Вести

Брнабић: Микетић пласирао у јавност лажну информацију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на ванредној конференцији за медије да је полиција утврдила да је посланик Ђорђе Микетић пласирао у јавност лажну информацију, а пренели опозициони медији, да је од‌јавио непознату особу са своје адресе и дао упутства свима како то да ураде, јер власт наводно уписује у бирачке спискове тзв. фантомске гласаче.

Брнабић је рекла да је сазвала конференцију за медије јер је та тема веома озбиљна за наше грађане, демократију и владавину права и тиче се поверења у изборни процес.

"Ми смо се поново ове године суочили са оптужбама да убацујемо, како опозиција каже, фантомске гласаче у бирачки списак у Београду", рекла је Брнабић и додала да је тако и Мирослав Алексић тврдио да се дневно уписује између 300 и 500 непостојећих гласача у Београду.

Брнабић је рекла да је истина увек прва жртва политичке борбе и да је одлучила да са полицијом провери конкретан случај о коме је говорио Микетић.

Тако је 6. новембра то кулминирало када је Микетић пренео лажну информацију преко тајкунских медија, како је од‌јавио непознату особу са своје адресе.

Наводно је била пријављена особа коју не познаје на адреси где станује без његовог знања, али је, према евиденцији пријаве, на његовој адреси утврђено да није он поднео захтев за тзв. пасивизацију адресе већ власник стана.

Такође је утврђено на основу ванредне контроле полиције да је уствари поднет захтев да се са те адресе од‌јаве сва лица која су пријављена на тој адреси осим чланова породице, док није наведена ниједна особа која је, како је рекао, лажно пријављена.

Брнабић је додала да је на основу електронске евиденције пребивалишта и боравишта грађана МУП-а утврђена још једна неистина, а то је да у стану у коме живи опозициони функционер Ђорђе Микетић осим њега и чланова његове породице никада други нико није био пријављен.

Премијерка Брнабић рекла је да је тврдња Микетића да је од‌јавио непознату жену са пребивалишта у његовом стану, брутална лаж.

"На основу електронске евиденције пребивалишта и боравишта грађана МУП-а утврђено је да осим лица, наведених у захтеву именоване, нема других лица пријављених на тој адреси. Ту никада никада други није био пријављен. Толико о томе да су они од‌јавили неког ко је фантомски био пријављен на тој адреси. То је лако проверљива информација и да је било ко од професионалних медија желео то да провери, буквално је то могао да уради за 24 сата или краће", рекла је Брнабић.

Истакла је да нико није желео да провери ту информацију. 

"Нико чак није контактирао МУП или Град Београд, Министарство државне управе или локалне самоуправе. Није он извршио проверу, већ власник стана који је члан његове породице, нити су они конкретну особу пријавили да је пријављена на тој адреси, нити то званично постоји. Нити је икада постојало да је неко други, сем чланова породице, био пријављен на тој адреси. Била је пријављена још једна особа која је члан породице и која је преминула. Али никада нико ван породице", истакла је Брнабић. 

Додала је да су то су подаци из евиденције која је лако проверљива и која не може да се мења. 

"И ви сада који желите да сазнате истину, можете лако да проверите у МУП-у, и да идете уназад и да видите да ли је некада неко други био пријављен на тој адреси", поручила је Брнабић.

Како је рекла, Микетићева брутална лаж проузроковала је кампању Шолакових медија. 

"Микетић је изашао са тиме 6. новембра, а затим Шолакови медији су наставили са том кампањом. На основу бруталне лажи Микетића објављују "Три начина на који власт може да покраде изборе", "Мењају пребивалишта, праве фантомске листе" итд. И креће кампања која је лаж и на основу вести коју такви какви су, никада нису ни желели да провере", закључила је Брнабић.

 

Бирачки спискови се увек могу проверити на сајту МДУЛС

Брнабић је изјавила да у Србији није могуће правити лажне бирачке спискове, јер се сви бирачки спискови могу у сваком тренутку проверити на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

На конференцији за медије у Влади Србије, премијерка је одбацила оптужбе дела опозиције да власт фиктивно насељава бираче у Београд, истакавши да би се видело на бирачким списковима да неко дневно пријављује 300-500 људи у главном граду. 

Како је рекла, циљ те кампање дела опизиционих странака је покретање хаоса у Србији 18. децембра.

"Што се тиче броја бирача на територији града Београда, нема значајнијег одступања у броју бирача. Тај број флуктуира уобичајеном динамиком. Разлика у броју бирача у Београду у септембру 2023. године у односу на 2014. годину је невероватних 750 људи, што је разлика од 0,05 одсто. Јел видите неке драматичне разлике?", указала је премијерка Брнабић. 

Додала је да је то истина и показује колико део опозиције шири лажи.

"То показује да им ништа није свето. Ово није политичка борба, ово је блаћење и дестабилизација државе. Ми морамо изнова и изнова да ово показујемо ОЕБС-у и европској делегацији. Они не реагују, јер имају ове податке. Они који не дођу до нас да добију све те податке и који верују само опозицији и медијима, мислиће да је ово банана држава, што је и била до 2012. године", поручила је Брнабић.

Истакла је да део опозиције није схватио да је уведена е-управа.

"Они и даље мисле да може да се тако игра, пише и брише из бирачког списка и у бирачки списак. То је било могуће и они од тога полазе, а били су довољно лењи да нису ни испратили шта смо урадили у области електронске управе у последњих 10 година. Полазе од тога како је изгледало до 2012. године", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је до 2012. године свака локална самоуправа водила свој бирачки списак, да је све било у папирима и да практично није постојала никаква контрола.

"Чак је могло да се деси да један бирач буде уписан више пита. Нисте могли да имате увид у бирачки списак. Дода се на папиру неко у бирачки списак и нико ништа не зна. Ми смо 2019. године повезали матичне књиге са бирачким списком. Данас се аутоматски брише из бирачког списка лице које премине или, на пример, када лице промени презиме након венчања, аутоматски се ажурира у бирачком списку", навела је Брнабић.

Брнабић је нагласила да од 2021. године на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу постоји бирачки списак за сваку локалну самоуправу који се ажурира до закључења бирачког списка на свака три месеца, а потом се омогућава увид у податке о именима и презименима свих бирача у Србији по бирачким местима. 

"Да знају то, могли су од 2021. године сваки дан да прате флуктуације и промене у броју у оквиру бирачког списка. Али не знају, као ни медији који их подржавају и сваки дан објаљују неистине. Све је транспарентно на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу", поручила је Брнабић.

Додала је да опозиција води исту предизборну кампању као за изборе 2020. и 2022., и запитала како нису до сада избрисали са списка фантомске бираче.

"Уместо да обилазе Србију и да причају са људима и покажу план и програм,   они износе најгоре увреде на рачун породице председника Србије Александра Вучића, где су у блато увели његове родитеље и сина. Друга ствар је алиби који им је потребан за губитак на изборима", рекла је Брнабић.

Како је рекла, да није реаговала, они би створили амбијент нестабилности.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести