Вести

Брнабић: Градимо ауто-путеве, градимо јачу Србију

Градећи ауто-путеве, градимо јачу Србију, изјавила је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, која је обишла са министром грађевинарства Томиславом Момировићем радове на деоници Кузмин - Сремска Рача, у оквиру градње ауто-пута Београд - Сарајево.

Брнабић је рекла да је извођач, турска фирма Ташјапи, обећала да ће радови на ауто-путу Кузмин - Сремска Рача бити завршени до краја 2022. године.

Брнабић је рекла да ће нови мост на Сави у оквиру тог ауто-пута бити готов до октобра 2022.

"Дошла сам да видим како напредују радови. Изузетно је важно да у овако тешким околностима у којима живимо да наставимо да градимо и реализујемо овакве пројекте, као и да наставимо као влада да имамо што ефикаснију имплементацију програма Србија 2025", нагласила је Брнабић.

Истиче да је обећала грађанима да ће 2025. године просечна плата бити 900 евра, а пензија између 430 и 450 евра.

"Градња ауто-пута Кузмин - Сремска Рача је један од важнијих пројеката у оквиру програма Србија 2025", навела је Брнабић и додала да је тај пројекат вредан укупно 250 милиона евра, заједно с пројектовањем, док је само извођење радова 220 милиона евра.

Брнабић је рекла да ће се паралелно пројектовати друга деоница ка Сарајеву од Пожеге до Котромана, која би требало да буде готова до краја 2021. године, како би почетком 2023. могла да крене изградња.

"Имамо амбициозне планове и циљеве, желимо да градимо Србију која је много економски јача и снажнија и да грађани могу да остану да живе у Србији. Градимо јачу Србију, а ово је једна од коцкица у том мозаику који се зове јача Србија", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла  да живимо у тешком времену због ковида 19, али да је уверена да ћемо изаћи још јачи из 2020. и да ћемо ићи напред у наредним годинама.

Брнабић и Момировић су прво посетили градилишни камп турског извођача Ташјапи код Кузмина, а потом су обишли радове на изградњи новог моста на Сави у Сремској Рачи.

Укупна дужина моста је 1.310 метара.

Састоји од прилазних бетонских конструкција на левој и десној обали Саве, дужине 530 метара и 450 метара и челичне конструкције над реком дужине 330 метара.

Изградња ауто-пута Београд-Сарајево је један од највећих инфраструктурних пројеката у целом региону, а укупна процењена вредност те инвестиције је око две милијарде евра.

Србија је прошле године кренула у изградњу прве деонице, од Сремске Раце до Кузмина, у дужини од 18 километара, а вредност инвестиције је 220 милиона евра.

Ради се пројектна документација за другу деоницу, Пожега-Котроман, у дужини од око 60 километара, а вредност тог дела ауто-пута је око 830 милиона евра.

Такође, Србија ће учествовати и у изградњи деонице Рача - Бијељина на територији Републике Српске, у дужини од 17 километара, а процењена вредност радова је око 136 милиона евра, не рачунајући експропријацију и друге трошкове.

Ауто-пут Београд - Сарајево ће бити први ауто-пут између Србије и неке од земаља у региону где ћемо имати заједничке границе прелазе: у Сремској Рачи на територији Србије, а у Котроману на територији БиХ.

 

Пратимо ситуацију, додатне мере ако буде потребно

Брнабић је изјавила да се прати ситуација у земљама где живи доста наших људи који би за празнике могли у већем броју да дођу у Србију и да ће се у складу са том ситуацијом и доносити одлуке о евентуалним додатним мерама.

"Сваки дан размишљамо о новим мерама и гледамо податке на свака два сата", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара да ли ће бити уведене додатне мере пред новогодишње празнике.

Почетком недеље ћу имати још једну седницу Кризног штаба и видећемо шта још можемо да урадимо, навела је Брнабић.

"Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и водићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама", истакла је Брнабић.

 

Србија посвећена повезивању - деоница Пожега - Котроман

Брнабић је изјавила  да је Србија посвећена регионалном и инфраструктурном повезивању јер само јак, стабилан, добро повезан регион значи бољи квалитет живота за све грађане региона а самим тим и јачу и стабилнија Србију.

"Немамо дилеме у вези са регионалним инфраструктурним повезивањем, што је део Берлинског процеса. Ми смо томе посвећени“, рекла је Брнабић после обиласка радова на деоници ауто-пута Кузмин - Сремска Рача.

Додала је да ће бити уложена додатна средства у инфраструктурно повезивање региона, али и инфраструктурно повезивање Србије.

Укупна вредност ове деонице са мостом преко Саве је 250 милиона евра, а за другу деоницу ауто-пута Београд - Сарајево тренутно се ради пројектно-техничка документација.

"Када буде завршена, знаћемо тачну цену. Процењујемо да може да буде чак и 800 милона евра. Изузетно је скупа јер је и доста дужа, али је важна за републику Србију, западну Србију и регионално повезивање“, рекла је премијерка.

У овом тренутку радови на првој деоници аутопута финансирају турске финансијске институције и буџет Србије, а Брнабић је истакла велики значај партнерства с Турском и најавила наставак партнерства и на деоници Пожега - Котроман.

 

Не можемо на сваког грађанина да имамо инспектора

Инспекција и држава су на Црни петак радиле свој посао, али не можемо за сваког становника да имамо по једног инспектора, рекла је Брнабић и додала да не жели да све затвори код куће на 14 дана, јер је то бесмислено.

Брнабић је рекла да је тужна и разочарана због сцена из тржних центара које себи не може да објасни.

“Како да спречимо да људи радним данима изађу из куће и оду у тржни центар. .Осим да уведемо 24 часовну забрану кретања на 7,10, 14 дана. Мислим да ћемо се сложити да је то у потпуности бесмислено”, рекла је Брнабић.

Додала је да су инспекције биле на терену и да је написан велики број казни али да се не може имати један инспектор за сваког грађанина.

“Једног инспектора на једног становника не можемо да имамо. А ваљда би ми то треба да имамо да би пазили да свако носи маску на затвореном, па и тржним центрима. Или да апелујемо на разум власника или управљача тржних центара”, рекла је Брнабић и додала да борбу против ковид мора да води свако од грађана.

Оценила је да је вирус показао да сваки појединац мора бити одговоран за читаво друштво.

На питање да ли Влада Србије није могла да спречи јучерашње сцене истакла је да није могуће да нешто влада Србије не може да спречи јер смо правна држава.

Оценила је да је невероватна количина лицемерја дела јавности и медија који су најоштрије критиковали мере забране кретања у марту и априлу када су тврдили да су сувише рестриктивне а сада критикују да мере нису довољно рестриктивне и да су закаснеле.

„Како ви људи себе можете да погледате у огледало. Како је то уопште људски могуће”, поручила је Брнабић.

Истакла је да је у уторак добила тужбу Београдског центра за људска права против Републике Србије због рестриктивних мера у марту и априлу, и дискриминације старијих грађана који су имали посебне мере.

"Дакле истовремено када нам многи од тих спочитавају да нисмо довољно рестриктивни, да смо закаснили. . . Ми добијамо тужбу Београдског центра за људска права. Па где је то нормално? И да ли је то нормално?”, рекла је Брнабић.

Додала је да зна да она, влада, председник кризни штаб раде најбоље што могу и истакла да је поносна на борбу и оно што је урађено.

“Свако је показао своје лице ове 2020 године”, констатовала је Брнабић.

Подсетила је да се стално апелује на људе да носе маске и не стварају гужве.

“Али ако имате неразумне људе - немогућа је контрола. Можете само да их затворите у куће. Ја не желим да све затворим код куће. То није начин да се ово победи ”,рекла је Брнабић.

Додала је да ако не постоји довољно свести код људи остаје само да се моли, куми, апелује и показује у каквој ситуацији су здравствени систем и здравствени радници који не могу да буду са својом децом јер више не знају ни кад су на смени.

“А за све то време неко оде у Зару да купи мајицу ” закључила је Брнабић.

 

Почетком следеће недеље седница Кризног штаба

Почетком следеће недеље биће одржана седница Кризног штаба, најавила је Брнабић.

Брнабић је на питање новинара да ли ће бити уведене додатне мере против ширења корона вируса пред новогодишње празнике, рекла да сваки дан размишљају о новим мерама и прате податке на свака два сата.

"Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и уводићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама", истакла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг