Вести

Брнабић: Добри показатељи раста БДП-а у 2023. години

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је седници Савета за координацију активности и мера за раст бруто домаћег производа (БДП), на којој је закључено да српска привреда убрзава и да, уколико настави садашњим темпом развоја, може да оствари планирани раст БДП-а од 2,5 одсто у 2023. години, и поред значајног успоравања европске привреде и посебно привреда земаља ка којима смо највише усмерени.

У другом тромесечју наша привреда је забележила раст од 1,7 одсто, док је у истом периоду раст економија Европске уније био око 0,5 одсто. Добар тренд из другог тромесечја настављен је у првом месецу трећег тромесечја, у јулу, у којем је раст износио 2,5 одсто.

Грађевина и ИКТ сектори су у успону у другом тромесечју - грађевински сектор остварио је раст од чак 15,1 одсто, док је ИКТ сектор имао раст од 10,1 одсто.

Када је реч о расту запослености, посебно охрабрује чињеница да је Србија у другом тромесечју забележила раст запослености од 2,3 одсто, тако да број запослених лица у Србији у овом тренутку износи 2.364.140, што је преко пола милиона више него 2014. године.

Унапређење процедура у градовима - Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац направили су значајне кораке у унапређењу издавања локацијских услова и грађевинских дозвола, што додатно стимулише економски раст.

На седници је било речи и о страној радној снази и инвестицијама. У Србији тренутно борави 72.876 странаца са привременом дозволом, а само у августу су 2.692 странца затражила радну дозволу. Упркос изазовима на глобалном нивоу, очекује се да ће ниво страних директних инвестиција бити на нивоу прошлогодишњег, а можда чак и премашити очекивања.

Пред нама су бројни изазови, али показатељи сугеришу да се Србија успешно носи са њима и поставља се као стабилан економски партнер у региону и шире.

Савет за БДП ће наставити да прати развој ситуације и имплементира стратегије које ће омогућити одржив и стабилан економски раст, констатовано је на седници.

 

 

 

Извор: Танјуг