Вести

Брнабић: Наставак европских интеграција уз сарадњу земаља региона

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да регион Западног Балкана треба да настави са европским интеграцијама, али и да фокус треба да стави на сарадњу која може да побољша квалитет живота грађана.

Брнабић је на Преспа форуму у Охриду навела да је данашње укидање роминга једна од конкретних ствари од којих грађани имају користи, указавши на то да треба имати на уму и тешка политичка питања, као што је дијалог између Београда и Приштине, али да има и толико других ствари које могу да се ураде за грађане.

То дугујемо будућим генерацијама, поручила је Брнабић и додала да наставак свађе у региону никоме не доноси добро.

Брнабић је на панелу, чија је тема била синергија Европске уније и САД, поновила да је Србија земља која је опредељена за европске, али не и атлантске интеграције, додавши да се у томе разликује од осталих земаља, осим Босне и Херцеговине.

"Ми желимо да уђемо у Европску унију, али не у НАТО. Ми смо војно неутрална држава која има сјајне билатералне односе са САД у свим областима", нагласила је Брнабић.

Брнабић се осврнула и на констатацију албанског премијера Едија Раме да више није исфрустриран и депресиван због динамике европских интеграција, рекавши да нико више није исфрустриран и да то доноси неке нове ствари у погледу регионалне сарадње.

Према њеним речима, све земље морају да наставе да раде оно што треба у погледу наставка европског пута, али и да регионално сарађују, јер на то имају утицај.

Шта год да урадите своди се на то да свака држава чланица понаособ одлучује о томе да ли је остварен напредак и то постаје све комплекснији и компликованији процес из дана у дан, констатовала је Брнабић.

Према њеној оцени, више се не ради о европским вредностима, напретку у кључним областима и билатералним питањима, него о питањима "лингвистике и историје".

 

 

Дијалог нема алтернативу, није било речи о признању

Брнабић је рекла у Охриду да је тешко у овом тренутку говорити шта би значио компромис са Приштином, али сматра да дијалог нема алтернатву.

Што се тиче компромиса, тешко је говорити, али сви знају шта то значи, да се нађете негде на средини и да две стране буду једнако незадовољне постигнутим решењем, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара на Преспа форуму.

Брнабић је казала да простора за комрпомис мора бити, зато што је потребно да се окренемо будућности, а да ли ће га бити зависи и од Београда и од Приштине.

Упитана да ли је помоћник државног секретара Сједињених Америчких Држава за питања Европе и Евроазије Филип Рикер поменуо међусобно признање, Брнабић каже да није, те да верује да зна какав би њен одговор на то био.

Причали смо о дијалогу Београда и Приштине, Бриселском споразуму. Није било помена међусобног признања, ја тај дијалог не видим као дијалог на коме се прича о међусобном признању, рекла је Брнабић.

Брнабић каже да је Рикеру скренула пажњу на забрињавајуће трендове на Косову и Метохији и на све већи број напада на Србе, њену цркву и имовину.

Страшно је видети да рецимо имате жену која је после 22 године одлучила да се врати у Ђаковицу и доживела само нападе. Имате и петицију са захтевом да се та жена поново избаци из Ђаковице. То су забрињавајући трендови, оценила је Брнабић.

Одговарајући на питање пришинских медија о Вашингтонском споразуму и да ли значи да Србија не поштује тај споразум ако не премести амбасаду у Јерусалим, Брнабић је казала да је Србија озбиљна држава која поштује споразуме за разлику од представника Приштине који не поштују Бриселски споразум.

 

 

Извор: Танјуг