Вести

Брнабић: Ергела Карађорђево је симбол традиције коњарства

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је свечаности поводом обележавања 100-годишњице оснивања ергеле "Карађорђево" и том приликом поручила да ће Влада наставити са улагањима у ту установу, која је симбол традиције коњарства.

Брнабић је подсетила на то да је на данашњи дан 1921. године формирана највећа ергела у Србији, која је реконструисана и надограђена 2018. године, на понос свим становницима Бачке Паланке, али и целе земље.

"У години када обележавамо 100 година од њеног оснивања, обавезали смо се да очувамо ову установу како би наставила да негује традицију коњичког спорта у нашој земљи. Као и у свему другом, желимо да покажемо да се са поносом сећамо славне традиције и да је наша обавеза да је чувамо и преносимо будућим поколењима", навела је Брнабић.

Према њеним речима, достојанствено сећање и чување вредности за које су се преци борили су начела која негују Влада и председник Републике Србије, јер је управо поштовање традиције основ за то да се гради јака, успешна и слободна Србија.

Брнабић је указала на то да Карађорђево чува богату традицију наше земље и војске, а притом је и место изузетне природне лепоте и парк природе са велики бројем заштићених врста, којем се мора вратити стари сјај.

Брнабић је подсетила на то да је Влада донела закључак по коме је ергела "Карађорђево" постала државна ергела од посебног значаја за развој коњичког спорта и туристичких потенцијала Србије, те да је то велики корак да постане један од туристичких симбола читаве земље.

Брнабић је, подсетивши на славне дане ергеле и признања са најпризнатијих коњичарских смотри из земље и света, напоменула да је 2018. године формиран Коњички вод после шест деценија, те да се тако враћа и стара слава коњице која је имала важну улогу у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године, а да од пре три године постоји у Куп Србије који се одржава у Карађорђеву у форми галопских и касачких трка.

Ергела је специфична по томе што има најстарију књигу утисака, која је настала још 1924. године и која много говори о значају читаве ергеле.

Хиподром "Младост" у Карађорђеву отворен је 1980. године, а поред спортских, овде су се одржавала и војничка такмичења.

 

Тешко поверовати да неко тражи да МУП обезбеђује протесте

Брнабић је изјавила да је тешко уопште поверовати да неко тражи да полицајци обезбеђују протесте у организацији, како је навела, квазиеколога.

Одговарајући на питања новинара, након обиласка ергеле Карађорђево, Брнабић је оценила да не верује како неко ко на бруталан начин крши законе Републике Србије и крши Устав спречавањем законом загарантоване слободе кретања, још тражи од саобраћајне полиције да им активно у томе помогне.

"За неверовати је шта се дешава и шта замишљају ти људи. Следеће што очекујем је да дође криминалац, пљачкаш, да вам обије стан и замоли полицију да му помогне у томе, јер ако му не помогне, онда ће он сам да разбије и обије врата", рекла је Брнабић.

Брнабић је закључила да јој није јасно како неко уопште мисли да полиција у Србији треба да помаже било коме у кршењу закона, те да је то непојмљиво, како за Србију, тако ни за једну другу земљу на свету.

 

 

Извор: Танјуг