друга друштва месеце проводе у локдауну, њихове привреде трпе, а здравствени системи кубуре са слободним капацитетима, Република Србија и њени грађани 2020. годину завршавају с највишом стопом раста у Европи, с врло прилагодљивим и отпорним здравственим системом и ретко пожртвованим лекарима. Уз то, у привреду смо уложили осам милијарди евра, помогли најпогођеније секторе привреде, незапосленост одржали под контролом, а плате наставили да подижемо. Здравствени радници су добили повећање плата од 15%, уз додатну награду од 10.000 динара за све што су учинили за наше друштво и јавно здравље.

Најзад, пандемија нас је научила да смо способни не само да набавимо већ и да организујемо и спроведемо једну од најефикаснијих кампања масовне вакцинације становништа на свету. Србија је данас на другом месту у Европи по броју вакцинација на милион становника, испред нас је само Велика Британија. Данас су грађани Србије поносни на своју државу и њен ефикасан и квалитетан систем вакцинације, док истовремено привлачимо све више похвала и позитивних оцена од медија и здравствених стручњака из иностранства.

Пандемија корона вируса, колико год оптерећујућа и напорна, ипак нам је дала прилику да боље спознамо себе. Да свету покажемо и себи докажемо за колико велика дела и победе смо као народ и држава способни. Повратили смо, и то ослањајући се на сопствене снаге, колективно самопоуздање и веру у сопствену државу и велике могућности.

Током пандемије смо показали да је Србија потпуно другачија земља него што је икада била, а и од онога што су други од нас очекивали. До коначне победе против корона вируса остало је још много тешких борби и резова. Биће још много изазова и напора да бисмо повратили старе, лепе навике и пре годину дана изгубљену нормалност.

Но, са обновљеном вером у себе, с једнако пожртвованим приступом и степеном одговорности, као и бескрајно пожртвованим здравственим радницима, уверена сам да ћемо као држава и друштво успети не само да изађемо из ове катастрофе већ и наставимо да ређамо победе у будућности.

 

 

 

Извор: Танјуг/Курир