Вести

Брнабић: Највећи број грађана се понашао одговорно

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да као друштво улазимо у јесен много спремнији него што смо били до пре неколико месеци и да је данас почео обилазак постојећих 22 пи-си-ар лабораторије широм Србије за корона вирус, као и девет локација за могуће нове лабораторије.

Желимо да се још боље спремимо за јесен и зимски талас корона вируса, рекла је Брнабић.

"Те локације нису све потврђене, већ треба да видимо да ли је ту могуће да обучимо људе и купимо сву потребну опрему", додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да је потребна још једна лабораторија у Београду и то у оквиру Градског завода за јавно здравље и Батута, затим то су заводи за јавно здравље у Шапцу, Ужицу, Крушевцу, Зајечару и Врању.

Ту је и Медицински факултет у Крагујевцу и биће отворена још једна лабораторија у Косовској Митровици.

"Ово је резултат плана које смо усвојили као кризни штаб у оквиру припрема за јесен и зиму и радне групе за координацију рада микробиолошких лабораторија коју је формирала влада, и ту имамо укупно 33 особе које ће у наредна четири дана обићи 30 локација широм Србије. У понедељак ће радна група урадити анализу прикупљених података и препоручити мере за подизање капацитета постојећих и отварање нових ковид пи-си-ар лабораторија. Подижемо капацитете за пи-си-ар тестирање што је кључ борбе против корона вируса".

"Заиста очекујемо смиривање ситуације, али то зависи од свих нас и од тога колико се придржавамо мера превенције. Дугујем велику захвалност грађанима који су озбиљно схватили, заједно се боримо и највећи број грађана се одговорно понаша", рекла је Брнабић.

Извинила се у име председника Србије Александра Вучића што није могао да присуствује конференцији данас и навела да ће он присуствовати у петак на конференцији у 15 часова.

 

Новозаражених 295, умрло девет пацијената

У последња 24 сата тестирано је 9.858 особа, а на вирус корона позитивно је 295 људи, умрло је девет особа, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су на респиратору 132 пацијента.

"Имамо нових 295 случајева заразе вирусом корона, али реалност је да се проценти смањују и да притисак на здравствени систем слаби", навела је Брнабић.

Да се ситуација полако смирује потврђује и чињеница, како је рекла да је више отпуштених пацијената из болница него што је хоспитализовано.

Хоспитализовано је 287 пацијената, а отпуштено 190 пацијената.

 

Почело тестирање новог информационог система за ковид

Брнабић је изјавила да је данас почело тестирање новог информационог система за корону, који ће бити прецизнији од садашњег система Ковид-19 и изразила очекивање да ће нови систем бити пуштен у рад у другој половини августа.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише сумње појединих лекара у рад Кризног штаба и тачност података који се објављују, рекла да то треба да питају те лекаре, као и да она види исфрустрираност свуда у свету због корона вируса.

Брнабић је рекла да је, на пример, у Италији покренута тужба против премијера Ђузепеа Контеа, јер у једном месту није довољно брзо увео мере, док је у Аустрији покренута тужба због тога што су уведене рестриктивне мере.

"На две супротне ствари се људи жале", рекла је премијерка и додала да разуме да су и у Србији грађани фрустрирани.

Истиче по питању података да они нису 100 одсто исправни ни у једној земљи света и напомиње да су у Великој Британији чак суспендовали ново пријављивање ковид случајева.

Брнабић је запитала која би била реакција да је то Србија урадила, док је у ВБ то тек тако прошло.

"Дајемо све од себе да будемо транспарентни и радимо и на новом информационом систему који ће бити много прецизнији".

Додала је да здравствени радници имају довољно, чак и више од потребног, заштитне и медицинске опреме, да држава даје све од себе у овој ситуацији, као и да ће бити отворене нове лабораторије и две нове ковид болнице.

Брнабић истиче да је корона вирус изненадио не само Србију, већ и читав свет и да је држава дала све од себе и добро се борила.

Поновила је да смо као друштво данас много спремнији за нови талас који се очекује током јесени и да ћемо сигурно боље проћи.

 

Неозбиљне процене професора Белојевића

Брнабић је рекла да је потпуно неозбиљна, и чињенично и научно оспорива изјава професора хигијене на Медицинском факултету у Београду, Горана Белојевића, о томе да је у Србији број заражених вирусом корона 128.000, док је, према његовој процени, 5.000 преминуло од последице вируса.

На питање како коментарише изјаве појединих лекара о потреби да се исправи статистика када је реч о бројкама заражених, активних и преминулих од последица вируса ковид, да не би остала мрља и на епидемиолозима и на превентивној медицини, Брнабић је рекла да у Србији укупно има регистровано 27.033 заражених корона вирусом, те да не зна на основу које рачунице је направљена процена да имамо 128.000.

"Видела сам изјаву. Мени је невероватно да имамо 5.000 преминулих од последица вируса. Не знам на основу које рачунице неко процењује да имамо 128.000 потврђених, али би хтела да видим у том случају и рачуницу за читав свет, па да видим како Србија стоји у томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала је да је сигурно да је у Србији број заражених већи у односу на потврђених, али није сигурна да се "одокативном методом" може закључити колики је тај број.

"Волела бих да видим какви су подаци уваженом професору за читав свет и поједине земље. Ја немам идеју како је могао да дође до тих цифара", нагласила је Брнабић и додала да је и укупан број преминулих у претходном периоду од других болести далеко од 5.000.

Мислим да су неозбиљне такве шпекулације, које могу научно да се оспоре, али то није мој посао, рекла је Брнабић.

 

Још разматрамо моделе које је предложило Министарство просве

Kризни штаб још увек разматра моделе, које је предложило Министарство просвете, како ће се одвијати настава у наредној школској години, рекла је Брнабић.

Брнабић је на конференцији за новинаре рекла да ће Kризни штаб дати препоруке које ће након тога Влада Србије усвојити.

"Слушала сам пажљиво министра просвете, науке и технолошког развоја, Младена Шарчевића. Оно чему ја тежим то је да дамо неке јасне критеријуме по којима ће школе одлучити како да раде, да не остављамо то школској управи да сами одлучују. Радила бих стриктније и увела јасније критеријуме", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је онлајн настава од марта добро функционисала, да је дала добре резултате и да је то резултат дигитализације образовања.

"Мислим да смо били једина земља у Европи која ниједан дан наставе није изгубила током пандемије. Спремни смо за онлајн, снимају се часови, све иде својим током, наћемо најбољи механизам за наредну школску годину", рекла је Брнабић.

 

Рано за попуштање мера, у фокусу сада школе

Мере ће бити укидане постепено, а сада је приоритет полазак деце у школу, рекла је Брнабић и додала да ће обавеза ношења маски остати неко дуже време, док је епидемиолог Предраг Kон истакао да је још рано за укидање мера.

"Сада се Kризни штаб бави септембром, поласком у школу, јер је важно да се поштују све мере превенције да би настава, колико год је то могуће, могла нормално да се одвија", рекла је Брнабић.

Брнабић је такође указала да је важно и да привредна активност не стаје и да фирме могу да фукнционишу, као и да се разговара да ли би и у којим би лабораторијама могло да се ради масовно тестирање у већем колективу.

Оно подразумева да се брис узме од свих запослених, а уколико се утврди да је неко позитиван, онда се тест ради појединачно, рекла је Брнабић.

То је много бржа и јефтинија, а ефикасна метода.

Брнабић је истакла и да се разговара о институцијама културе, јер је потребно друштву да отворимо и позоришта и биоскопе.

"Радимо на протоколу за то, али ће Kризни штаб, посебно стручни део, погледати препоруке и надам се до 15. августа ћемо издати препоруке, да би се људи припемали за септембар и октобар", рекла је Брнабић.

Обавеза ношења маски је нешто што ће остати неко дуже време са нама, нагласила је Брнабић.

 

Вучић рекао - бићемо у првих 20 када буде вакцина

Брнабић је истакла да је председник Александар Вучић рекао да ће Србија бити у првих 20 земаља које ће добити вакцину против корона вируса, а да ће то бити у тренутку када вакцина буде безбедна за употребу и када буду завршена сва тестирања.

"Свако ко је желео да чује, потпуно јасно би разумео шта је председник хтео да каже", рекла је Брнабић одговарајући на питање - констатацију да је председник Вучић најавио да ће Србија добити крајем новембра или почетком децембра ове године, а да су из Светске здраствене организације пре два дана саопштили да можда вакцина неће бити готова до краја године и да можда никада неће бити лека против ковида.

Брнабић је приметила да поједини медији помно прате изјаве председника, али селективно, те да никада не "пропитују" за његове изјаве попут оне да је српска економија најбрже растућа или да ће бити повећане плате или нешто слично томе.

 

Ситуација на Kосову и Метохији се смирује, али и даље нестабилна

Епидемиолошка ситуација на Kосову и Метохији се постепено смирује, мање је оболелих, али је и даље јако нестабилна, слично као и на територији централне Србије, рекла је Брнабић.

"Наставићемо да пратимо ситуацију и тамо ће морати све мере још неко време да се поштују, без наглог попуштања", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да на Kосмету има све потребне опреме, као да су и лекари из централне Србије на располагању да оду на Kосово и Метохију, уколико буде потребе, као што је био случај у првом таласу, за чиме сада нема потребе.

Брнабић је истакла да је приоритет отварање лабораторије у Kосовској Митровици, у жељи да се убрза тестирање и да на јесен тестирање буде масовније.

Брнабић је рекла да кадар са Kосова и Метохије долази у Београд, на обуку у лабораторији у Батајници, која креће данас или сутра.

"Тражимо објекат да буде дијагностичка лабораторија за ковид, платићемо потребне додатне радове, набавити опрему преко РФЗО. Ситуација је мало мирнија, али не можемо да будемо безбедни", рекла је Брнабић.

Kада је реч о ситуацији у Прешеву и Бујановцу, за коју је епидемиолог Брнаислав Тиодоровић рекао да је ван контроле, Брнабић је апеловала на грађане тог дела земље да долазе у ковид амбуланте у тим градовима, како би се што пре тестирали и како би, у случају да имају симптоме, лечење почели што пре.

"Тамо је теже у смислу дијагностике, јер људи не долазе на тестирање или се део њих тестира и лечни на Kосову и Метохији, па имамо проблем да се са Kосова и Метохије враћају са тежом клиничком сликом, па и лечење дуже траје", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк