Вести

Брнабић: Држава се бори за заштиту животне средине

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да је пројекат ископавања литијума у Немачкој толико важан да га је и канцелар Немачке Олаф Шолц користио као адут у изборној кампањи за покрајинске изборе.

"Оба литијумска пројекта у Немачкој су толико важна, да је Олаф Шолц у кампањи, у тренутку када његова странка и коалиција коју предводи као канцелар, јако лоше стоје у Немачкој, као кец из рукава извукао управо овај Зинвалд пројекат - копање литијума из стене и прерада литијума. У Немачкој, у Франкфурту, прерада литијума на 15 километара од центра Франкфурта", истакла је Брнабић.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара, да прокоментарише изјаву глумца Радета Шербеџије, који је упитао зашто се литијум копа у Србији, а не копа се у Немачкој, на шта је Брнабић навела да ће се и у Немачкој копати.

"Толико је то важно у Немачкој, да ви у кампањи имате, да је то тај пројекат који ће вам донети гласове, који ће показати да се борите за самоодрживост Немачке, да се борите за Немачку индустрију, а да све то може да се ради на начин који је безбедан за животну средину и за здравље људи", рекла је Брнабић.

На тврдње које постоје у јавности како се тренутна власт не бори за заштиту животне средине, Брнабић је навела да се држава, преко Министарства животне средине, обавезала у различитим плановима да у овом мандату уложи три милијарде евра само у заштиту вода у Србији.

"У постројења за пречишћавања отпадних вода, изградњу канализацијских мрежа, које ће све отпадне воде прикупљати, водити у постројења за пречишћавање отпадних вода, како би ми штитили наше реке. Зашто би неко, ко је толико радио на заштити наших вода, зашто би тај рекао 'е добро, пустићу Рио Тинто или било ког другог, да дивља и да нам загади наше воде'. То баш никаквог смисла нема", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк