Вести

Брнабић: Инвестиција "Мериота" оживљава југ централне Србије

Инвестиција "Мериота" и "Миленијум ризорта" у изградњу хотелског комплекса у Врањској бањи за југ централне Србије значиће потпуно ново оживљавање, али и долазак нових инвеститора, посао за грађане, боље плате и бољи животни стандард, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је нагласила да је реч о највећем пројекту компаније "Мериот" на Балкану, као и највећа инвестиција у српски туризам у овом тренутку.

"Оваква инвестиција значи много Србији, и то што је управо у Врањској бањи. Значи за читав југ централне Србије, који смо се трудили да покренемо, ојачамо и оживимо у последњих неколико година", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је изузетно тешко довести пројекте у неке делове Србије, који су мало удаљени од Београда, и где нема много инвеститора, који та места не виде на мапи инвестиционих дестинација, иако то јесу.

"Али, када доведете једну, долази друга, креће трећа инвестиција и тај крај почиње сам да се развија. То је одрживи развој", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је ово највећа инвестиција у домаћи туризам у овом тренутку који није нимало лак, јер се сви и даље боре са последицама епидемије корона вируса.

"Неке од највећих последица трпе управо приватне компаније, и зато захваљујем ''Миленијум тиму'' што и поред свега, нису одустали од пројекта, нити га одложили, већ су наставили, како би Врањска бања имала овакав бисер што пре", рекла је Брнабић.

 

У Бриселу Западни Балкан наступао као заједнички фронт

Брнабић је изјавила да су политичари Западног Балкана на синоћњој вечери у Бриселу наступили јединствено у жељи да регион представе као заједнички фронт према Европској унији.

Брнабић је истакла да јесу постојала одређена одступања у ставовима и неслагања, али да је сусрет на крају био конструктиван.

"Успели смо у ономе што Србија покушава све ово време, а то је да представимо регион као један заједнички фронт према Европској унији и да уместо тога да се расправљамо, свађамо и идемо у прошлост, ипак некако објаснимо због чега је свима нама важно да цео регион напредује што је брже могуће ка Европској унији", рекла је Брнабић.

Оценила је да су у Бриселу генерално били позитивни тонови и да је сусрет био конструктиван, али да је било неких мањих провокација.

Брнабић је изразила наду да су тим јединством изненадили партнере из Европске уније и додала да су се трудили да добију конкретан одговор када ће моћи да се очекују европске интеграције макар једне земље са Западног Балкана.

 

Без 50% вакцинисаних у јуну, нема отварања за нормалан живот

Брнабић је изјавила да није задовољна вакцинацијом младих у Србији, и апеловала на њих да се вакцинишу, истичући да, уколико до средине јуна не буде 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, нећемо моћи да се отварамо за нормалан живот.

"Најискреније, нисам задовољна вакцинацијом младих. Морамо да будемо много одговорнији и да млади разумеју да имају много шта да изгубе, односно да имају шта да добију од тога колико се брзо вакцинишу", рекла је Брнабић.

Што се брже буду вакцинисали, млади ће пре моћи да се врате својим нормалним обавезама, нормалном животу, дружењима, журкама, фестивалима..., рекла је Брнабић.

"Још једна молба... Ако немамо до средине јуна више од 50 одсто пунолетних грађана вакцинисано, нећемо моћи да се отварамо за нормалан живот", рекла је Брнабић.

 

Како са другим концесијама није било проблема...

Брнабић је изјавила да не види ниједан рационалан разлог за противљење власти Босне и Херцеговине изградњи хидроелектране "Бук Бијела" на Дрини, уз питање како то да раније концесије, које су давали ентитети или кантони, нису биле проблем, али ова сада јесте.

"Јасно ми је на политичком нивоу, али на рационалном нивоу ми није јасно противљење изградњи хидроелектране "Бук Бијела", рекла је Брнабић упитана како коментарише противљење Бошњака том пројекту.

Брнабић је подсетила да је, и у Источном Сарајеву пре пар дана на исто питање, рекла да је у последњих 20 година у Босни и Херцеговини издато 280 концесија, а све су их издали или ентитети, или кантони.

"Ни у једној од тих 280 није постојао проблем. Ако би ово сада био проблем, морали бисмо да видимо што није било проблема у осталих 280 концесија", рекла је Брнабић.

Додала је и да је 2012. године била потписана концесија и уговор са немачким инвеститором РWЕ, једном од највећих немачких енергетских компанија, за исту хидроелектрану.

"Погодите колико је тада било жалби Уставном суду. Нула. Тако да не видим која је разлика између 2012. године и немачког инвеститора, и 2021. године и инвестиције српске енергетске компаније, ЕПС-а", рекла је Брнабић.

Поновила је да не може да нађе ниједан рационалан разлог за то што је било шта подигнуто пред Уставним судом Босне и Херцеговине.

Брнабић је истакла и да Србија наступа као страни директни инвеститор у Босни и Херцеговини, у овом случају у Републици Српској, да су урађене све анализе, правне и финансијске, и да је одлучено да се инвестира у најбољој вери.

"То су радили и неки пре нас, нису се суочили са тужбама. Ако било шта Уставни суд одлучи, а да каже, да Република Српска није смела да изда ту концесију, то ће бити огроман правни проблем за све остале инвеститоре који су добијали концесије ентитета или кантона у протеклом периоду", рекла је Брнабић.

 

Брнабић: Критикују, а што они не доведу инвеститора

Влада Србије ће помоћи да се оживе домаће бање, рекла је Брнабић и поручује да би волела да они који говоре да је нешто продато испод цене доведу макар једног инвеститора у српске бање.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара о наводима да је Врањска бања продата испод цене, рекла да не зна ко је тај ко одређује цене, посебно за овакве пројекте.

После потписивања уговора компанија "Миленијум ризорта" и америчке хотелске компаније "Мериота" о градњи хотелског комплекса у Врањској бањи, Брнабић је рекла да су молили инвеститоре да дођу и погледају Врањску бању, али да нико није био заинтересован не само за Врањску бању, него и за многе друге бање у Србији.

"Ти који говоре да је нешто продато испод цене волела бих да доведу макар једног инвеститора за било коју цену, да узме макар једну нашу бању, да уложи не 90 милиона евра, него девет или милион евра у неку нашу бању", рекла је Брнабић.

Навела је да је слична ситуација са Звоначком бањом између Бабушнице и Димитровграда, за коју каже да је прелепа, али и исто као и Врањска бања разрушена, а хотел уништен у приватизацији после 2000. године из кога је све однето.

"Доведите ми инвеститора који ће уложити у Звоначку бању. Сутра када будемо успели да молбама, наговарањима и субвенцијама доведемо инвеститора хоће ли се опет јавити пет паметњаковића да кажу да је нешто продато испод цене. Не постоји цена за ово, сваки дан смо губили новац, трошили природне ресурсе", рекла је Брнабић.

Поводом критика, Брнабић каже да Вук Јеремић и Драган Ђилас нису успели да доведу ниједног инвеститора у Врањску бању и да када су били на власти нису размишљали о Врањској бањи него о томе како они да се обогате.

Назвала је такве критике политичким небулозама и глупости и поручила да је у случају Врањске бање реч о животу и оживљавању нечега што је била и наша историја и наша традиција, а да су бање оставили као "језиви симбол неодговорности и неспособности државе".

"Нека ми било ко из Савета за борбу против корупције и странака Вука Јеремића или Ђиласа, било ко из медија каже да је било инвеститора који је био заинтересован за Врањску бању и спреман је, не да је купи, него да је узме бесплатно и уложи 90 милиона евра", рекла је Брнабић.

Упитала је зашто ти велики инвеститори које знају Јеремић и Ђилас не уложе новац у бању ако је то тако исплативо.

"Ђилас може да купи све наше бање заједно и да уложи ако је то тако исплативо, али то није занимљиво. То није транге-франге, хајде да узмемо секунде од јавног сервиса па да их продам пута десет. Ово је озбиљан рад и посао и инвестиција", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је поносна што је Влада Србије давала субвенције за које каже да не могу да се упореде са тим колико ће пројекат у Врањској бањи дугорочно донети целој Србији.

Брнабић је захвалила "Миленијум" тиму што ће инвестирати укупно 90 милиона евра у Врањску бању и поручила да ће свима који знају да имају инвеститора показати неколико прелепих бања које их чекају.

"Хвала свим паметњаковићима који кажу да смо дали испод цене, нисам видела да смо могли да нађемо неког", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг