Вести

Брнабић и Ђурић захвалили афричким земљама на подршци у УН

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Марко Ђурић, заједно са председником Народне скупштине Републике Србије Аном Брнабић и амбасадором Краљевине Марока у Србији, као доајеном Групе амбасадора афричких земаља и шефова мисија у Београду, Мохамедом Амином Белхажом, отворио је свечану церемонију обележавања Дана Африке у Палати Србија и захвалио што 37 од 54 земље није подржало усвајање нацрта резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

Министар Ђурић је на почетку церемоније истакао да му је велика част да се обрати у години у којој се обележава 61. година од зачетка Афричког уједињења, од почетка процеса стварања Афричког јединства, којем је Србија давала подршку од самог настајања.

"На почетку мандата нове владе желим да пренесем свим окупљенима да смо добили јасну инструкцију и усмерење од највишег државног руководства да појачамо рад на унапређењу односа са братским и пријатељским државама Африке. Са државама Афричке уније нас дели, не само историја, већ нас веже и заједничка будућност у којој ћемо да растемо и развијамо се заједно", рекао је министар Ђурић.

Министар Ђурић се захвалио и свим афричким земљама које јуче нису подржале и гласале за нацрт резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

"Имао сам част да са председником [Републике] Србије Александром Вучићем представљам Србију на управо завршеном заседању Генералне скупштине Уједињених нација, на коме је земљи коју представљам покушано да се стварањем негативне политичке кампање стави жиг геноцида и срамоте. Желим да се захвалим афричким државама због чињенице да је 37 од 54 афричке земље одбило да подржи резолуцију", нагласио је министар Ђурић и додао да Србија неће да заборави ко су јој били пријатељи.

Министар Ђурић је додао да је БДП за мање од једне деценије са афричким земљама удвостручен и позвао све земље овог континента да учествују на изложби "EXPO 2027".

Истакао је да је Србија поносна на пријатељство са афричким земљама које је започела некадашња Југославија и да ће се са тим пријатељством наставити.

Министар Ђурић је рекао да се програмом "Свет у Србији" у оквиру којег студенти из Африке долазе у Србију ствара један од како је рекао, залога за изградњу мостова између наших земаља и да ће се наставити са унапређењем културне, економске и политичке сарадње. 

Брнабић је рекла јој је задовољство што присуствује обележавању тог дана и она је пренела захвалност председника Вучића за огромну храброст коју су афричке земље показале јуче на гласању у Генералној скупштини Уједињених нација и додала да ће се настати са јачањем сарадње са афричким државама.

"Као што је и министар спољних послова Марко Ђурић рекао, од 54 државе чак 37 је стало уз Србију јуче у Уједињеним нацијама. То је близу 70 процената, јер су препознали да је ова резолуција супротна уставу Босне и Херцеговине, да је стварана у тајности, без икаквих консултација, без транспарентности и без жеље за договором, који би допринео помирењу, уместо тога оживљава старе ране", рекла је Брнабић.

Додала је да жели да захвали и државама Африке које пружају поштовање територијалног интегритета и суверенитета Србије и нагласила да 43 земаља поштује то.

"Чак 43 државе Африке, дакле 80 процената свих држава на афричком континенту, чврсто стоје уз Србију у поштовању основног принципа међународног права и повеље Уједињених нација, а то је неповредивост територијалног интегритета међународно признатих држава.  Ова подршка нам је од непроцењивог значаја, али је важно да нагласим да је ова подршка кључна за стабилност и мир у свету, јер без поштовања принципа међународног права светом би владало само и искључиво право јачег и то афричке државе знају можда боље од било ког другог на свету", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је 31 земља афричког континента била уздржана, док је против резолуције гласало шест земаља.

 

 

 

Извор: Танјуг