Вести

Брнабић: Научно-технолошки паркови су стуб развоја још јаче Србије

Научно- технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку су стуб развоја нове и јаче Србије, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на отварању новог простора за Научно-технолошки парк у Чачку.

Брнабић је истакла да је новоотворени научно-технолошки парк у Чачку нова база за развој тог града.

"Следеће што морамо да урадимо јесте научно-технолошки парк у Крагујевцу. То није само мрежа научно-технолошких паркова већ кичмени стуб развоја нове Србије, још јаче Србије у којој ће млади остајати и у коју ће се млади враћати и долазити да раде", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила председнику Србије Александру Вучићу што је веровао у развој и потенцијал дигитализације у Србији док су се сви смејали и чак говорио да све то треба бреже да се уради.

"Ово што смо урадили у претходне четири године у смислу дигитализације, не само да није урађено у Србији, већ у Европи. Гураћемо и даље и ширићемо научно-технолошке паркове”, истакла је Брнабић.

Брнабић је навела да је идеја била да се отворе научно-технолошки паркови у Београду, Нишу и Новом Саду, али не и у Чачку, међутим, каже, сви су толико говорили о том граду и Факултету техничких наука да је иницијална идеја промењена.

Навела је да је Научно-технолошки парк у Чачку другачији, пре свега, јер је настао на месту где је некада била фабрика “Цер” која је уништена у НАТО бомбрадовању 1999.године, али и зато што је заснован на ''хардверу'', односно прозиводњи што, како каже, даје додатну вредност Србији.

“Хтели смо и да покажемо како се фабрике дижу из пепела и после бомбрадовања и после уништавања економије. Ми ћемо наше гиганте да дигнемо. Зато је овај парк тако важан”, рекла је Брнабић.

Брнабић истиче да је Влада Србије резервисала још једно халу како би се тај Научно-технолошки парк проширио.

“Нисмо хтели да купимо, одговорни смо према буџету и јавним финансијама, али смо је резервисали да можемо да се проширимо како се буду јављале нове компаније”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је остало да се подигне још једна зграда Факултета техничких наука, наводећи да је то важно и за Чачак и за Србију.

Влада Србије одобрила је прошле године 330 милиона динара за куповину некадашњег погона "Чер" и земљишта, али и за опремање четвртог научно-технолошког парка у земљи.

Данас на тој локацији послује неколико компанија, а места за рад у обновљеној хали, чија је површина 4.500 квадратних метара, резервисана су и за иновативна научно-технолошка предузећа.

Оно што овај научни парк разликује од других у Србији јесте то што Чачак није универзитетски центар, попут Београда, Новог Сада и Ниша, као и то што има шест оснивача, међу којима су привредна удружења, Факултет техничких наука, Агрономски факултет, Институт за воћарство и Град Чачак.

Развој НТП у Чачку подржава у наредне четири године и Влада Швајцарске великим пројектом, са циљем да се направи мрежа научних паркова у Србији кроз коју могу да се донесу грантови за мале и старт ап компаније.

У наредне четири године, у регион Чачка биће уложено приближно 400.000 швајцарских франака.

 

 

Више од 100 милиона евра уложено у иновације

Брнабић је изјавила  данас да је држава уложила више од 100 мииона евра у иновациону инфраструктуру, научно-технолошке паркове, наводећи да до тога не би дошло да Србија није била домаћински вођена у претходном периоду.

Брнабић је у Чачку где је отворен нови простор за научно-технолошки парк подсетила да је садашњи председник, а тада премијер Александар Вучић 2014.године консолидовао јавне финансије, да је тада почела да се смањује незапосленост уз долазак инвеститора.

"Србија не би била у ситуацији да прати светске трендове да држава није домаћински вођена, да нисмо имали суфицит, повећану запосленост и стабилан прилив у буџет", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је дигитализација могла да буде приоритет, јер се незапосленост смањила са 25 одсто на једноцифрен број.

"Без свега што је урађено да се земља ''уозбиљи'', да имамо стабилан буџет, ништа од овога не би било. Ми смо само надограђивали оно што је Вучић нама оставио када је постао председник Републике", истакла је Брнабић.

 

Интерес је Србије да се сазна ко стоји иза убиства

Брнабић је поновила  данас да је интерес Србије да се сазна ко стоји иза убиства Оливера Ивановића.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише информације које су се појавиле у региону, да наводно постоје доказе да се у Србији налазе лица која се терете односно за којима се трага по међународним потерницама због сумње да су умешани у то убиство, Брнабић каже да се о томе говорило “сто пута до сада”.

“Ми смо више пута рекли да ћемо све што имамо од информација поделити са свима зато што је нама у интересу да се сазна ко је убица Оливера Ивановића. Приштина то никада није урадила, ништа што смо тражили нисмо добили од информација, нити знам да тамо воде истрагу”, рекла је Брнабић у Чачку.

Брнабић је додала да није само реч о Приштини, подсетивши да тамо постоји и Еулекс, УНМИК.

Како каже, они сада тврде да се ништа не види на снимцима камера и додаје да се та тема и даље користи "само за политички обрачун против Србије и за политичке процесе у Србији".Б

Брнабић је поновила да је Србији у највећем интересу да се сазна ко стоји иза убиства Оливера Ивановића.

Рекла је и да у овом тренутку не може да говори о томе шта влада може да уради да заштити припаднике српске нације у Црној Гори и да ли има информацију да се они који се тамо изјашњавају као Срби, а припадници су војске, разоружавају и шаљу на плаћени одмор.

“Не могу то да коментаришем у овом тренутку, чак и да имам те информације не бих коментарисала на овај начин. То су озбиљне оптужбе, оне морају бити проверене уколико се то заиста дешава. Уколико се под било којим околностима то дешава реаговали бисмо на дипломатски начин", додала је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг