Вести

Брнабић: Неопходно је пронаћи компромисно решење са Приштином

Недостатак дијалога једна је од највећих опасности за српски народ на Косову и Метохији, за даљи напредак и раст наше економије је неопходно пронаћи што пре неко компромисно решење, али се плашим шта ће се дешавати на Косову и Метохији и на шта су све спремни представници Приштине и страни фактори, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да не очекује да ће се решење наћи пре краја ове године, како су неки прогнозирали, истичући да Приштина није спремна да разговара о стварима које су, додаје, потпуно политички подразумевајуће.

"Приштина мора да имплентира први споразум о нормализацији, то је Бриселски споразум, мора да формира Заједницу српских општина (ЗСО), то је међународна обавеза привремених институција у Приштини. Нажалост, не верујем да је то могуће, али ми смо ту да разговарамо, причам са председником Александром Вучићем све време о томе", навела је Брнабић.

Према њеним речима, то није нешто на чему мора да инсистира Београд, или Вучић, или влада Србије, већ Европска унија.

"То је од 2013. године део спољне безбедносне политике Европске уније и нека се имплементира оно што је потписано", поручила је Брнабић.

Брнабић је нагласила и да је посебно брине Вучићева безбедност и додала да је то "једина ствар која може да стане на пут напретку Србије".

Брнабић је навела и да је изузетно задовољна разговором са специјалним изаслаником Стејт департмента за Западни Балкан Метјуом Палмером, који је, како је рекла, био потпуно отворен и искрен.

"Све карте су на столу, био је то добар разговор, о регионалној ситуацији и о дијалогу Београда и Приштине и о томе шта смо ми све урадили, шта су неке наше црвене линије, али и о билатералним односима са САД, владавини права, европским интеграцијама", навела је Брнабић.

 

Најважније да нема повређених, све остало ћемо санирати

Брнабић изјавила је да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

"Најважније је да нема повређених, а све остало ће се санирати", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се накнадно утврдити који су узроци пожара.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк