Вести

Брнабић: Хашки трибунал је политички суд

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је поводом потврђене пресуде Ратку Младићу пред Механизмом у Хагу да је Србија у потпуности посвећена и залаже се за истраживање свих ратних злочина и за привођење свих који су оптужени, као и кажњавање одговорних, али да замера Хашком трибуналу што је земље и народе у региону удаљио од помирења с обзиром да за српске жртве скоро нико није одговарао.

Брнабић је рекла да је Србија доказала у последње скоро три деценије да је привржена кажњавању оних који су починили ратне злочине и додала да неће коментарисати пресуду Младићу како одговором не би нанела штету нашој држави.

На питање да ли је Хашки трибунал политички суд како га многи оцењују или је заиста суд пред којим се суди ратним злочинцима по праву и правди, Брнабић је рекла да је то без сумње политички суд.

"Тамо где се умеша политика, право и правда иду кроз прозор", рекла је Брнабић.

Рекла је и да има утисак да је Хашки трибунал данас, 26 година након сукоба, још више удаљио верске заједнице и народе у региону.

"Имамо гору нетрпељивост него што смо имали пре 26 година и томе је Хаг допринео", рекла је Брнабић.

Навела је да су јој људи из тог суда рекли да он и није оформљен да би допринео регионалном помирењу и додала да се не слаже са тим.

"Са тим се не слажем, јер да је свако ко је погођен ратовима осетио правду, да смо видели да су одговарали сви који су починили злочине то би индиректно, ако не директно, допринело помирењу", рекла је Брнабић.

Истакла је да треба сви да се запитамо ко је за то крив, да ли само државе Западног Балкана или "нам је неко помогао, између осталих и суд у Хагу".

"Правда није задовољена, за злочине над Србима мање - више нико није одговарао и онај ко је одговарао били су војници нижег ранга, а пресуде су биле минималне", закључила је Брнабић.

 

Нико неће остати нем на излагање председника Вучића

Брнабић је оценила да нико у Савету безбедности Уједињених нација неће моћи да остане нем на излагање председника Републике Србије Александра Вучића и додала да је данас тежак дан за нашу земљу због притисака који ће уследити, а повезани су са процесима Хашког трибунала.

"Вучићево обраћање ће бити историјско и мислим да ће у главама тих људи, ако не у политици, променити неке ствари, јер нико неће моћи да остане нем на оно што ће председник изнети. Српске жртве, њихове породице, нису доживеле задовољење правде и постале су жртве другог реда", рекла је Брнабић и додала да сматра да ће то обраћање ући у историјске књиге и уџбенике.

Према њеним речима, обраћање је јако важно и председнику Вучићу, јер жели да заштити позицију и интегритет Србије.

"Хоће да да поруку другачије и боље будућности, али да не останемо без одговора на ствари које су се дешавале", рекла је Брнабић и додала да ће уз председника вечерас у Председништву, одакле ће се видео линком укључити у седницу Савета безбедности Уједињених нација, бити она, као и министри спољних послова и правде, Никола Селаковић и Маја Поповић.

"Бићемо уз председника да се одупремо притисцима без страха и без потребе да се улагујемо, јер Србија зна шта је урадила и може да се поноси односом према Хашком трибуналу. Немамо зашто да ћутимо", рекла је Брнабић и додала да је Србија испоручила 45 од 46 оптужених за ратне злочине, јер је Влајко Стојиљковић извршио самоубиство.

Брнабић наводи и да је ово тежак дан и због потврђене пресуде Ратку Младићу, али и због подсећања да су многи из тог суда излазили као слободни људи, чиме не само да није задовољена правда многобројних српских жртава, већ се тим људима дао алиби.

"Некако су ти злочини малтене легализовани што је продубило јаз међу различитим народима", рекла је Брнабић.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове наставио је да ради као и Хашки трибунал, рекла је Брнабић и додала да је Србија тражила да јој се уступе неки предмети, а да је добила само један предмет, што је иначе најмање од свих других земаља у региону.

На констатацију новинара да су Срби осуђени на скоро 1.200 година затвора у Хагу, Брнабић је рекла да је то страшно, али и да ће Вучић вечерас дати неоспорив аргумент о објективности Хашког трибунала.

Осим објективности, Брнабић примећује и да су услови у којима Срби служе казне нехумани.

"То су нехумани услови, испод свих међународних стандарда, не да се породицама да их посећују, а ми чак и не добијамо одговор у случају када је неко одслужио две трећине казне па може на условни отпуст, да ли за то има могућности", наводи Брнабић.

Брнабић истиче да је у много сегмената јасно показано да је правда у Хагу била и јесте селективна.

"За мене је Хашки трибунал послужио да нас чува и држи у прошлости, али ми морамо да се окренемо будућности", додала је Брнабић.

Ипак, као позитивно, Брнабић оцењује што је председнику указана велика част да се вечерас обрати мимо протокола, што показује огромно поштовање према њему.

 

Срамотно је што су Србију тужили за несарадњу са Хагом

Срамотно је то што је Међународни резидуални механизам за кривичне судове тужио Србију Савету безбедности Уједињених нација за недостатак сарадње у случају радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, оценила је Брнабић.

"Вјерица Радета и Петар Јојић нису оптужени за ратне злочине, за утицање на сведоке, већ су оптужени за непоштовање суда", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да се Србија обавезала да ће Хашком трибуналу испоручивати оптужене за ратне злочине, злочине против човечности и геноцид, али не и за непоштовање суда.

Уз то постоји и одлука Вишег суда у нашој земљи према којој не постоји правни основ да буду изручени.

"Невероватно је то да је кључна тема седнице Савета безбедности Уједињених нација изручење Радете и Јојића", рекла је Брнабић..

Додала је да изручење подразумева да прво буду ухапшени, што она као премијерка према нашим законима не може да учини.

"Морам да поштујем одлуке домаћих судова", истиче Брнабић и додаје да међународна заједница са једне стране инсистира на владавини права, а са друге тражи од ње да селективно примењује одлуке суда.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк