Вести

Брнабић: Када се ради нешто добро, отварају се нове перспективе

Погон за прикупљање и пласман меда "Наш мед" у Рачи отворен је свечано, а црвену врпцу пресекли су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, председник општине Рача Ненад Савковић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је поручила да је након много труда и рада испуњено обећање и направљена прва српска кућа меда.

Брнабић је окпуљене пчеларе подсетила на то како је било на месту где се данас налази погон 2018. године када је постављен камен темељац и навела да је у тај пројекат уложено много труда и рада.

Такође, подсетила је да је о том пројекту говорила и у свом експозеу у Скупштини и појаснила да је погон за прикупљање меда уједно за њу представљао пример како држава може да ради и помогне заједно са Савезом и локалном самоуправом да се сачува нешто што је део наше традиције, да се помогне регионални развој, пољопривреда, задругарство.

"Све је то комбиновано у овом једном пројекту, у овој српској кући меда", рекла је Брнабић и додала да је овај пројекат урађен од идеје до комплетне реализације и пуштања у рад.

Како је рекла, важно је што су преко Министарства пољопривреде повећане субвенције по кошници на 800 динара, али су значајно повећане субвенције по броју кошница по домаћинству, некада је било, како је рекла, до 100 кошница, а данас до 1.000.

"Потрудили смо да много више уложимо у опрему, како бисмо подржали генерално пољопривреду, али и пчеларство и данас вас подржавамо да купите опрему тако што ми преузимамо између 50 и 65 одсто укупне инвестиције у опрему", рекла је премијерка.

Истакла је да ће се сигурно враћати у српску кућу меда, како би видела како напредује освајање, како је рекла, светског тржишта српским медом.

"Освајањем светског тржишта и Србији отварате врата на тим тржиштима. Када имамо вас на страним тржиштима лако је и осталима да вас прате", поручила је премијерка.

Један квалитетан пројекат отвара идеје и пут за друге, рекла је Брнабић и додала да је на тај начин настала стратешка сарадња Владе и Општине Рача.

Похвалила је Општину Рача за то што су се, како наводи, лавовски борили да ова инвестиција буде баш у Рачи и додала да се самим тим створила потреба да се изграде нови путеви, нове саобраћајнице, да се приближи српска кућа меда Коридору 10, али и Рача инвеститорима.

Због тога, јавила се потреба и да се направи обилазница за шта се тренутно ради пројектно-техничка документација, чиме је уређено и да не мора да се царини у Крагујевцу, већ у Лапову.

"Драго ми је што на симболичан начин приводим крају свој мандат овим пројектом за који су многи сматрали да је немогућ", рекла је Брнабић.

Захвалила је пчеларима на томе што су се у оквиру Савеза током борбе против вируса корона донирали нешто више од седам тона меда, који је дониран преко ПКС пре свега најстаријим суграђанима, па социјално угроженима.

"Показали сте велико срце, огромну солидарност и према грађанима и држави", указала је Брнабић.

 

Апелујем на разум, најважнија регионална стабилност

Брнабић је апеловала на разум поводом најновијих догађаја у Црној Гори и хапшења челника општине Будва и нагласила да су најважнији регионална стабилност и регионално повезивање.

''Апелујем на разум и на то да нам је свима најважнија регионална стабилност и регионално повезивање. Само ћу толико рећи'', рекла је Брнабић упитана за коментар о најновијим догађајима у Црног Гори.

 

Немам информацију о трошењу струје на Јовањици

Брнабић је изјавила да није упозната да ли се на имању Јовањица сада нешто производи и поновила да се води истрага о том случају.

Брнабић је тако одговорила на питање да ли има информације о томе шта се дешава на Јовањици и констатацију да се на том имању и даље троши струја и да је то потврдила правна заступница ухапшеног власника имања Предрага Колувије.

''То ћете морати да питате надлежне институције. Оно што је мени данас најважније је да се овде троши струја и да овде има сијалица и да постоји погон који није постојао'', рекла је Брнабић у Рачи где је данас отворен погон за прикупљање и пласман меда "Наш мед".

 

Путеве смо градили због развитка, а не гласова

Брнабић је поручила да су путеви у Србији рађени због развитка земље и истакла да то никада није чињено да би се грађани позивали да гласају за Српску напредну странку на изборима.

Брнабић је то рекла у Рачи одговарајући на питање новинара у вези ситуације у селу Кукуловце код Лесковца, где су мештани рекли да неће да гласају због неиспуњеног предизборног обећања, јер им није асфалтиран пут.

"Не ради се ни о гласању, ни о изборима, већ о одговорности да се ради што више путева", рекла је Брнабић.

Подсетила је да су рађени и атарски путеви, а не само регионални и главни.

"Никада нисмо радили да би људи гласали за нас, већ нам је стало да се Србија развија и ако је Дробњак рекао да гласају, верујем да није рекао за кога", рекла је премијерка.

Истакла је да позивају људе да изађу на изборе 21. јуна и да гласају, али никада нису сугерисали за кога мора да се гласа.

"Али, путеве нисмо због гласова градили и за нас нема грађана првог и другог реда, општина првог и другог реда. Сви су нам подједнако важни и сви треба да изађу да гласају", поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг