Вести

Брнабић: Држава чини све да помогне пољопривредницима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је спремна да се у Новом Саду поново састане са ратарима који су блокирали саобраћај у том граду.

Брнабић, која учествује на радном састанку делегација из четири града у Србији – Ниша, Мионице, Сомбора и Суботице, који се одржава поводом обележавања Међународног дана младих, подсетила је на то да је у јуче у Београду одржан састанак са пољопривредницима, након којег су настављени протести.

Што се тиче додатних уступака имамо идеје. Јуче смо испунили оно што смо обећали, а то је да смо укинули забрану извоза уља. Спремни смо да заједно са уљарима тражимо да цена откупа буде 535 динара без пореза, поручила је Брнабић.

Важно је знати да држава ако гарантује цену сунцокрета, онда би то морала свима, а то је немогуће, нагласила је премијерка и додала да једино може да се регулише трговачка маржа, која би износила десет процената.

Понудили смо 22 динара субвенције за гориво по хектару, а у последњем кварталу можемо ићи на 30 динара, поручила је Брнабић и упоредила буџет за субвенције из 2010. године, који је био 14 милијарди, а садашњи прелази 50 милијарди динара.

 

Нови Сад је пример подршке младима

Брнабић је, заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, учествовала на радном састанку делегација из Ниша, Мионице, Сомбора и Суботице, који је одржан поводом обележавања Међународног дана младих.

Брнабић је, током састанка у Омладинском центру ОПЕНС у Новом Саду, истакла да су младима потребни простори у којима могу да раде и стварају, поручивши да они морају имати системску комуникацију са локалним самоуправама и представницима власти.

Нови Сад је пример за то како све ово треба да изгледа, рекла је она, изразивши захвалност градоначелнику Вучевићу и организацији ОПЕНС на томе што су прихватили позив да своје искуство и знање поделе са осталим локалним самоуправама широм Србије.

Брнабић је указала на податак да 86 одсто локалних самоуправа нема омладинске центре, додавши да је још један проблем са којим се суочавају прво радно место.

Покушали смо да мењамо ствари, покренули програм “Моја прва плата” у који смо уложили две милијарде динара. До сада се 47 одсто младих људи из тог програма запослило, предочила је Брнабић, додавши да је завршен Нацрт националне стратегије за младе.

Извор: Танјуг