Вести

Брнабић: Незабележени резултати Србије, о 100 дана рада Владе у суботу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је, после седнице Владе којој је присуствовао и председник Србије, да наша земља бележи, у ближој и даљој историји, незабележене резултате - најбоља је у Европи у економији, а друга по резултатима вакцинације.

Брнабић је рекла да ће извештај о 100 дана рада, које Влада обележава, поднети грађанима у суботу.

"На почетку мандата Владе сам рекла да ћемо се, због изузетно тешких времена у којима живимо и много проблема са којима се суочава цео свет, трудити да радимо још ближе са председником Србије и да ћемо га једном у три месеца звати да на седницама Владе разговарамо о актуелним темама важним за грађане и важним изазовима", рекла је Брнабић.

Пренела је да се на седници разговарало о дијалогу Београда и Приштине.

"Замолили смо председника да нам извести о свему што се дешавало по питању даљег наставка дијалога са Приштином и шта очекује, како Влада може да помогне и подржи све што он ради, јер носи тај терет", рекла је Брнабић.

Такође, додала је да их је Вучић известио о посети Француској и разговорима које је виодио са Емануелом Макроном.

"Разговарали смо о свим спољнополитичким изазовима који нас очекују, као и о важној теми, која је један од приоритета, а то је броба против криминала и свим акцијама током ноћи", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је пажња посвећена позицији Србије, која је у сваком смсилу, како је рекла, невероватна.

"Србија бележи, у нашој ближој и даљој историји, незабележене резултате. Најбољи смо у Европи по економији, а данас смо други, а по неким индикаторима и први по вакцинацији и разговарали смо како да задржимо ту позицију и даље да напредујемо", рекла је Брнабић.

Бранбић је навела да се ове године очекује раст БДП-а од плус 6 одсто, али за то, како је рекла, мора да се ради "ноћ и дан".

Брнабић је захвалила председнику Вучићу на безрезервној подршци Влади и свим њеним члановима.

"И што стално указује на ствари које можемо да радимо боље, брже, ефикасније, и то је у овом тренутку и највећа снага Србије - овакав рад Владе и председника је у интересу грађана", рекла је Брнабић.

 

Три милијарде динара за лечење оболелих од ретких болести

Влада Србије усвојила је на данашњој седници одлуку о издвајању три милијарде динара за лечење оболелих од ретких болести у 2021. години, што је рекордан износ, саопштила је Брнабић.

Та одлука је, истиче, донета упркос свим ванредним трошковима у 2020. години које је наметнула борба против корона вируса.

"Драго ми је и поносна сам што смо за 2021. одвојили рекордне три милијарде динара за лечење особа оболелих од ретких болести", рекла је Брнабић након седнице владе којој је присуствовао и предедник Србије Александар Вучић.

Како је рекла, повећање тог износа из године у годину, говори, између осталог, колико се Србија променила.

Брнабић је навела да је 2008. године износ тих средстава био - 0 динара.

Према њеним речима 2012. године издвојено је 130 милиона, а од тада су средства континуирано повећавана, а 2014. године основан је Буџетски фонд.

"Повећали смо средства и за ову годину, у тешкој години и то је 24 пута више него 2012. године", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг