Вести

Брнабић: Ко ће бити на власти у Србији одлучује народ

Каже Борко Стефановић да је Ђилас причао о литијуму као о развојној шанси Србије у тренутку када није знао какве су последице рударења литијума (2017). У великој сам дилеми да ли само говоре неистину или уопште не прате шта њихов лидер прича. Вероватно и једно и друго, рекла је председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић.

Па да их подсетим, 21. априла 2023., емисија "Директно" са Мињом Милетић, "Euronews", Ђилас поново јасно каже да је литијум развојна шанса: "Ја се залажем не за забрану ископавања литијума, него да у овој ситуацији када не постоји технологија за коју ја знам да може да се литијум вади, да ми не можемо то да урадимо без последица. Али ја верујем да је то шанса за нас. Врло велика развојна шанса. Развојна шанса, тако је. Када уђемо у ЕУ, будемо близу њима, онда ћемо имати стандарде који тамо важе. Ако буде могао да се вади литијум у Немачкој, моћи ће да се вади и у Србији. Значи то ништа није спорно... Људи, технологија напредује из дана у дан. Ја сам сигуран да ако је литијум потребан, а потребан је јер ће се све више ићи на батерије, ја сам сигуран да ће се у свету направити технологија која ће омогућити вађење литијума без загађивања животне средине".

"Дошло је време да је, од целе опозиције која је, да опет подсетим, довела Рио Тинто у Србију (2001. године), дала им истражна права (2004. године), продужавала та права 9 пута и ширила опсег истраживања, променила Закон о рударству да би онај ко има истражна права једини могао да добије експлоатациона права (2006. године), Ђилас једини буде довољно фер да стоји иза онога што су радили од 2001. до 2012., и да каже да и данас мисли да је то развојна шанса за Србију. Ови остали не би умели да нађу литијум ни на периодном систему елемената, а не да разумеју његова својства. А да је литијум могао неког да одржи на власти - одржао би њих - родиначелнике Рио Тинта у Србији. Али о томе ко ће бити на власти у Србији одлучује народ, а не странци и мултинационалне корпорације, не ни Брисел, ни Берлин, ни Вашингтон, ни Москва, већ наш народ. Е, ту је проблем опозиције", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг