Вести

Брнабић: Године технолошких реформи учиниле су нас отпорним

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на онлајн регионалном форуму да је и пандемија доказала да је одлука о окретању иновацијама и дигитализацији била исправна и можда пресудна за бројне резултате које је Србија остварила у 2020. години.

"Дигитализацију смо схватили као неопходност, начин да понудимо боље јавне услуге, квалитетније образовање, конкурентније тржиште рада и атрактивно пословно окружење. Године технолошких реформи учиниле су нас данас отпорним и окретним", рекла је Брнабић на онлајн регионалном форуму "Accessible Europe: ICTS 4 ALL", чија је тема "Доступност информационо-комуникационих технологија: кључ инклузивних комуникација".

Брнабић је на скупу, на којем је говорила и европска комесарка за равноправност Хелена Дали, подсетила да је дигитална трансформација током последњих година била један од кључних приоритета Владе Србије.

Нагласила је да је Србија прошле године имала један од најбољих резултата у Европи у погледу бруто домаћи производ, да је бруто домаћи производ Србије пао само један одсто, а да данас имамо другу највишу стопу вакцинације у Европи, након Велике Британије.

"Иновативни напредак омогућио нам је да обликујемо брзи одговор на кризу Ковид-19 и ти кораци били су кључни за успешно покретање целе наше кампање имунизације", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да циљ Владе Србије је да обезбеди и гарантује два основна предуслова - дигиталну писменост и дигиталну повезаност за све.

Брнабић је подсетила да је циљ да се све школе дигитализују до краја 2022. године и да су напори на том пољу резултирали тиме да ђаци у Србији нису изгубили ни дан наставе током епидемије.

У 2017. години покренути су програми Информациона технологија преквалификације а фокус је на особама са инвалидитетом, рекла је Брнабић и додала да су захваљујући дигитализацији многи грађани, чак и старији, одмах могли да наставе живот, чак и након закључавања, комуницирајући, купујући и послујући онлајн.

"Поред писмености, желимо да будемо сигурни да су сви повезани  и свеобухватни циљ је пружање широкопојасне мреже за 99 одсто домаћинстава до 2025. године", рекла је Брнабић и додала да је приступ основном широкопојасном приступу једно од људских права.

Према њеним речима, у циљу реализације планова усвојена је Национална стратегија за побољшање статуса особа са инвалидитетом, која се фокусира на обезбеђивање приступа комуникацији и информацијама, примену стандарда приступачности и унапређење употребе помоћних технологија.

Брнабић је најавила и да ће ускоро бити објављена Национална студија о доступности  информационих и комуникационих технологија, а на крају је захвалила Међународној унији за телекомуникације и Европској комисији на подршци коју пружају Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг