Вести

Брнабић: Изградња фабрике за "Синофарм" вакцине до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потписала је, у име наше земље, Меморандум о разумевању и сарадњи за производњу вакцине компаније "Синофарм" у Србији са кинеским произвођачем и партнером из Уједињених Арапских Емирата.

Брнабић је истакла да је потписивање Меморандума први конкретан корак ка изградњи фабрике вакцина, која би требало да буде готова до краја године.

Имамо амбициозне циљеве да до краја године изградимо фабрику за производњу вакцина, да паралелно са тим радимо и на пуњену и да до краја године већ имамо 10 милиона доза које смо напунили у Србији, а да убрзо након тога почнемо и свеобухватан процес производње, рекла је премијерка.

Према њеним речима, данас је важан дан за Србију, али и за регион, јер ћемо вакцину имати ближе, биће доступнија и моћи ћемо спремније даље да се боримо против пандемије коронавируса.

Како је нагласила, ово је почетак и једне шире сарадње Србије, Кине и УАЕ и у области биомедицине, биоинформатике и употребе вештачке интелигенције у фармацији.

Ово је наставак сарадње коју смо почели током тешког периода ковид кризе, када смо заједно направили и две лабораторије за Пи-Си-Ар тестирање, навела је Брнабић.

Брнабић је указала на то да је потписивање Меморандума и резултат посете председника Србије Александра Вучића УАЕ у марту ове године, када је постигнут договор о сарадњи на изградњи фабрике.

Председница Владе је изразила захвалност "Синофарму" на сарадњи током ковид кризе, наводећи да је Србија од те компаније купила четири милиона вакцина, а да нам је испоручено 4,2 милиона, јер је 200.000 доза донација, а неке количине су испоручене и раније.

Брнабић је још једном упутила апел грађанима да се вакцинишу, нагласивши да су кинеске вакцине одличне, безбедне и традиционалне.

 

 

Извор: Танјуг