Вести

Брнабић: Косово је део Србије

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, на Самиту Западног Балкана коме присуствује и председница Владе Србије Ана Брнабић, затражио је да се редефинише ЦЕФТА споразум у коме би тзв. Косово било третирано као држава.

Курти је такође позвао Србију да призна тзв. Косово.

На те провокације му је одговорила Брнабић која је рекла да актуелни формат добро функционише и да не постоји ниједан правни аргумент да се било шта мења, јер је Косово део Србије.

Брнабић је подсетила Куртија да Косово не признаје пет чланица ЕУ, да није члан УН и да у том смислу сигурно не може имати другачији статус од постојећег.

На то је реплицирао Курти са питањем: "Шта ћете да урадите, је л' хоћете да нас окупирате?", а Брнабић му је одговорила: "Како мислите да окупирамо сопствену територију?".

 

Тежак састанак, увод у дијалог Београда и Приштине

Брнабић је изјавила да је састанак у оквиру Самита Западног Балкана у Тирани, био тежи него што је очекивала, наводећи да је више представљао увод у предстојеће догађаје, међу којима је и дијалог између Београда и Приштине, него што се говорило о регионалним темама.

Брнабић је рекла да је покушала да се фокусира на добре резултате и сарадњу у региону, а да је "неко други" разговор пребацивао на терен политике.

"Али ако желите да говорите о политици, онда смо ту да кажемо чињенично стање, али и да је сарадња важна", рекла је Брнабић.

На Самиту су поред премијерке учествовали и председник Црне Горе Мило Ђукановић, премијер Северне Македоније Зоран Заев, албански премијер Еди Рама, председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, али и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Упитана да ли је имала прилику да разговара са њим, с обзиром да се за неколико дана одржава дијалог у Бриселу, Брнабић је рекла да није имала такву прилику, али је имала, како је рекла, "размену мишљења" током самита.

"Мислим да је ту било провокација и његових идеја о томе како треба да изгледа регионална сарадња, али мислим да је добио адекватан одговор и чињенично стање", рекла је Брнабић.

На питање које су то идеје биле и какав је био одговор, премијерка је рекла да није сигурна колико може о томе да говори, јер се све дешавало иза затворених врата, али је, како је рекла, било у његовом маниру да све почиње од њега и нове администрације.

Говорио је, рекла је Брнабић, о томе како "не може више овако да се сарађује" него у другачијем формату у коме су "Косово и Србија једнаки партнери".

Премијерка му је, како је рекла, одговорила да то није могуће и да постоје велике разлике, Србија је суверена држава, а тзв. Косово није, те је такве ствари најбоље оставити за дијалог.

Брнабић је подсетила да ће 1. јула ступити на снагу Споразум о укидању роминга на територији Западног Балкана.

Истакла је да је то бенефит за грађане, као и да регион очекују важни пројекти.

Брнабић је најавила да ће се у септембру кренути са изградњом такозваног ауто-пута мира, од Ниша до Мердара, и очекује се да ће тада у Србији бити присутни и представници ЕУ.

"Имамо до краја године и почетак изградње гасовода до Бугарске, то је важан регионални пројекат, а онда већ у првом кварталу 2022. године имамо почетак још два важна пројекта - један је железнички Коридор 10, односно модернизација комплетне трасе од Београда до Прешева, и други између Ниша и Димитровграда", рекла је Брнабић.

Подсетила је на Економски инвестициони план за Западни Балкан у износу од девет милијарди евра.

"ЕУ је определила и додатна средства, али то ће зависити од пројеката", рекла је Брнабић.

Премијерка је најавила да Србији предстоје међувладина конференција, као и неколико регионалних самита, међу којима је и наставак Берлинског процеса почетком јула.

 

 

Извор: Танјуг