Вести

Брнабић: Добили смо још једног одговорног и озбиљног партнера

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је у Ивањици свечаном отварању фабрике "Кониг Метал", која се бави производњом делова за фирме попут "Аудија" и "Поршеа", а у којој ће бити запослено 350 радника.

У компанији, која се простире на 5.000 квадратних метара, у првој фази посао ће добити 120 људи, а током трогодишњег плана тај број биће утростручен.

У плану је и да та фабрика буде проширена на још 10.000 квадратних метара, а премијерка је истакла да је "Кониг Метал" још један од немачких инвеститора који су одлучили да свој новац уложе у нашу земљу.

Брнабић је навела да је реч о озбиљном и одговорном партнеру, који су свој новац уложили на радост Ивањичана, али и целе Србије.

"Овакве инвестиције су нам јако важне јер утичу на наш позитиван економски раст", рекла је премијерка.

 

У мају забележен раст сеоског туризма

У мају је забележен раст сеоског туризма у Србији 40 одсто већи него што је био прошле године у истом месецу, изјавила је Брнабић.

Премијерка је навела да иако је туризам најтеже повређена грана привреде од последица вируса корона, у Србији је уочен раст сеоског туризма што је оценила као феноменално јер, како је рекла, људи остају у својој земљи.

"Коначно људи препознају сеоски туризам као одличну дестинацију да проведу време и одморе мало. У мају ми имамо раст тамо где у туризму свуда имамо пад, у сеоском туризму имамо раст. У мају је раст у сеоском туризму 40 одсто већи него у мају прошле године и боравак у сеоским домаћинствима се продужава са просечна два и по дана на седам дана, што је јако добра вест", нагласила је премијерка.

Према њеним речима, фокус Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Туристичке организације Србије и њеног Кабинета је сада на томе да сагледају како да искористе ту ситуацију да што више промовишу Србију домаћим гостима како би остајали у земљи и тиме помогли и својој привреди.

Брнабић је рекла и да је пројекат развоја Голије као туристичке дестинације проглашен од стране Владе Србије као пројекат од стратешког значаја, као и да очекује да ће се следеће године кренути са градњом ски стазе и жичаре.

У том смислу, Брнабић је обавестила да у овом тренутку ЈП Скијалишта Србије ради на пројектовању тога, а оценила је да ће ауто-пут до Пожеге, као и касније до Црне Горе много значити за отварање Голије која је, према њеном мишљењу, огроман потенцијал за српски туризам.

 

Влада није сервисирала дугове Аир Србије

Брнабић је негирала да је Влада Србије сервисирала дугове авиокомпаније Аир Србије или на било који начин пружала финансијску помоћ и додала да се Аир Србија сама борила и то јако успешно на изузетно конкурентном тржишту.

Брнабић је рекла да као представник Владе нема ништа против да држава финансијски помогне домаћој авиокомпанији која је претрпела губитке због пандемије.

Брнабић је навела да је авиоиндустрија најтеже погођена пандемијом и истакла да је чак и ЕУ рекла да ће релаксирати правила око државне помоћи авиокомпанијама.

"Ако ће ЕУ и земље ЕУ финансијски помагати своје авиокомпаније, ја онда као председница Владе Србије, немам проблем да и Влада Србије, ако буде потребно, финансијски помогне и подржи Аир Србију зато што смо сада, за време пандемије, видели колико нам је важна та авиокомпанија", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, да није било Аир Србије, не бисмо могли да добијемо на време сву потребну заштитну опрему, респираторе, додатну помоћ и подршку.

Такође, не бисмо могли да имамо онолико хуманитарних летова којима су грађани Србије враћени у земљу.

"Сви ми заједно као друштво, ако не пре, сада смо видели колико нам је Аир Србија важна и колико је добра стратешки била одлука коју је донео Александар Вучић, као председник Владе у то време, да тражимо стратешког партнера, спасимо ЈАТ и направимо домаћу авиокомпанију као што је Аир Србија", закључила је Брнабић.

 

Наставићемо да издвајамо додатна средства за лечење мултипле склерозе

Брнабић је изјавила да ће држава наставити да издваја додатна средства за лечење мултипле склерозе у Србији.

"Свесна сам тога да имамо велики број пацијената који нису покривени терапијом, јер јер то једна од најскупљих метода лечења. Наставићемо да се бавимо тиме да издвајамо додатна средства за лечење мултипле склерозе у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да буџет РФЗО-а за лечење осталих болести није смањиван, већ да су опредељена додатна средства за лечење мултипле склерозе у односу у 2019. години, као и иновативна терапија, која је почела да се производи у Србији.

"Ништа не сме да касни и ја ћу још данас разговарати са представницима РФЗО", рекла је Брнабић на питање у вези са набавком лекова за мултиплу склерозу.

 

Нема политичких поена у одлукама у вези с короном

Брнабић је рекла да нема политике у одлуци да је довољан један ПСР тест уместо да би се асимптоматски пацијенти сматрали здравим, те додаје да не види како би таква одлука могла да донесе политичке поене или да реши ситуацију са Црном Гором.

Брнабић је рекла да су и друге земље током Ковид 19 мењале и усклађивале методологију, као и да је један негативан ПСР тест стандард и Светске здравствене организације.

"То да је наша методологија била најконзервативнија можете видети по бројевима. Један негативан ПСР тест је стандард СЗО и ми смо желели да се ускладимо са тим", рекла је премијерка.

Истиче да је то био једини разлог за доношење те одлуке и да не види како би та одлука могла политички да донесе било какав поен или како би решила ситуацију са Црном Гором.

"Одлука Црне Горе је политичка", наглашава Брнабић и додаје да сматра да њихова одлука не треба да се заснива на броју заражених, већ на неким другим стварима које су лакше проверљиве.

Појашњава да број заражених може да буде нула ако тестирате нула људи.

"Невероватно је да нека земља као репер узме број заражених, а не на пример проценат заражених у односу на број тестираних јер би онда Црна Гора рекла да је Србија одлична и можете да дођете да смо ми сутрадан прекинули тестирање", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, у Србији је и данас опет око 4.000 тестираних људи и проценат заражених је испод два одсто што показује, оцењује, озбиљност Србије.

"То показује и да ми слушамо струку, а не да доносимо политичке одлуке у борби против Ковид 19", истиче Брнабић.

Како је рекао, најлакша политичка одлука била би смањити тестирање што су, додаје, сви други урадили.

"Ако погледате данас земље које живе од туризма, ви ћете видети да ништа немају, односно имају 10 активних случајева, немају новооболелих. Да ли мислите да је то реално? Свако ко мисли да је то реално је глуп или луд", наводи премијерка.

Како наглашава, у Србији се око Ковид 19 не доносе и никада се нису доносиле политичке одлуке.

"Слушамо струку и од грађана не кријемо ништа, а верујте показале су нам друге земље, посебно у региону, колико је лако од грађана крити све", закључила је премијерка.

 

Београд никада није користио изговоре да не настави дијалог

Брнабић је изјавила да Београд никада није користио било какве изговоре да се дијалог не настави, већ управо супротно, увек је спреман за разговоре и испуњавао је своје обавезе, за разлику од Приштине.

Брнабић је тиме прокоментарисала изјаву Хашима Тачија, који је рекао да је "захвалан влади, јер је уклонила изговоре које је Србија користила да избегне дијалог".

"Важна је истина. Београд никада није користио било какве изговоре да не настави дијалог. Београд је увек био за дијалог и увек је имплементирао све постигнуте договоре и споразуме", рекла је Брнабић.

Са друге стране, истиче да је Приштина разговарала, а када се нешто договорило, под окриљем ЕУ, то није имплементирала.

"Прешли смо и преко тога, иако инсистирамо и инсистираћемо да се имплементира Бриселски споразум, али наставили смо да разговарамо, иако не можемо да кажемо да разговарамо са партнером који има нарочит кредибилитет", рекла је Брнабић.

Понавља да Београд, због безбедности и сигурности Срба на КиМ, али и због стабилности целог региона, никада није тражио изговоре да не разговара, а онда је дошло до увођења такси од 100 одсто на робу из централне Србије, што је супротно свим вредностима.

Брнабић је истакла да од 21. новембра 2018. године Београд позива да се таксе укину.

"Одлично је што су дошли до тога, уз велику помоћ и подршку међународних партнера", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила САД и Ричарду Гренелу, на свему што су, како је рекла, учинили да дође до услова да се дијалог настави, и ЕУ што је поставила специјалног представника за дијалог Мирослава Лајчака.

"Београд је спреман за дијалог. Почећемо. Само немојте сада сваки дан да понављате то, када од новембра 2018. године ми говоримо шта је потребно за наставак разговора. Спремни смо за дијалог, сачекајте да сада ми завршимо наше приоритете, а то су грађани Србије, Устав и избори, који долазе за мање од 14 дана и настављамо дијалог. Никакав проблем", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг