Вести

Брнабић: Немачка најзначајнији економски партнер

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је Немачка један од најважнијих политичких и економских партнера и земља чија је подршка реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију.

Брнабић је, указујући на чињеницу да је Немачка међу водећим привредним и спољнотрговинским партнерима, оценила да је ова земља такође и један од најзначајнијих страних инвеститора у Србији.

У нашој земљи послује око 400 компанија са немачким капиталом са 67.000 запослених, навела је Брнабић и додала да охрабрује чињеница да се тај број није смањио ни током актуелне пандемијске ситуације. Немачке компаније донеле су Србији подизање стандарда радне етике и постигле значајан утицај на тржишту, закључила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија чврсто опредељена за европски пут, као и наставак реформи и њихову имплементацију, како би се унапредио живот грађана.

Пред Владом су важни задаци и велики изазови, пре свега, борба за здравље у јеку пандемије, која не може да успори завршетак реформи у области правосуђа, медијских слобода и важне реформе у области владавине права. Влада Србије спремна је да направи крупне искораке у овим областима, уз подршку невладиног сектора и цивилног друштва, али и партнера из Европске уније и ОЕБС, уз највећи друштвени консензус, истакла је Брнабић.

Брнабић је оценила да Немачка има велику улогу у ширењу регионалне сарадње и да својом улогом у Берлинском процесу умногоме утиче на прилике и европски пут региона.

Саговорници су изразили задовољство због завршетка радова на новој згради амбасаде Немачке у Србији, чије отварање како је оцењено, симболизује и односе две земље.

 

 

 

Извор: Танјуг