Вести

Брнабић: Драго ми је што људи из Уба више не одлазе

Драго ми је што људи из Уба више не одлазе, већ има и примера да се појединци из Београда досељавају овде због квалитета локалне инфраструктуре, образовних, здравствених институција, констатовала је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић након разговора са председником општине Уб Дарком Глишићем.

Брнабић је рекла да јој је драго што је данас била у могућности да посети општину Уб која, како је рекла, изгледа феноменално.

"Знам који су све пројекти у плану и ситуација у овој општини биће све боља", навела је премијерка.

Брнабић је додала и да ће Влада Србије учинити све што може да додатно помогне напредак те локалне самоуправе, те да ће држава наставити са инвестицијама.

"Драго ми је да дођем у једну овакву школу, најмодернију, са најбољим могућим условима, новим затвореним базеном", навела је Брнабић и додала да сматра да је, такође, посебно важно то што то у Србији полако почиње да буде стандард за све основне школе.

"Биће нам потребно времена, али је важно да смо кренули да радимо", навела је Брнабић и подсетила да се у Убу ради и потпуна реконструкција Дома здравља.

Упитана да ли ће се наставити са обнављањем школа у Колубарском округу, које су успорене услед пандемије вируса корона, Брнабић је рекла да је корона успорила инвестиције само у извођењу радова, а не у смислу инвестирања.

Истиче да су остављена два приоритета - образовање и здравство.

"Ту нисмо прекидали или умањивали новац, наставили смо да гурамо то као приоритете, а упоредо са тим нашли смо начин да обезбедимо и оно што је било потребно за ефикасну борбу против вируса корона. Настављамо са тиме и мислим да ће један од фокуса у будућности бити предшколске установе", рекла је Брнабић.

Похвалила је општину Уб, у којој је изграђен још један велики вртић што је допринело томе да не постоји листа чекања и истакла да Влада Србије жели да то постигне и у другим општинама Колубарског округа.

У том смислу, навела је да је листа чекања у Ваљеву 350 деце, као и да листе чекања имају и у Мионици, Љигу.

 

Важно омогућити нормалну наставу што дужe

Веома је важно што су школе данас почеле да раде и потребно је омогућити да оне што дуже раде у нормалним условима, који су угрожени епидемијом вируса корона, изјавила је Брнабић.

Брнабић је навела да је посебно важно да школу у нормалним условима похађају ученици од првог до четвртог разреда основне школе, како би били са учитељима и другарима, дружили се, образовали и стекли радне навике.

"Због тога смо донели одлуку да кренемо поново са наставом након зимског распуста. Имамо изузетно добар систем надзора над новооболелима, пратићемо са тимовима свакодневно број новооболелих, ученика, и наставног и ваннаставног особља у школама, и трудићемо се да им пружимо сву потребну подршку да настава траје што нормалније, што дуже", рекла је Брнабић.

Зато је позвала просветне раднике да се у што већем броју одазову вакцинацији или код својих школских управа или преко портала еУправа, електронски или телефонски, јер је, како је рекла, то систем који у овом тренутку савршено функционише.

"Почели смо да позивамо на вакцинацију те људе који су изразили интересовање", рекла је премијерка приликом обиласка школе "Милан Муњас" у Убу.

 

Од сутра вакцинација за просвету, МУП, Војску и медије

Вакцинација за следећу приоритетну групу, у коју спадају просветни радници, припадници МУП-а, Војске Србије и представници медија, почеће сутра, најавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су представници медија, посебно медијски радници који су стално на терену, уврштени у приоритетну групу, на апел медијских удружења, али и на молбу председника Србије Александра Вучића.

"Од сутра креће масовна вакцинација становништва", рекла је Брнабић и апеловала на све да се што у већем броју пријаве.

Како је навела, што се брже и ефикасније обави вакцинација то ћемо се брже вратити нормалном животу.

Изразила је очекивање да ћемо успети да се током 2021. године, у здравственом смислу, вратимо ономе што смо живели пре пандемије вируса корона.

Посебну молбу упутила је просветним радницима да се у што већем броју пријаве за вакцинацију и навела да је то једини начин да се омогући да они што боље обављају свој посао чувајући своје и здравље својих породица.

 

Решење аерозагађења приоритетни пројекат у Ваљеву

Решавање проблема аерозагађења је приоритетни пројекат у Ваљеву, поручила је Брнабић додајући да се нада да ће по том питању ускоро имати неке добре вести.

"Решење аерозагађења је апсолутни приоритет за све нас", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да на решењу тог проблема раде и министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, Канцеларија за управљање јавним улагањима, али и министар одбране Небојша Стефановић, јер, како кажу, морају да се замене котлови у Крушику.

Брнабић је рекла да у Ваљеву мора да се заврши и реконструкција Дома здравља.

Према њеним речима, приликом тог посла дошло је до кашњења услед вируса корона, али не у инвестирању, већ у извођењу радова.

"Али, надам се да ће то за неколико месеци бити у потпуности готово", навела је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг