Вести

Брнабић: Настављамо да олакшавамо живот грађанима

На порталу еУправа доступне су три нове услуге које омогућују да се са само неколико кликова електронски добије уверење да се против физичког и правног лица не води кривични поступак, као и да правно лице није осуђивано.

Нове услуге развили су Влада Србије, Министарство правде и Kанцеларија за ИТ и еУправу са циљем да се грађанима олакша прибављање тих докумената.

Представљању услуге еУверење у Другом основном суду у Београду присуствовала је председница Владе републике Србије Ане Брнабић која је рекла да се увођењем нових услуга додатно олакшава живот грађанима и да држава треба да служи као сервис грађанима 24 сата сваког дана у години.

"Грађани више не морају да излазе са посла и чекају у редовима испред судова да би добили потребна документа, држава ће им у сваком тренутку пружити ту услугу", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је држава завршила огроман посао и да су нове услуге веома важне јер како каже унапређују ефикасност судства и упоредила то са значајем еРецепта у здравству.

"Овим се смањује административни и бирократски посао како би запослени у судовима могли да се баве и другим стварима и да тако подижу ефикасност правосуђа", навела је Брнабић.

Представљању услуге еУверење присуствовали су министарка правде Маја Поповић, директор Kанцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић и председница Другог основног суда Татјана Јеремић.

 

Јадно ако страначки дијалог зависи од Беливука

Јадан је међустраначки дијалог ако зависи од (криминалаца) Вељка Беливука и Марка Миљковића, изјавила је Брнабић, истакавши да је срамно оно што раде представници дела опозиције и медија који их подржавају, а којима су, како је рекла, извор информација вође криминалног клана.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли наставак међустраначког дијалога има смисла с обзиром на појачане тензије и међусобне оптужбе власти и дела опозиције за повезаност са криминалним кланом Вељка Беливука.

"Kада достигнете такву безидејност и када сте беспомоћни у политичком смислу, када су вам извор информација Беливук и Миљковић, крајње је време да изађете из политике", рекла је Брнабић.

Додала је да грађани виде о чему се ради и да истраживања показују да популарност појединих лидера опозиције опада, а да веровање председнику Александру Вучићу расте и да народ, како је рекла, препознаје шта су лажи и шта су резултати.

"Тај део опозиције треба да погледа како је то јуче радио Александар Вучић који није оклевао да стави главу у торбу да би објавио рат таквом клану и мафији", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да бивша власт није могла да нађе и процесуира убице Славка Ћурувије и Михаила Пантића, да вођа нарко картела Дарко Шарић није био иза решетака, а да су када је убијен премијер Зоран Ђинђић сви докази који су могли да помогну истрази уклоњени.

Убијене су вође Земунског клана, срушена је њихова вила у Шилеровој, тако је изгледала њихова борба против мафије, рекла је Брнабић.

На питање да ли  очекује да ће бити откривено ко је из државних структура сарађивао с кланом Вељка Беливука, Брнабић је рекла да очекује да надлежне институције наставе да раде свој посао и да се испита и истражи повезаност сваког с том групом.

Брнабић је поново истакла да нема заштићених и да свако треба да сноси одговорност за оно што ради.

 

Верујем да ће Вучић ускоро изаћи са решењем

Брнабић је поновила да Влада Србије и председник Александар Вучић неће оставити на цедилу раднике компаније Геокс, која је најавила затварање фабрике у Врању, и навела да верује да ће Вучић ускоро изаћи с решењем тог проблема и да ће запослени имати боље плате и услове рада.

Брнабић је подсетила да је председник Вучић најавио да ће посетити Врање око 15. септембра и да верује да ће ускоро изаћи са неким решењем, јер, како је рекла, ради на томе.

"Још једном јасно поручујем свим радницима у Геоксу да их ни влада ни председник Србије неће оставити на цедилу", рекла је Брнабић.

Упитана да ли ће држава и новом инвеститору давати субвенције, Брнабић је рекла да је бивша власт преговарала са Геоксом и да је омогућила да та компанија исплаћује минималац радницима, као и да је договарала субвенције које је, каже, исплатила садашња власт.

Брнабић је навела да се систем субвенција у потпуности променио када је Вучић 2014. године постао премијер и да су субвенције државе могли да добију страни и домаћи инвеститори само ако је ниво плата најмање 20 одсто већи од минималне зараде.

"Не може да дође инвеститор који ће све раднике држати на минималцу и добијати субвенције од државе. Такође, уведене су банкарске гаранције, орочене на пет година, тако да се субвенције исплаћују у траншама када инвеститор испуни обавезе", рекла је Брнабић.

Kада је реч о субвенцијама и подизању минималне цене рада, како је Брнабић рекла, да је у време бивше власти минималац износио 172 евра, а да је сада 272 евра, док је просечна зарада била 366 евра, а да је прошле године достигла 511 евра, као и да се очекује да ће до краја ове године бити око 600 евра.

"То су драматичне разлике, али мислим да плате нису довољно добре због чега смо себи дали задатак да просечна буде 900 евра до 2025. године. Све нам говори да ћемо то и постићи", рекла је Брнабић.

Навела је да се са нивоа просечна плате од 366 евра не може за седам година доћи до 900 евра и да се након 10 година бахатости, разарања и губљења послова подигне земља за шест-седам година, већ постепено.

"Радили смо и постизали резултате које су хвалили Светска банка, ММФ, европске институције, напредовали на свим светским листама. Боримо се, али кад кренете из минуса тешко је то извући", рекла је Брнабић.

 

Ускоро састанак са представницима Авиопрајма

Брнабић je изјавила да ће ускоро имати састанак са представницима компаније Авиопрајм, власником ЈАТ технике која је изгубила сертификат за одржавање авиона који лете изнад Европе.

Синдикат ЈАТ технике због губитка сертификата захтева раскид уговора са том компанијом, а Брнабић је рекла да верује да ће све бити у реду и да може да се састане и са представницима тог синдиката.

"Авиопрајм је једна од најбољих компанија у Европи. Имаћу ускоро састанак са њима, могу да се састанем и са синдикатима, верујем да ће све бити у најбољем реду", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је ЈАТ техника годинама пропадала, а да се у овом тренутку разговара о изградњи додатне писта како би, каже, могли да сервисирају широкотрупне авионе.

 

Од 2012. године отворено 670.000 радних места, не за чланове Српске напредне странке

Брнабић је изјавила да је од 2012. године отворено 670.000 нових радних места у Србији и да не верује да су баш све били чланови Српске напредне странке.

Брнабић је, на питање о страху радника из Геокса да ће ако дође нови инвеститор у Врање, добити посао ако су чланови владајуће странке, рекла да Српска напредна странка и Александар Вучић никада нису борили за радна места за своје чланове, већ за све грађане Србије.

''Као што се ауто-пут или брза пруга не граде до неког места где живе чланови Српске напредне странке, већ сви грађани Србије'', навела је Брнабић.

Додала је да је незапосленост са више од 25 одсто, колико је износила у време бивше власти, пала на 9,3 одсто.

''Да ли мислите да су то све чланови Српске напредне странке и да ли страном инвеститору можете да наредите кога да запосли'', рекла је Брнабић.

Указала је и да је наша економија наставила да расте много брже од европског просека у 2021. години и да је Србија забележила раст од 13,4 одсто у другом кварталу, а у првој поливини године од 7,5 одсто.

Брнабић је најавила да ће у четвртак бити одржана седница Савета за БДП, разговарамо о томе како да раст буде и већи од 6,5 одсто, а био је пројектован 6 одсто.

''То ће све утицати и на раст минималца и надам се да ће бити 300 евра од 1. јауара 2022. године'', рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг