Вести

Брнабић: Нема области у којој је забележено назадовање Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је након што јој је шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре предао Извештај Европске комисије о Србији, да је ЕК препознала јасан напредак Србије у свим кључним областима и да ни у једној области није забележено назадовање у реформама.

"Најважније је да је ЕК препознала јасан напредак Србије у процесу европских интеграција и то је потпуно евидентно. У извештају не постоји ниједна област где је забележено назадовање у односу на прошлогодишњи извештај", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је напредак забележен у свим областима, осим у три у којима је забележена стагнација, на пример, у рибарству где нисмо усвојили неки акциони план.

Проверићу са ресорним министарством о чему се ради, додала је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је напредак забележен у свим кључним областима - владавини права, економији и области основних права.

Захвалила је ЕК на раду и труду да процени реформе у Србији у последњих 12 месеци.

Рекла је да извештај представља пресек стања ствари шта смо у  последњих годину дана урадили да приближимо наше законодавство и правни оквир европском.

 

Остварили смо напредак у правосуђу, боље оцене него 2022. године

Брнабић изјавила је да је према извештају Европске комисије о Србији направљен известан напредак у правосуђу, што је боља оцена него што смо добили прошле године.

"Урадили смо прилично добар посао и ту је констатовано да је предузет низ корака како би се смањио простор за утицај политике на правосуђе", рекла је премијерка на заједничкој конференцији за медије са амбасадором ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом.

Како је рекла, то је нешто са чиме сви ми грађани Србије треба да се поносимо.

"То је тешка реформа и изгурали смо је сами, нисмо ту имали подстицај ни од организација цивилног друштва ни од релевантних организација које говоре да су за европске интеграције, ни, нажалост од опозиције, која говори да је за европске интеграције. Имали  смо само кочење и опструкцију тог процеса који је био у највећој мери праћен и подршком од Савета Европе и Венецијанском комисијом и свима осталим. Дакле, изгурали смо ово и настављамо даље, али ту имамо известан напредак и бољу оцену него 2022. године", рекла је Брнабић.

Додала је да смо имали ограничен напредак у борби против корупције.

"Имали би бољу оцену да смо усвојили стратегију у борби против корупције, преузимам одговорност на себе, нисмо довољно брзо радили, иако сам упозоравала читав тим из Владе Србије да морамо да радимо брже и на време. Оставили смо ствари за задњи час, надали смо се да ћемо брзо добити коментаре ЕК, радили смо са "GRECO", имали су додатне коментаре на стратегију борбе против корупције, желели смо да урадимо добру стратегију и зато смо  каснили, и због тога је ограничен напредак", објаснила је Брнабић.

Нагласила је да  гарантује да ћемо у наредна два до три месеца направити стратегију и узети у разматрање све остале препоруке Савета Европе и ЕК.

"Важно је да је 2022. године дошло до повећања броја правоснажних пресуда за корупцију на високом нивоу у односу на 2021. годину и ту имамо добар напредак. То је оно што се конкретно мери и имамо већи број нових истрага. То су показатељи који су важни за наше грађане", поручила је Брнабић.

 

План раста ЕУ Србији може донети инвестиције и пласман на велико тржиште

Брнабић рекла је да план раста за Западни Балкан, Србији може донети проширене могућности за пласман роба и услуга из Србије у ЕУ и инвестицију од 0,7 одсто годишњег БДП.

Брнабић је рекла да је велика ствар што ми данас имамо по први пут план раста за Западни Балкан који је иницирала председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у мају 2022. године.

"Тај план раста може нама много тога доброг да донесе. Он је повезан и са имплементацијом реформи, али предвиђа и додатна улагања у западни Балкан, укупно 6 милијарди евра - 2 милијарде кроз бесповратна средства, што је практично поклон новац и 4 милијарде евра кроз такозване меке кредите", истакла је Брнабић.

Према њеним речима, уколико би Србија за наредне 4 године искористила макар трећину од ових средстава, тј. уколико би та средства била пласирана у Србији, то би на годишњем нивоу значило инвестицију од 0,7 процената БДП годишњег.

"За нашу привреду, наше привреднике и инвеститоре који послују у Србији, тај план раста значио би проширене могућности за пласман роба и услуга из Србије на тржиште од 450 милиона потрошача, уз смањене трансакционе трошкове", навела је Брнабић.

Брнабић је оценила да је све ово позитиван сигнал из ЕУ ка Србији.

"Ми настављамо наше реформе, имамо напредак у скоро свим областима, нема назадовања нигде. Ово је добар показатељ колико смо се борили за наше европске интеграције у протеклих 12 месеци", закључила је Брнабић.

Када је реч о делу извештаја ЕК о слободи медија, Брнабић је рекла да је остварен ограничен напредак у тој области, што је, како је рекла, боље него у односу на прошлу годину када није констатован напредак.

Брнабић је рекла да се у последње време могло чути много дезинформација о томе да ће европске интеграције бити заустављене уколико се усвоје два медијска закона.

Додала је да је према извештају констатовано да је процес именовања чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије деполитизован, те да су власти и медијска удружења постигла договор у улози Савета за штампу, да је наша земља по први пут укључила Савет за штампу у закон.

"Чули смо у извештају да смо по томе само тек шеста земља у Европи која овако нешто има и да су предузети кораци да се процес јавног суфинансирања учини  транспарентним и доступнијим. Полиција и тужилаштво су брзо реаговали на неколико случајева напада и претњи новинарима, Србија је наставила са спровођењем акционог плана медијске стратегије. На овоме се показује колико су објективни неки медији који су говорили да ћемо ми зарад Телекома да зауставимо наше европске интеграције, десило се потпуно супротно јер смо ми одговорни и знамо шта радимо", навела је Брнабић.

Када је реч о области јавних набавки, Брнабић је навела да је у извештају констатовано да је правни и институционални оквир за јавне набавке у Србији у великој мери усклађен са правним тековинама Европске уније и да је примећено да су уведене нове функционалности портала јавних набавки са циљем повећања транспарентности и функционалности.

Додала је да је у области основних права свеукупно констатован напредак, као и у области миграција.

 

ЕК оценила да је економија Србије остварила известан напредак ове године

Брнабић изјавила једа извештај Европске комисије говори да је економија у Србији на добром нивоу припремљености и да је остварила известан напредак. 

"Економија има бољу оцену него прошле године. Известан напредак у развоју функционалне тржишне економије, повећана оцена припремљености за чланство у ЕУ у економским критеријумима", рекла је премијерка у обраћању медијима након што јој је шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре уручио Извештај ЕК. 

Како је навела Брнабић, остварен је напредак у погледу усвајања нових фискалних правила, а стабилност банкарског сектора је очувана.

"Констатовано је да се структура привреде додатно побољшала, а јавне инвестиције остале на високом нивоу са циљем решавања озбиљних инфраструктурних недостатака након много година недовољног улагања", рекла је Брнабић.

Србија је остварила добар напредак у трансформацији у привреди, рекла је Брнабић цитирајући Извештај ЕК.

"И ово је први пут да је констатован напредак на овај начин у овој области. Ове године, дошло је до одређеног убрзања у реформи управљања јавним предузећима, предузећима у државном власништву, а посебно у сектору енергетике", истиче Брнабић.

Брнабић се осврнула на критике које су власти упућене приликом усвајања закона који се тичу управљања јавним предузећима и рекла да су добијене најпозитивније оцене од ЕК.

"Подсећам на душебрижнике који су нам говорили да Закон који смо ставили на јавну расправу о управљању предузећима у државном власништву, да је корупционашки и прављен да би се распродала јавна предузећа и национални паркови и приватизовале шуме и природно богатство у Србији. Инсистирали смо на усвајању тог закона и добили најпозитивнију оцену од ЕК", рекла је Брнабић.

Посебно за област енергетике, додала је, јер су, како је рекла, ушли у трансформацију Електропривреде Србије и пребацили га у акционарско друштво.

"И то говори о томе колико су сви они који су проевропски настројени, у ствари заиста тако настројени, а колико користе европску агенду за сопствене политичке сврхе и да би напали власт у Србији, па чак и када ради са ЕУ на реформама које су после оцењене позитивно", рекла је Брнабић.

Када је реч о оцени спољне политике Србије, Брнабић је рекла да нема ни напредовања, али ни назадовања, те да је то последица тога што Србија није увела санкције Русији.

"Али, немамо назадовања. Прошле године смо га имали, тако да бих ја ово уврстила као позитиван осврт у овом извештају", рекла је Брнабић. 

Што се тиче оцене дијалог Београда и Приштине, истиче Брнабић, констатовано је да је Србија остала посвећена и ангажована у дијалогу.

Брнабић истиче да је ово трећи годишњи узастопни извештај о напретку који је припремила ЕК за Србију, у коме се позивају државе чланице ЕУ да се отвори Кластер три - конкурентност и инклузивни раст. 

"За тај Кластер смо ми били спремни и 2021. године. И те године и наредне је ЕК препоручила државама чланицама да се тај Кластер отвори. И ја сам данас са специјалним изаслаником Француске за западни Балкан и Жиофреом замолила да државе чланице послушају ове године ЕК и отворимо тај Кластер три", рекла је Брнабић.

 

Оно што у изборној кампањи доживљава Вучић није виђено нигде у свету

Брнабић је изјавила да оно што у овој изборној кампањи доживљавају председник Србије Александар Вучић и његова породица, није виђено нигде у свету.

Брнабић је одговарајући на питање новинара истакла да је ова изборна кампања све осим фер и све осим чисте.

"Било је прљавих кампања често, али и свуда. Али нико од политичара, у било ком делу света није себи допустио да напада на овај начин", рекла је Брнабић.

Додала је да се то дешава јер нико не реагује на нападе на председника Србије.

"Али зашто не би то радили. Када су напали прошле недеље Александра Вучића, односно његове родитеље, да ли се неко огласио. Да ли је неко из опозиције која тврди да је против насиља и за пристојну Србију реаговао. Није", рекла је Брнабић.

Додаје да се стиче утисак да је насиље дозвољено када је председник Вучић у питању.

"Да су реаговали јуче када су промовисали план о томе како не можемо више да живимо у зверињаку, да ли је неко рекао реч о томе? Насиље је дозвољено ако је Вучић у питању. Тако доживљавају демократију и нормалну Србију", поручила је Брнабић.

Брнабић додаје да су напади првобитно били усмерени ка Андреју Вучићу, и да су затим настављени ка осталим члановима породице.

"Пошто нико није реаговао, наставили су даље. На Данила, па на Милицу, па на родитеље, па нико од нормалне и пристојне Србије није реаговао. Па су данас кренули да причају најодвратније ствари о Вукану, дечаку од шест година", рекла је Брнабић.

Додаје да то није пристојна Србија и да нико не жели да живи таквом окружењу.

"То није нормална Србија, у којој је дозвољено да нападате родитеље појединих политичара", рекла је Брнабић и додала да ће се СНС против тога бранити, пристојном борбом, плановима, резултатима и визијом за будућност.

 

Тешко спроводити озбиљне реформе у Србији уз такву опозицију

Брнабић изјавила је да је у Србији веома тешко имплементирати реформе, због опструкције организација цивилног друштва и опозиције.

"Када год имате као влада жељу да урадите нешто озбиљно и одговорно, а да је велика ствар, нађе се гомила душебрижника, од медијске сцене до организација цивилног друштва да вас вуку уназад. Тако изгледа имплементирати реформе. А онда сви ти исти дођи и кажу не идемо довољно брзо", рекла је Брнабић.

Истакла је да мора да каже како изгледа спроводити реформе у Србији из угла владе.

"Када хоћете да имплементирате озбиљне и тешке реформе, као што је промена Устава у области правосуђа, референдум да имамо самостално правосуђе и независно тужилаштво, и када имате све јавне расправе и када радите сваки корак са Венецијанском комисијом и Саветом Европе, и када имате све позитивне оцене од ЕК, опет имате људе које себе зову европејцима и који се декларативно залажу за владавину права, а позивају људе да не изађу на референдум или позивају људе да гласају против", рекла је Брнабић.

Како је навела, тако је било када је био референдум о правосуђу, такав је био случај са медијским законима, као и са усвајањем закона о управљању предузећима у државном власништву.

"У земљама које имају одговорну опозицију и организације цивилног друштва, када дође до реформи, није  важно ко их имплементира, важан је квалитет тих реформи. У Србији не може тако. Ако Александар Вучић уводи независно правосуђе, онда нам не треба независно правосуђе, желимо да држава контролише ко ће бити судија", констатовала је Брнабић.

Додала је да једна од похвала у извештају за закон о информисању, а да не верује да ћемо чути извињење од оних који кажу "правац Европа", а говорили су да је тај закон катастрофалан.

"Не, зато што није важна реформа већ да је они искористе у политичке сврхе, па макар и зауставили европски напредак Србије", поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг