Вести

Брнабић: Корона бројке су све лошије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су корона бројке све лошије и да је број заражених од КОВИД-19, према пресеку у 12 сати, нешто лошији него јуче у подне.

И број преминулих је већи него јуче, навела је Брнабић.

"Читава земља је у тешкој ситуацији. Позивам све да схватимо ову борбу као борбу сваког појединца за цело друштво, молим да се поштују мере, да помогнемо здравственим радницима", рекла је Брнабић.

 

Радови у Клиничком цeнтру Вojвoдинe што пре, камен темељац за 30 до 45 дана

Брнабић је изјавила да је потписивање уговора са извођачем радова на реконструкцији и изградњи Клиничкoг цeнтрa Вojвoдинe важан тренутак за даље јачање српског здравства, што је један од приоритета владе.

"Дуго смо радили на овоме. Хвала ЕИБ који прате улагања у здравствени систем Србије, што су радили са нама да дођемо до овог уговора. Радујем се дану када ћемо поставити камен темељац, надам се да ће то бити за 30 до 45 дана, када се испуне сви услови", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је улагање у реконструкцију и изградњу Клиничкoг цeнтрa Вojвoдинe део већег циклуса улагања у здравство, покренуто 2015. године као пројекат "Милијарда евра у здравство Србије".

Подсетила је да су завршени радови у Клиничкoм цeнтру Ниш, који је први икада завршен клинички центар у историји Србије, инвестиција која је била вредна 53 милиона евра.

У току је реконструкција и доградња Клиничког центра Србије, и надам се да ћемо крајем 2021. моћи да отворимо потпуно нови Клинички центар Србије, рекла је Брнабић и додала да се ускоро очекује тендер за реконструкцију и доградњу Клиничког центра Крагујевац.

Брнабић је рекла да је урађено скоро 80 објеката примарне здравствене заштите, домови здравља и амбуланте, за шта је издвојено 16 милиона евра, а да су у току радови на изградњи шест домова здравља, вредних 15 милиона.

Такође, преко 202 милиона евра до сада је уложено у опште болнице и здравствене центре широм Србије, од којих су у неким радови у току, као и више од 300 милиона евра у изградњу клиника и специјализованих болница, попут Тиршове, Клиничко болнички центар "Земун-Београд", "Др Драгиша Мишовић", фаза 1 Ургентног центра.

"Захваљујући свему томе можемо да збринемо све пацијенте, пре свега, ковид, али и да се боримо за не ковид пацијенте. Скоро све здравствене установе које смо подигли, послужиле су да имамо добар одговор на ову пандемију, јер су послужиле као ковид болнице", рекла је Брнабић.

Подсетила је да су у току радови на изградњи две ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, у које је уложено 80 милиона евра.

"Све то, без опреме и специјализација, и из тога се види колики је фокус на здравство и његово јачање. То остаје један од три кључна приоритета владе", поручила је Брнабић и додала да је уговор "добар сигнал што ће тек следити".

Премијерка је захвалила свим здравственим радницима, свим запосленима у Клиничкoм цeнтру Вojвoдинe, али и у здравству широм Србије, који се боре против корона вируса.

"Све што они раде је за дивљење. Шта год ми урадили, никада нећемо моћи довољно да се одужимо за све што су учинили здравствени радници, који су из дана у дан под све већим притиском, јер су бројеви све лошији", рекла је Брнабић.

 

Отварање канцеларије Привредне коморе Србије у Изреалу кад буде погодно

Брнабић је изјавила да је канцеларија представништва Привредне коморе Србије (ПКС) у Израелу спремна и додала да се тражи погодан тренутак да отпутује у ту земљу како би озваничила почетак рада те канцеларије.

Брнабић је подсетила да је отварање канцеларије Привредне коморе Србије у Јерусалиму договорено Вашингтонским споразумом и додала да Србија испуњава оно што је потписала у том документу.

"Стојимо иза споразума које смо потписали и иза наших потписа и настављамо са имплементацијом Вашингтонског споразума, без обзира на промену америчке администрације", рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара докле се стигло са имплементацијом Вашингтонског споразума.

Додаје да је Србија у многим тачкама споразума већ кренула у имплементацију, као што је, наводи Брнабић, административни прелаз Мердаре.

Истиче да је о отварању канцеларије Привредне коморе Србије разговарала са америчким амбасадором у Србији Ентонијем Годфријем и навела да се тражи одговарајући датум и погодан тренутак у овој пандемији како би посетила Израел и отворила ту канцеларију.

"На томе се ради, све је скоро готово, имамо и особу која ће водити то представништво, тако да ћу ја посетити Израел и отворити канцеларију, а то је једна од тачака у Вашингтонском споразуму", навела је Брнабић и додала да се ради и на свим осталим тачкама из споразума.

Брнабић је рекла да је и у сталном контакту са специјалним изаслаником Доналда Трампа за дијалог између Београда и Приштине Ричардом Гренелом и изразила наду да ће он поново посетити Србију или и даље као изасланик или можда приватно.

На питање новинара шта је са пројектима ДФЦ-а након отварања њихове "виртуелне" канцеларије у Београду, Брнабић је реаговала да ДФЦ у нашој престоници нема виртуелну канцеларију, већ да та канцеларија постоји у згради Амбасаде САД и да има запослене.

"Канцеларија ДФЦ-а могла би да буде виртуелна, једино ако је и сама Амбасада САД виртуелна", рекла је Брнабић.

Додаје да је њен тим у сталном контакту са председником те канцеларије Џоном Јовановићем и његовим тимом и да се ради на реализацији договорених пројеката и помоћи Србији.

 

Фокус на увођењу електронског боловања

Здравство је један од три главна приоритета нове Владе Србије, поновила је Брнабић и нагласила да ће фокус бити на даљем улагању у инфраструктуру и опремање здравствених установа, повећању плата запослених у здравству и дигитализацији здравственог система.

Брнабић је рекла да је циљ да се у здравству постигне оно што је урађено у електронској управи, да се олакшају бирократске процедуре и помогне лекарима и осталом медицинском особљу да се усмере само на свој посао.

Како је рекла, то је у одређеној мери постигнуто увођењем електронског рецепта.

''Неки од приоритета на којима радимо је увођење електронског боловања, да грађани због дознака не иду од шалтера до шалтера'', рекла је премијерка.

Ако се учине значајни искораци у дигитализацији здравства у наредних годину и по, то ће, сматра Брнабић, донети значајне уштеде и омогућити да се тај новац усмери на плате здравствених радника, даље инфраструктурно уређење, опремање болница.

''То ће донети и много већу ефикасност и брзину у пружању здравствених услуга грађанима и систем у чијем је центру пацијент'', рекла је Брнабић.

Нагласила је да се наставља са инфраструктурним улагањима и набавком опреме и изразила наду да ће ускоро објавити тендер за изградњу Клиничког центра Крагујевац.

''Други циљ је стални фокус на плате у здравству и покушај да их континуирано повећавамо. Деценијама није улагано ни у образовање здравствених радника, биле су обустављене специјализације. Министар (Златибор) Лончар и дан-данас исправља последице те неодговорне и неразумне одлуке, а мораћемо још дуго'', навела је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг