Вести

Брнабић: Литијум је "нафта 21. века"

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Демократска странка била на власти када је потписан споразум са Рио Тинтом о експлоатацији литијума у Србији, наглашавајући да садашња власт није одговорна за то.

Председница Брнабић рекла је, за ТВ Хепи, да у Србији сада причају о експлоатацији литијума људи који не знају ништа о томе и нагласила да увек исти људи учествују у свим протестима у Србији - због литијума, на протестима пољопривредника и протестима Србија против насиља.

Председница Брнабић истакла је и да је литијум "нафта 21. века" и да ће у Србији експлоатација бити спроведена уз поштовање животне средине, као и да мештани продају земљу Рио Тинту и да ништа није добијено експропријацијом.

Председница Брнабић истакла је да је Драган Ђилас рекао да је литијум развојна шанса и захвалила му на томе јер је, како је рекла, испао фер и признао да су то радили јер је мислио да је литијум развојна шанса.

"Немци су кренули после нас, они су свој посао урадили у Србији и искористили оно што су могли, али су нас успорили. Имају два пројекта, први ће кренути у трећем кварталу 2026. године, ми под најбољим околностима, све да сутра наставимо и кренемо, не би могли до краја 2028. године", навела је председница Брнабић.

Председница Брнабић напоменула је да ће Финска такође имати свој литијум, а Норвешка одједном налази своју нафту под морем и креће са својом експлоатацијом.

Како је рекла, Норвежани не причају о томе да је њихова земља угрожена, напротив. 

Према њеним речима, Драган Ђилас, Мариника Тепић, Борко Стефановић, Мирослав Алексић и Милош Јовановић су 2006. године променили закон у рударству и експлицитно рекли да онај који има истражна права, једини може да добије и  експлоатациона права. 

"Мариника Тепић шири лажне вести и панику због којих би у другој земљи била дисквалификована и не би могла да се бави политиком. Они лажу када кажу да сам рекла да је литијум лош за Србију. Ја сам рекла, литијум је нафта за Србију и да је овај пројекат добар за нашу земљу", рекла је председница Брнабић.

 

Репрезентација отишла на Европско првенство хрватским авионом, утврдити ко је одговоран

Председница Брнабић рекла је да је фудбалска репрезентација Србије отишла на Европско првенство у Немачку хрватским авионом и истакла да је председник Србије Александар Вучић, који је ушао у авион да испрати фудбалере, био очајан и љут због тога.

Председница Брнабић рекла је да се о томе ћутало и да је била тајна како се не би узнемирила наша репрезентација пред пут, као и да не би потезали чија је то одговорност.

Председница Брнабић навела је да је истина да се ово десило, али да апсолутно треба утврдити како и ко је одговаран за то што су репрезентативци Србије путовали хрватским авионом и са хрватском заставом.

"Да је ово срамота, срамота је, а Вучић је био очајан због тога и очекујем да се одговорни идентификују", рекла је председница Брнабић.

Према њеним речима, Србија има националну-авиокомпанију "Ер Србију", као и да сви треба да путују том компанијом.

"Кад слети авион да се види "Ер Србија" и то је наш понос", навела је председница Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи