Вести

Брнабић: До сад смо реконструисали преко 100 основних школа у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је радове на реконструкцији ОШ "Хајдук Вељко" у Зајечару и присуствовала презентацији еУписа и бее-бот робота у ОШ "Љубица Радосављевић Нада", након чега је поручила да је најважније обезбедити најбоље могуће услове за рад основцима, а посебно првацима.

Брнабић је након посете реконструисаној школи, у шта је уложено преко два милиона евра за потпуну реконструкцију, рекла да јој је драго да је данас поново у тој школи коју је обишла и током саме реконструкције.

"Сада изгледа феноменално. Урадили смо добар посао и заиста ми је драго када уложимо неки новац свих грађана Србије да нешто средимо како ваља, а посебно када улажемо у образовање и образовне институције", навела је премијерка.

Брнабић је рекла да је за време мандата актуелне Владе реконструисано 109 основних школа широм Србије, а тренутно се ради на реконструкцији 38 школа.

Додала је да је идеја била да се створе најбољи услови за рад основцима а то значи да су школе повезане на интернет и да имају рачунаре, као и обавезан предмет Програмирање.

Премијерка је додала да се кренуло и са увођењем дигиталних учионица.

"Тиме стварамо услове у којима наша деца имају најбољу стартну позицију када се пореде и са оним најразвијенијим и најбогатијим земљама у Европи", навела је Брнабић и додала да се у томе успело за време мандата ове Владе која је кренула од нуле, јер 2017. године, подсетила је, у Србији школе нису биле повезане на интернет.

"И то смо завршили и одатле кренули даље. Исто то смо урадили и са електронском управом, а електронска управа је најбољи начин да реформишете државну управу и да будете прави, искрени и истинит сервис грађанима и привреди", рекла је премијерка.

Када је реч о електронском упису, Брнабић је учинак такве врсте уписа објаснила данашњим искуством из сусрета с родитељима.

"Када сам их питала да ли су задовољни, рекли су - уписали смо три сина за сат и по времена и то без иједног папира. То објашњава све оно што смо радили, како мењамо државну управу и зашто смо радили и све оно што смо радили у области електронске управе у последње четири године", рекла је премијерка.

Истакла је да јој је драго што је у име Владе Србије била у прилици да реконструисаној школи донира и компјутере и рекла да је договорено да куповину новог намештаја за школу финансира градска управа.

Најавила је да ће од првог септембра бити уведене новине у образовање, а да ће за прваке бити уведен предмет Дигитални свет.

"Кроз читав мандат ове владе, па и кроз електронску управу, трудили смо се само једну ствар, а то је да доведемо у ред државну управу, да грађани не буду више курири, да држава буде њихов сервис и да све што радимо има неког реда и смисла и да на тим основама градимо даље и државу и државну управу", поручила је премијерка.

 

Данашња посета Зајечару није функционерска кампања

Брнабић је истакла да њена данашња посета Зајечару нема везе с функционерском изборном кампањом, већ да је дошла у тај град у својству председнице Владе како би обишла радове на реконструкцији основне школа у шта су уложена значајна средства, и како би промовисала електронски упис.

"Ово ми је трећи пут да сам у Зајечару. То што су расписани избори не значи да ја и даље нисам председница Владе, не значи да ја и даље не радим свој посао, не значи да на крају крајева не приводим крају свој мандат као председница Владе обилазећи локалне самоуправе и водећи рачуна о томе шта смо урадили и да ли смо завршили", рекла је Брнабић.

Како је објаснила, функционерска кампања би била да је дошла у Зајечар у своје радно време и обишла штанд Српске напредне странке или седиште СНС-а и позвала људе да гласају за СНС.

"Ништа од тога ја нисам урадила, била сам као што сам била и претходна два пута. Дошла сам у Зајечар да обиђем радове, а мислим да ћемо се сложити да је улагање преко два милиона евра у једну основну школу значајно улагање и за Зајечар и за Републику Србију", навела је премијерка.

Како је рекла, данас је у Зајечару као председница Владе и ни у једном тренутку није споменула странку.

"Тако да не знам одакле вам та конфузија да ли сам овде као председница Владе, члан странке или Ана Брнабић. Чини ми се да је то више него јасно", закључила је Брнабић.

 

Не могу ништа да обећам, осим да се лично бавим тиме

Брнабић је изјавила, поводом случаја одузимања усвојене девојчице, да је реч о огромном пропусту и тешкој ситуацији, пре свега за дете, да се Министарство рада и МУП баве тиме, а да ће се и она лично бавити тим питањем, јер је важно поштовати и закон и интерес детета.

Брнабић је, упитана да ли је већ нешто учињено у вези са тим случајем, рекла да је то комплексна тема, али да у овом тренутку не може ништа да каже по том питању, јер се Министарство рада и МУП баве том темом, како би се утврдило шта се заиста десило и да се знало шта и како даље урадити.

"Заиста је важно да се поштује закон, то је владавина права и закон мора да се поштује. А, са друге стране, јако је важно бити више него опрезан када се ради о деци. Деца нису предмет који ви можете да стављате на једно, па на друго место", приметила је премијерка.

Брнабић је истакла да је то ужасна ситуација, да се дете 10 месеци навикавало на једну породицу, али онда је инспекција Министарства за рад извршила увиђај, увидела да нешто није урађено у складу са законом и дете је одузето усвојитељима.

"Шта год сада да кажем - није срећно решење. Али, као премијерка могу да обећам да ћу се и лично бавити овим и да ћемо покушати да помиримо те две ствари", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је тражила извештај о томе када је дете "одузето" из породице којој је дато на усвајање, како се дете сада осећа и како је то утицало на дете, да би се видело шта даље урадити.

"Тражила сам извештај са свих страна. Сешћу, погледаћу, али се и МУП бави тим питањем, јер је огроман пропуст, посебно јер се ради о једном малом детету, трогодишњем и морамо, као друштво, водити рачуна о тим стварима. Не могу ништа да обећам, осим да се лично бавим тим питањем", рекла је Брнабић.

 

Градња стадиона померена за следећу годину

Од градње стадиона у Зајечару није се одустало, већ су планови померени за следећу годину, изјавила је Брнабић.

Премијерка је рекла да је изградња стадиона пребачена за следећу годину због кризе проузроковане вирусом корона.

"Нека средства смо преусмерили на неке друге ствари које су у датом тренутку биле приоритетније, као што је пакет подршке привреди који износи 5,1 милијарду евра", рекла је Брнабић.

Додала је да се за неке ставке, као што је рецимо реконструкција школа, средства нису преусмеравала јер и то представља приоритет.

 

Моја обавеза је да радим у интересу грађана

Моја је обавеза да до краја мандата, последњег дана у канцеларији у Влади Републике Србије радим у интересу грађана, рекла је Брнабић пошто јој се новинарка РТС захвалила, јер је њено реаговање допринело да слепи дечак из Бора Матија Милутиновић који је са мајком живео без елементарних услова за живот добије нову кућу.

Током данашње посете премијерке Ане Брнабић Зајечару, новинарка која је прошлог лета радила прилог о Матији Милутиновићу, рекла је да након премијеркиног реаговања дечак коначно живи у добрим условима.

Премијерка је захвалила новинарки на прилогу и рекла да је то значај новинарства.

"Заиста не можемо све да покријемо и када имамо новинаре који се баве таквим причама, онда је нама много лакше да реагујемо. Хвала на томе. Да сте сада имали такву причу сви би рекли да је у питању функционерска кампања", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је њен посао да ради у интересу грађана и додала да се чула и телефоном са дечаковом мајком Аном Милутиновић.

Према њеним речима, таква реаговања и ангажовање долази природно, поготово када су деца у питању.

"То је мој посао, то није функционерска кампања, уствари то није никаква кампања", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг