Вести

Брнабић: Извештај ОДИХР-а ставља тачку на све лажи и бесмислице

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да извештај ОДИХР-а који ће бити објављен касније у току дана коначно ставља тачку на све лажи и бесмислице и приче о крађи избора које су се појавиле у јавности након избора одржаних у Србији 17. децембра прошле године.

Брнабић је на конференцији за новинаре о извештају ОДИХР-а рекла да се обраћа јавности због извештаја који се у појединим медијима појавио у току јучерашњег дана.

"Најважније је, након вишемесечне нестабилности, кризе коју су креирали одређени медији, НВО, друге структуре, хиљадама лажи које су пласиране сваки дан путем одређених медија и друштвених мрежа и канала комуникације, стигао је финални извештај о изборима који ставља тачку на све лажи и бесмислице и крађи избора", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да јој је жао што конференцију држи пре објаве финалног извештаја, али је чињеница да то ради јер су одређени медији Унитед групе, иако извештај није финализован, почели да наводе ствари из извештаја.

"Имали смо и јуче разговор са ОДИХР. Овако нешто се никада ни у једној земљи није десило и показује озбиљно непоштовање према извештају. Добро је да је ОДИХР видео са чим се суочавамо. То су бесмислице од људи који нису могли да сачекају и морали су да пожуре да креирају лажни наратив", рекла је Брнабић.

 

Препоруке показују да су избори у Србији били фер,поштени,транспаретни и демократски

Брнабић изјавила је да препоруке из извештаја ОДИХР јасно показују да су у Србији избори били фер, поштени и транспарентни и у складу са демократским нормама.

"Имамо препоруке које су већ у овом тренутку, након рада са ОДИХР-ом од 2019. године, много блаже него у многим земљама чланицама Европске уније", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су закључци да под један:

"Настављамо да радимо са ОДИХР и настављамо са имплементацијом свих препорука одбора у складу са оном праксом коју смо увели у Републику Србију 2019. године, од када постоји владина радна група за сарадњу са ОДИХР. Ценимо одбор. Да ли се слажемо са свим што стоји у овом извештају? Свакако не. Али настављамо да радимо на имплементацији препорука", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да ко год буде водио будућу владу да га чега сарадња са ОДИХР, с обзиром да смо већ направили "комитмент" да смо посвећени даљем раду са ОДИХР.

Послали смо то писмо и отишли корак даље и позвали мисију, посматрачку мисију ОДИХР да дође и да посматра и локалне изборе који треба да се одрже у Републици Србији касније ове године.

Додала је да Србија наставља са сарадњом са ОДИХР и имплементацијом препорука.

"Под два, морам да констатујем да је извештај ОДИХР неупоредиво објективнији од извештаја неких других међународних институција, које су сада, то још очигледније него што је и било, искористиле све ово да воде политичку кампању против Србије. Ти извештаји неких међународних институција, што овај извештај ОДИХР још једном показује, никакве везе нису имали са одржаним изборима у Србији. Већ су били притисци на Србију ради неких других и другачијих геополитичких интереса", рекла је Брнабић.

Навела да под три, Влада Србије најснажније осуђује све оне који су злоупотребили јавне ресурсе и злоупотребили медије и захваљујући постојању различитих геополитичких интереса искористили све то у последњим месецима за напад на сопствену земљу.

"Јер то је оно што се десило. Када прочитате извештај и видите препоруке, сви могу да виде да не постоје никакви докази, ни критике у вези са оним што су они називали крађама избора. Када погледате препоруке, јасно је да су у Србији били фер, поштени, транспарентни избори. Па самим тим то показује да су избори били транспарентни, фер и у складу са демократским нормама", нагласила је Брнабић.

Жао ми је још једном што су неки одлучили да искористе ово за напад на своју земљу, додала је Брнабић.

 

Влада Србије, ко год био на њеном челу, наставља сарадњу са ОДИХР-ом

Влада Србије, ко год био на њеном челу, наставиће да ради са ОДИХР-ом и да спроводи препоруке, као и да се бори за владавину права, јаке институције и транспарентност, рекла је Брнабић.

Брнабић је, говорећи о импелементацији препорука ОДИХР-а навела да је у извештају за 2022. годину препознато да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, 11 делимично, а да у овом коначном извештају има 25 препорука. 

"Чули како ми до сада нисмо имплементирали никакве препоруке ОДИХР-а, а ја сам најмање три пута одговарала током различитих догађаја на та питања од стране одређених медија, углавном у оквиру Јунајтед групе и причала како то није истина и да смо много препорука до сада имплементирали у сарадњи са ОДИХР-м", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је укупан број углавном спроведених препорука, осам и укупан број, делимично спроведених препорука - 33.

"У овом финалном извештају препознато је да је Србија у претходних седам година спровела у целини, углавном или делимично, 54 препоруке ОДИХР-а", рекла је Брнабић.

Како је нагласила, "толико о томе како ниједна препорука до сада није имплементирана и како Влада Србије није ништа до сада радила".

Брнабић је навела да без обзира на ограничен период трајања мандата претходне владе, у извештају за 2022. годину препознато да је имплементирано 13 од 26 препорука, две у потпуности, 11 делимично. 

"Чак и у том периоду, откад се формирала влада, док нису расписани нови избори, 13 од 26 препорука је имплементирано. Што такође можемо да видимо у препорукама, и то је изузетно важно. Након априлских избора 2022. године у коначном извештају ОДИХР-а било је укупно 26 препорука. У овом коначном извештају имамо 25 препорука. Дакле, мање препорука за даљу радну имплементацију него након избора које смо имали у 2022. години", указала је Брнабић.

Мањи број препорука, према њеним речима, говори о томе да је ситуација много боља и да је изборно окружење свакако нешто значајније боље. 

"Када су у питању медији, након априлских избора 2022. године у том финалном извештају имали смо пет препорука, сада имамо две препоруке које се тичу медија. Ваљда све ово говори да смо радили и да је ситуација значајно боља", истакла је Брнабић.

 

ОДИХР најпозитивније оценио рад РИК

Брнабић изјавила је да је ОДИХР, у свом извештају о изборима у Србији, оценио да су основне слободе углавном поштоване током кампање, да је изборна администрација ефикасно спровела изборне припреме, а како је рекла, најпозитивније је оцењен рад Републичке изборне комисије (РИК), која је, према ОДИХР, углавном уживала поверење, побољшала комуникацију и транспарентност. 

"РИК је редовно држао и преносио онлине седнице које су биле отворене за медије и посматраче, објављивао све своје одлуке у року од 24 сата на свом сајту. Многи су приметили побољшану комуникацију и транспарентност РИК. Укупно гледано, РИК је ефикасно спровео изборне припреме, локалне изборне комисије су углавном ефикасно управљале техничким припремама", рекла је Брнабић на конференцији за медије поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Брнабић је подсетила да је то онај РИК у који су покушали насилно да уђу хладним оружјем. 

"То је она Републичка изборна комисија испред које су напали директора Републичког завода за статистику Миладина Ковачевића. То је тај РИК, који је добио најпозитивније могуће коментаре у коначном извештају ОДИХР", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Србија, када су у питању медији, након априлских избора 2022. године у финалном извештају имала пет препорука, док сада има само две препоруке које се тичу медија. 

"Ваљда све то говори да смо радили и да је ситуација значајно боља", закључила је Брнабић. 

Брнабић је навела да, према извештају ОДИХР, правни оквир у целини обезбеђује адекватну основу за спровођење демократских избора. 

"Већина саговорника ОДИХР посматрачке мисије није изразила забринутост у вези са инклузивношћу бирачких спискова или приступом бирача личним документима. Кандидати нису известили ОДИХР посматрачку мисију о било каквим тешкоћама у вези са приступом оверавајућим органима, када су оверавали потписе за своје листе, што је била критика из претходног извештаја", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да је према ОДИХР, слобода изражавања и окупљања углавном поштована током кампање, а да су избори понудили бирачима избор између аутентичних политичких опција, да су измене закона из 2022. године побољшале регулацију финансирања кампање.

Брнабић је посебно истакла да је ОДИХР, у свом извештају, похвалио нови Закон о електронским медијима и Закон о јавном информисању и медијима. 

Истакла је да се у извештају ОДИХР каже да су, након широке консултација са релевантним заинтересованим странама, усвојена та два закона и признају се позитивни аспекти тих измена. 

Такође, речено је да су сви национални емитери покривали кампањске активности у складу са законом обезбеђујући једнако време у етру за све кандидате. 

"Српска напредна странка је добила од 10 до 26 одсто покривености. СПС између шест и 14 одсто. Двери шест до 14 процената у неутралном или позитивном тону. Србија против насиља је добила између 10 и 36 процената. Листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" добила је између 10 и 26 процената. Такође, нешто што можете да нађете у финалном извештају ОДИХР-а", поручила је Брнабић.

 

Притисак је велики да се формира власт у Београду, водићемо разговоре и даље

Брнабић изјавила је да постоји огроман притисак чланова Српске напредне странке на председника Србије Александра Вучића да се формира власт у Београду, али да ће се разговори о томе наставити и даље.

Брнабић је на питање новинара да прокоментарише када ће бити донета одлука рекла да постоји огроман притисак да се конституише већина у градској скупштини и формирају институције, рекла да је битно и да се чују мишљења председника Српске напредне странке Милоша Вучевића, кандидата за градоначелника Александра Шапића, као и савет председника Александра Вучића.

"Мислим да се 1. марта неће о томе одлучивати већ 2. или 3., у складу да законским оквирима. Ми већину имамо и оно што је Вучић нама рекао је да пазимо о легитимитету. Многи мисле да је легитимитет неупитан самим тим што је листа "Ми глас из народа" носила име Александра Јерковића и да у том смислу не постоји проблем. Притисак је огроман јер многи сматрају да су избори бесмислени, а ми времена за губљење немамо. До 2027. имамо пуно посла", рекла је Брнабић.

 

Први пут емитери имали дужност да кандидатима обезбеде бесплатно време

Брнабић изјавила је да су током протеклих избора по први пут јавни емитери били дужни да обезбеде свим изборним учесницима бесплатно време у етру за представљање њихових платформи, а да, поред тога, емитери могу да продају време у етру кандидатима под условом да утврде недискриминаторно ценовнике. 

Брнабић је на конференцији за медије у Влади Србије, а поводом представљања извештаја ОДИХР-а о протеклим изборима у Србији, рекла да је за протекле изборе у земљи већина главних телевизијских канала учинила тако плаћено време доступним осим кабловских канала Н1 и Нова С, који су како је рекла, одлучили да то не ураде. 

"Све жалбе и апелације су размотрене у роковима, регистар жалби и апелација који води Републичка изборна комисија је редовно ажуриран, доприносећи транспарентности решавања изборних спорова", рекла је Брнабић. 

Дан избора је протекао "глатко", додала је, понавља се да је позитивна оцена изборног процеса у 93 одсто од 1.208 посматраних бирачких места - негативне оцене углавном приписане пренасељености, односно превише људи на БМ, и неадекватним мерама за обезбеђивање тајности гласања. 

"Доприносећи транспарентности, прелиминарни резултати гласања брзо су објављени онлајн у складу са претходном препоруком ОДИХР-а, у складу са препоруком прелиминарни резултати били су расчлањени по бирачким местима, такође су садржали скениране протоколе и на инклузиван начин РИК је акредитовао укупно 5.112 посматрача из девет невладиних организација и 475 међународних посматрача из 25 организација", рекла је Брнабић. 

Додала је да су наведено све позитивни аспекти, односно похвале на рачун институција у Србији које су биле задужене за ефикасно и демократско спровођење избора. 

Брнабић је навела да грађане изузетно занима и нешто што је, како је рекла, масовним лажима и бесмислицама навело грађане да помисле да нешто није било у реду са изборима или изборним резулатима. 

"Што се тиче релокације, једна од основних тема опозиције и критика да су избори покрадени да коначни извештај ОДИХР као што ћете видети ускоро сви, је констатовао да је то постојало као проблем, али на начин, и цитирам да су се "током дана шириле тврдње о потенцијално великом броју бирача који живе у иностранству који су били организовани и довезени аутобусима у главни град да гласају за владајућу партију" дакле током дана су се шириле тврдње, и у самом извештају нећете пронаћи никакав доказ", рекла је Брнабић. 

Нагласила је да не постоји ни један показатељ да су те тврдње истините и тачне. 

"Не може као што нисте видели ни у резолуцији ЕК, знате зашто? Зато што нису тачне. Шириле су се тврдње о потенцијално великом броју бирача који су довезени и истина у извештају ОДИХР каже "ове оптужбе су поткопале јавно поверење и интегритет локалних избора и такође утицале на прихватање парламентарних резултата" ја бих се са овим само донекле сложила, јер то је и била логика свих тих бесмислица и лажи, да се поткопа јавно поверење", рекла је Брнабић. 

Налази се, додала је, да су представници листе Србија против насиља тврдили да 40.000 бирача доведено у Београд да гласа. 

"Исто тако се налази и моја изјава да је на дан избора око 20.360 особа прешло границу, укупно. Не да су сви држављани Србије, укупно 20.360 прешло границу из Босне и Херцеговине у Србију, што само по себи показује бесмисленост ових тврдњи. Притом ОДИХР каже у извештају да по закону превоз бирача аутобусима није забрањен, осим када се пружа у замену за гласове. Сасвим јасно", рекла је Брнабић.

 

Вучић доминирао кампањом, јер је опозиција желела такву кампању

Брнабић рекла је поводом навода у извештају ОДИХР-а да је изборном кампањом за децембарске изборе доминирао председник Србије Александар Вучић да је опозиција желела такву кампању, јер је њу правила као референдум о томе "да ли су грађани за Александра Вучића или не".

Брнабић је као пример навела дебатне емисије током изборне кампање, када је опозиција на сва кључна питања, попут тога да ли се залажу за санкције Руској Федерацији, какав им је став према Косову и Метохији или о еколошким проблемима, одговарала искључиво да су они "против Алексаднра Вучића".

"Али ја тврдњу да је кампањом доминирао Александар Вучић заиста не бих узела као нешто што се приписује нама. Опозиција је желела такву кампању. Та кампања је била фестивал мржње према Александру Вучићу и његовој породици", изјавила је Брнабић на конференцији за медије поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

Брнабић сматра да таква кампања није била у интересу опозиције и навела да она лично никад не би водила такву кампању да је на њиховом месту.

"Они само нек наставе. Да будем сасвим искрена, ми немамо проблем с таквом кампањом. Ми се поносимо Александром Вучићем. Никакав проблем немамо. Ако наставе у будућности такве кампање, увек ће добијати све мање гласова", рекла је Брнабић.

Поновила је да је читава кампања опозиције била заснована на личним увредама према Вучићу и његовој породици, тако да са те стране име Александра Вучића јесте доминирало кампањом.

"Ако је то негативан аспект, у реду, онда верујем да тај негативан аспект може да се припише опозицији. Што се мене тиче, никакав проблем да доминира и будућим кампањама. Како год будете желели, ми ћемо одговарати на кампање онако како је то у интересу ове земље и свих грађана, а то је отвореношћу, истином, транспарентношћу", поручила је Брнабић.

Говорећи о наводима о бирачким списковима у извештају ОДИХР-а, Брнабић је истакла да су у финалном извештају наведене тврдње опозиције о изборнима неправилностма, али је такође извештај навео и то што су власти одбациле тврдње о фиктивним регистрацијама бирача у Београду тако што су пружиле податке који указују на стабилност у броју регистрованих бирача у главном граду.

"Финални извештај прича о томе, на начин да "многи тврде то многи и тврде то". Оно што је занимљиво и симптоматично је да су они (опозиција) већ најављивали пре избора да ће то (неправилности у списку) тврдити и након избора. Али им бирачки списак никако није сметао да траже хитне ванредне парламентарне изборе, како би можда могли некако да искористе мајске трагедије, па да се докопају власти", рекла је Брнабић.

Додала је да им тада (опозицији) бирачки списак није сметао и да им евентуалне неправилности на списку тада нису представљале проблем. 

"Него дајте што брже да идемо на ванредне парламентарне изборе. По могућству до краја 2023. године. Никако касније. Ако им је сметао бирачки списак, што нисмо седели онда и гледали бирачки списак. А имали смо верификациону комисију, која је могла да верификује тај бирачки списак и верификовала га је, само у складу са законом који имамо, о заштити података о личности. 

 

 Медији Јунајтед групе објавили извештај пре ОДИХР, док није био финални

Брнабић изјавила је да су медији Јунајтед групе објавили извештај пре ОДИХР, док је још није био финални и да то није урађено у интересу јавности, већ да би и даље ширили лажни наратив како је било крађе избора у Србији, као и у интересу власника тих медија.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара Н1 у чему је проблем што су га објавили неколико сати пре, уз коментар да је то урађено у интересу јавности да сазна шта пише у том документу.

"Тако је, то јесте јавни интерес. Проблем је што сте га објавили пре него што га је ОДИХР објавио. Проблем је у томе што је могуће да то у том тренутку није био финални извештај ОДИХР. Зато што ОДИХР у складу са својим процедурама, 48 сати пре објављивања финалног извештаја, пошаље извештај одређеним актерима релевантним за тај поступак да погледају и дају коментаре. И тај извештај онда додатно може да се мења у складу са тим коментарима", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је влада јуче у 10 часова ујутру имала разговор са тимом ОДИХР у складу са њиховим процедурама и правилима. 

"Дакле, тих 48 сати је да би добили коментаре, да би саслушали све релевантне стране и можда евентуално нешто променили у финалном извештају. Због тога се чека финални извештај. У јавном интересу је свих земаља да тај финални извештај ОДИХР што пре угледа светлост дана и да се презентује свим грађанима. Али се само у Србији до сада десило да неко објави тај извештај пре него што га објави ОДИХР", навела је Брнабић.

Нагласила је да то говори о тим медијима да не поштују процедуре, ни ОДИХР, нити тај извештај, као ни било кога другог ко је на томе радио. 

"Објавили сте ствари из нечега што можда и није финални извештај ОДИХР. Зато што су они у односу на коментаре и даље радили на том извештају. А објавили сте га не зарад јавног интереса, него зарад ширења даљег наратива о томе да је било крађе избора. Лажног наратива. Зато што о томе нема ничега, то не постоји у извештају ОДИХР. Тако да то није био јавни интерес, то је био интерес вашег власника", навела је Брнабић.

Навела је да одређене препоруке ОДИХР односе се и на те медије.

"Ово су препоруке које се односе и на власт, опозицију и на медије. Ево сад ћу вам рећи тачно, ове препоруке које се односе рецимо на вас - да медији треба да остварују своје право на независну уредничку политику и да избегавају да у вестима, у информативном програму користе материјал који су израдиле странке, нарочито током изборне кампање. А ви сте то користили обилато током изборне кампање. Притом, нисте тај материјал обележавали као да су предизборне активности", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да се једна препорука - 14, односи на опозицију и каже да треба успоставити додатне механизме како би се охрабриле политичке странке да промовишу учешће жена у политичком животу и повећају њихову видљивост током изборне кампање и унапреде њихову улогу у политици. 

Брнабић је истакла да са великим задовољством и поносом говори о том финалном извештају ОДИХР, јер је супротан наративу поменутих медија, не само од децембра након избора, него у свим месецима пре избора. 

На питање да ли ће до првих наредних избора позвати цивилно друштво око ревидирања бирачког списка и опозицију на инклузиван дијалог, Брнабић је рекла да смо и до сада имали радну групу за верификацију бирачког списка. 

"Организације цивилног друштва, укључујући Црту, су биле у тој радној групи и немамо никакав проблем да наставимо да радимо на томе. Све мора да буде, наравно, у складу са законима Републике Србије, пре свега заштитом података о личности. Не можете ником да показујете личне податке грађана ко за то није овлашћен. За то имамо независну институцију повереника", навела је Брнабић.

Брнабић поручује да ће бити настављен рад на јединственом бирачком списку. 

"Нама је у интересу да буде што транспарентније. И то смо показали тиме што је први пут транспарентан. Тиме што први пут сви грађани могу да прате број гласача по локалној самоуправи. И тиме што се то ажурира на свака три месеца и можете да пратите да ли има у ствари неке флуктуације или нема, а које су значајне. Има, као што имају у свакој земљи, али те флуктуације су на нивоу статистичке грешке", рекла је Брнабић.

Додала је да су то препоруке и за неке државе чланице Еуропске уније, али да у тим земљама ни опозиција, нити медији који подржавају опозицију, не говоре о крађи избора.

Брнабић је рекла да што се тиче народних избора да ће влада имати четири године да ради на томе, али да ће то водити државне институције према нашим законима. 

"Наредни избори су 2027. године, а локални кад им је време. Што се тиче цивилног друштва и препорука ОДИХР за локалне изборе, они су позвани да дођу и да посматрају те изборе. Овај извештај се тиче избора који су одржани у децембру 2023. године. И то је то", навела је Брнабић.

 

Препоруке ОДИХР најбоље говоре да су избори били фер и демократски

Брнабић изјавила је да приоритетне препоруке, које је ОДИХР навео у свом извештају о изборима у Србији 17. децембра, најбоље говоре колико су они били фер и демократски и да је ставио тачку на, како је рекла, све лажи и бесмислице о изборним манипулацијама.

На конференцији за медије поводом извештаја Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР), Брнабић је запитала да ли би приоритетна препорука ОДИХР била да се врши обука у бирачким одборима да су избори покрадени.

Брнабић је позвала грађане да сами прочитају извештај ОДИХР, или бар његове приоритетне препоруке, па да сами донесу суд да ли је било манипулација на изборима.

"Видећете да су те препоруке заиста на једном техничком нивоу. Приоритетна препорука је обавезна обука чланова бирачких одбора. Никакав проблем. Наши чланови бирачког одбора су били на тим обукама. Можда ови из опозиције нису довољно заинтересовани. Биће обавезна. Материјали доступни и за људе који имају неку врсту инвалидитета. Никакав проблем. Али то нису препоруке које вама говоре о томе да је било озбиљних проблема у овим изборима", поручила је Брнабић. 

Брнабић је истакла да је извештај ОДИХР констатује да су се шириле гласине и тврдње о манипулацијама, за разлику од резолуције Европског парламента.

"ОДИХР сасвим јасно говори да су то гласине или тврдње, да је неко рекао, а неко је рекао нешто друго. Нису никад узимали то као чињеницу. И због тога је Европски парламент пожурио са својом резолуцијом и није желео да чека финални извештај ОДИХР. Ја знам шта смо ми радили. Због тога сам била сигурна да ће финални извештај ОДИХР-а бити и објективан и избалансиран", истакла је Брнабић.

Додала је да је знала да се не слаже сасвим са извештајем ОДИХР-а , али  да је објективнији од било ког другог извештаја.

"Свака им част. Они су, верујем, трпели много притиска. Да, објективнији је. Нека сада грађани сами одлуче колико ће даље да верују опозицији и одређеним медијима, ја их именовати нећу, очигледно је да се сами препознају, и одређеним медијима који су ширили неистине о томе да нисмо до сада имплементирали ништа од препорука ОДИХР и да су ови избори покрадени. Срамота", рекла је Брнабић.

Додала је да ће, когод буде водио нову владу, наставити да ради са ОДИХР.

 

Седам приоритетних препорука, ниједна не захтева међунардону истрагу

Брнабић изјавила је да се у извештају ОДИХР-а о изборима у Србији налази седам приоритетних препорука, а да ниједна не указује на то да постоји потреба за међународном истрагом, као и да нема препоруке да листе не смеју да носе име особе која није кандидат. 

Брнабић је на конференцији за штампу истакла да се препорукама нигде не наводи крађа избора, те да овај извештај ставља тачку на "бесмислице које смо слушали последњих месеци".

Брнабић је рекла да су бесмислице "тенденциозно пласиране да би се оптужила Србија и да би онда у оваквим геополитичким околностима неки дошли и даље притискали нашу земљу због неких других ствари.

Брнбић је навела и да је у овом извештају мањи број препорука него у претходном.

"И нема препоруке да листе не смеју да носе име особе која није кандидат. Оно што је опозиција експлицитно тражила у Стразбургу, оно што данас тражи у Бриселу, оно што је тражио Проглас, зато што то једноставно није у складу са демократским нормама који се поштују у читавој Европи и на крају крајева и на свим земљама у свету који желе да поштују демократске норме", истакла је Брнабић.

Брнабић је на конференцији за медије истакла да се у првој препоруци ОДИХР наводи да је у Србији неопходна измена законодавства која треба да буде имплементирана много пре наредних избора.

"Апсолутно се слажем. Дакле, имаће будућа влада читав мандат од четири године да на много свеобухватнији начин додатно ради на препорукама ОДИХР-а. Радна група за координацију и праћење спровођења препорука треба да ради потпуно транспарентно и да укључује релевантне актере у свој рад, попут организација цивилног друштва", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се другом препоруком предвиђа да се размотри стандардизована обавезна обука за све чланове локалних изборних комисија и бирачких одбора.

Трећа приоритетна препорука, према речима Брнабић, налаже да Републичка изборна комисија (РИК) изради и спроведе благовремени свеобухватни програм едукације бирача. 

Брнабић је рекла да се четврта препорука односи на преиспитивање релевантних закона, прописа и пракси, којима би се омогућио приступ подацима о упису бирача у бирачки списак и олакшало спровођење сврсисходне ревизије јединственог бирачког списка уз учеће релевантних актера,

"Укључујући политичке странке, цивилно друштво, све оно што смо радили и раније, да наставимо да радимо и то. У извештају се подвлачи да се то ради у складу са стандардима који се односе на заштиту података о личности", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се тиме захтева деловање у складу са нашим законима, а не на начин на који је то до сада захтевала опозиција.

"Не онако као што је опозиција тражила од Стразбура до Брисела, да дође ко хоће из иностранства и да им све базе МУП-а отворите. Него у складу са нашим законима. И пре него што опозиција скочи да је то, и показатељ да није добар бирачки списак, само да вам кажем, проверила сам и сличне препоруке о јединственом бирачком списку, чак и много оштрије, постоји у државама чланицама Европске уније", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да на пример у Пољској не постоји централни бирачки списак, због чега се од ње захтева да размотрити могућност стварања централног бирачког регистра, док сличну препоруку има и Малта, којој се препоручује да у складу са међународним стандардима и прописима треба да размотри мере за заштиту приватности података бирача.

Пета препорука се, како је рекла премијерка, односи на то да би законом требало обезбедити јасно раздвајање активности носилаца власти у оквиру вршења своје јавне функције и активности током кампање. 

"Надлежни треба да предузму мере којима ће спречити злоупотребу службеног положаја и државних ресурса и свако непоштовање тих мера треба проактивно решавати. То је такође нешто што свакако имамо у виду и радимо на томе. И таква препорука такође постоји у земљама, државама, чланицама ЕУ. На пример у Словачкој", рекла је Брнабић.

Шеста препорука тиче се тога да, како је рекла, надлежни органи треба да спрече "застрашивање и вршење притиска на бираче", укључујући оне запослене у јавним државним институцијама и предузећима и до ојача механизме надзора.

"Ово је препорука која је била и раније. И ми ћемо додатно посебно инсистирати да видимо како можемо да имплементирамо ту препоруку. Ја сам најмање три пута питала ОДИХР дајте ми показатеље шта је то притисак и застрашивање укључујући запослене у јавним државним институцијама. Како бисмо то решили? Они ми кажу па то је перцепција. Па тешко је перцепцију решити у демократским друштвима кад свако може да каже шта хоће", рекла је Брнабић.

Навела је да се седма тачка односи на то да независност регулаторног тела за електронске медије, РЕМ, треба делотворно гарантовати.

 

 

Извор: Танјуг