Вести

Брнабић: Неприхватљив предлог о одлагању избора у Београду

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић одговорила је свим посланичким групама, наводећи да прихвата све њихове предлоге осим једног, који се тиче одлагања избора у Београду.

Брнабић је навела да прихвата све предлоге, осим једног који се тиче одлагања избора у Београду и који је, како је навела, директно супротан Уставу Републике Србије. 

Брнабић је истакла да не може да се прихвати да се одложе избори у Београду који су заказани у складу са законом за 02. јун, што значи да избори у Београду не могу бити спојени са локалним изборима.

Брнабић је навела да жели искрено да захвали свим посланичким групама, странкама које у овом тренутку немају оформљене посланичке групе, као и организацијама цивилног друштва, а које су јој у петак, 12. априла, доставиле своје предлоге о томе како да на ефикасан, транспарентан и инклузиван начин наставимо примену свих препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), као и предлоге за чланове и начин формирања и рада Комисије за вршење увида, ревизије и контроле Јединственог бирачког списка (ЈБС).

Додала је да истовремено, жели овим путем, још једном, да позове све оне посланичке групе које то нису учиниле, и не учествују у дијалогу који је покренут на тему континуираног побољшања изборних услова у Републици Србији, да се укључе у овај процес јер то, изнад свега, показује одговоран однос према свим грађанима наше земље, без обзира на њихове политичке афинитете.

''С тим у вези, следећи разговор, а на тему пристиглих предлога и даљег рада, заказујем за среду, 17. априла, у 9.00 часова, у Краља Милана'', навела је Брнабић.

Брнабић је додала да се предлози могу категоризовати у пет кључних тема.

1. Да Народна скупштина Републике Србије (НСРС) формира радно тело (предлог посланичких група у оквиру коалиције "Србија против насиља") или Комисију за праћење имплементације препорука ОДИХР (предлог СДА и ПДД), које би чинили народни посланици власти, опозиције и представници цивилног друштва (свака посланичка група именује по једног члана, организације цивилног друштва - ЦРТА, "CeSID" и Транспарентност Србија, именују по једног представника, с тим што додатно морамо водити рачуна о адекватном представљању националних мањина).

Задатак радног тела би био да изради предлоге закона којима се испуњавају све препоруке ОДИХР, а посебно препоруке бр. 1, 4, 5, 6, 7, 18, 19 и 21 из финалног извештаја ОДИХР.

То посебно укључује, али није ограничено на израду предлога за измену и допуну: Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о ЈБС, Закона о пребивалишту и боравишту грађана, Закона о спречавању корупције, Закона о финансирању политичких активности и Закона о Уставном суду.

Брнабић је истакла да је важно напоменути да су, додатно, одређене посланичке групе, а посебно организације цивилног друштва (ЦРТА, "CeSID" и Транспарентност Србија) скренуле пажњу у својим предлозима, да се ово радно тело мора бавити свим препорукама ОДИХР које нису примењене, или нису у потпуности примењене, како оним из Финалног извештаја након избора одржаних у децембру 2023. године, тако и из свих ранијих извештаја.

''С обзиром да се све посланичке групе које су се изјасниле (Александар Вучић – Србија не сме да стане, Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Ми глас из народа, ПС, НСС, УСС и друге) слажу да препоруке ОДИХР у принципу треба применити (мада су неке против одређених препорука, као нпр. препоруке бр. 11 – да се размотри уклањање ограничења у погледу давања потписа подршке за више од једне изборне листе, а што је изнела посланичка група Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије), јасно желим да кажем да се овај предлог прихвата и да, на следећем састанку, надлежна Служба НСРС треба да представи конкретан предлог за оснивање овог радног тела, његову улогу, начин рада, циљеве, чланове и методологију рада, а да ће се радно тело бавити и претходним препорукама ОДИХР које нису уопште или у потпуности примењене'', навела је Брнабић.

2. Одређене посланичке групе (груписане око коалиције "Србија против насиља"), као и организације цивилног друштва ("CeSID"), предложиле су да се измене релевантни закони тако да се промене у евиденцији пребивалишта евидентирају у ЈБС након 12 месеци (предлог групације "Србија против насиља"), односно 6 месеци (предлог "CeSID"), након промене пребивалишта у циљу успостављања поверења грађана у тачност бирачког списка.

''Иако остале посланичке групе нису изнеле ово као предлог, нити су се до сада по овом предлогу изјашњавале, разумевајући интенцију и логику иза оваквог предлога, желим да нагласим да је мој предлог да се ово прихвати, а да се у разговору дефинише да ли је прихватљив рок 6 или 12 месеци, а у складу са најбољом међународном праксом и препорукама и мишљењем релевантних организација и институција, као што је Венецијалнска комисија'', истакла је Брнабић.

3. Посланичке групе у оквиру коалиције "Србија против насиља" (Зелено-леви фронт – Не давимо Београд, Странка слободе и правде (ССП), Србија центар – СРЦЕ, Народни покрет Србије – Ново лице Србије) дале су предлог да се обуставе изборне радње до којих је дошло расписивањем избора за одборнике Скупштине града Београда, 3. априла, изменом члана 87. Закона о локалној самоуправи, с ретроактивним дејством.

Брнабић је у вези са овим предлогом навела да оно што је чињеница јесте да су избори за одборнике Скупштине града Београда расписани благовремено, 3. априла 2024. године, када је истицао законски рок за председника НСРС да распише наведене изборе, с обзиром на то да је Укупан извештај о резултатима избора за одборнике Скупштине града Београда, одржаних 17. децембра 2023. године, објављен 3. јануара 2024. године, те да је 3. марта истицао рок за конституисање ново изабране Скупштине града Београда.

''Изборни поступак је, дакле, започет, Градска изборна комисија (ГИК) је, у складу са законском обавезом, утврдила и објавила обрасце за кандидовање и већ је поднета и проглашена и прва изборна листа кандидата за одборнике, што значи да би прихватање наведеног захтева опозиције неосновано и неоправдано довело до повреде права и Устава Републике Србије. Из ових разлога, наведени предлог је апсолутно неприхватљив и супротан је Уставу Републике Србије'', истакла је Брнабић.

4. Што се тиче датума одржавања осталих локалних избора, политичке странке СДА и ПДД су у свом допису изнеле предлог да се избори за одборнике у Скупштинама градова и општина у Републици Србији одрже у периоду између 29. септембра и 13. октобра 2024. године.

''У складу са мојим предлогом изнетим на Колегијуму 3. априла ове године, апсолутно сам спремна да разговарам о овом предлогу, уз разумевање да избори за одборнике у Скупштини града Београда морају да се одрже у законском року, односно 2. јуна 2024. године'', навела је Брнабић.

5. Што се тиче формирања Комисије за вршење увида, ревизије и контролу над ЈБС, следеће посланичке групе и политичке странке су доставиле предлог чланова ове Комисије: Александар Вучић – Србија не сме да стане (Никола Бањац и Весна Миздрак), Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (Марјан Јовановић и Александра Млађан), Ми глас из народа (Марко Дејановић), СДА и ПДД (Ахмедин Шкријељ и Рахим Салихи).

''Остале посланичке групе или нису доставиле имена или су, као и одређене организације цивилног друштва (ЦРТА), дале предлог да посебним законом морају да се дефинишу циљеви, начела, надлежности, састав и начин рада Комисије. Мој предлог је да надлежна Служба НСРС, припреми конкретан предлог за формирање Комисије и представи га на следећем састанку, у среду, 17. априла, јер НСРС свакако може да оформи овакву Комисију са јасним надлежностима и методологијом рада без доношења посебног закона или измена и допуна постојећих закона'', навела је Брнабић.

Брнабић је још једном истакла да осим једног предлога који је директно супротан Уставу Републике Србије, све остале предлоге прихвата у најбољој вери да ће се у наредним данима формирати оба радна тела – и за измене и допуне релевантних закона у складу са препорукама ОДИХР, и за увид, ревизију и контролу Јединственог бирачког списка.

''Имајући све ово у виду, сматрам да смо направили још један корак у добром правцу и још једном вам се искрено захваљујем на учешћу у овом процесу'', поручила је Ана Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг