Вести

Брнабић: Модернизација железнице важна за повезивање са регионом и ЕУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је на отварању "Железничког самита Западног Балкана 2021" да ће Србија модернизовати и рехабилитовати пруге у дужини већој од 1.000 километара.

Брнабић је навела да су ти пројекти вредни приближно 6,5 милијарди евра, нагласивши да је приоритет Владе Србије улагање у железничку мрежу да бисмо били повезани са суседима у региону и унутар земље.

Премијерка је истакла да је одржавање овог самита у Београду веома значајан догађај за Србију, који је почео доласком европског воза "Connecting Europe Express" у наш главни град, а који пролази кроз све државе чланице ЕУ.

Брнабић је указала на то да је важно што тај воз није заобишао регион Западног Балкана, додавши да је Коридор 10 који ту пролази препознат као значајан коридор у путном и железничком саобраћају.

Иако формално још нисмо чланица ЕУ, ово је показатељ да Србија и овај наш регион јесу део Европе и да је читав наш регион део европске породице, навела је председница Владе.

Премијерка је подсетила на то да је 13. септембра 2019. године отворена канцеларија Транспортне заједнице у Београду, при чему је изразила захвалност Европској комисији и партнерима у региону који су подржали идеју да у нашем главном граду буде седиште те организације.

Консензус који смо тада показали на Западном Балкану потврђује да заједно можемо много тога да постигнемо и да су нам развој економије, повезивање региона и перспектива младих људи на првом месту и да, када имамо јасан заједнички циљ, наша сарадња може бити неупитна, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је циљ добро повезан, стабилан и просперитетан регион у оквиру ЕУ, додавши да смо на путу да до краја године завршимо брзу пругу од Београда до Новог Сада и да се започну радови на делу од Новог Сада до Мађарске.

Активно радимо на пројектној документацији за брзу пругу од Београда до Ниша, што ће великим делом бити финансирано кроз бесповратна средства ЕУ, предочила је Брнабић.

Када је реч о планираним железничким пројектима, Брнабић је указала на то да су у фази припреме или планиране реализације и пруге од Ниша до Димитровграда и Суботица-Сегедин, где ће радови почети ових дана чим представници из Мађарске дођу тим поводом у Србију.

Према њеним речима, међу овим пројектима су и пруга Панчево-Вршац-граница са Румунијом и Ваљево-Врбница на граници са Црном Гором и други.

Председница Владе је указала на то да је остварен велики напредак по питању усклађивања наших закона са законима ЕУ у железничком сектору, пошто је Србија 2016. године либерализовала железничко тржиште.

Према њеним речима, тада је започео пословање први приватни карго превозник, а наша земља је била прва која је отворила пругу за приватне карго оператере.

Брнабић је нагласила и да је за Зелену агенду веома важан сектор транспорта и да једино воз може да замени велики број камиона, напоменувши да је јака железница увек била симбол привредног развоја земље.

Премијерка је навела податак ће Србија имати ове године раст БДП-а нешто већи од седам одсто и да то нашој земљи даје подстрек да ће ти амбициозни планови бити остварени и да ће се сва улагања и реализовати.

Надам се да ћемо наредни самит одржати у Новом Саду и да ћемо отићи тамо из Београда брзом пругом за само пола сата, додала је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг