Вести

Брнабић: Нова инвестиција у Дуванску индустрију Ниш од 100 милиона долара

Компанија Филип Морис обележила је данас 20 година од приватизације Дуванске индустрије Ниш у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и најавила нову инвестицију вредну 100 милиона долара, у оквиру које ће бити отворено 200 нових радних места. Тим поводом потписан је Меморандум о разумевању између компаније Philip Morris Operations a.d. Niš (ПМОП) и Владе Републике Србије.

У име Владе Републике Србије Меморандум о разумевању потписала је премијерка Ана Брнабић, која је том приликом рекла да данашњи јубилеј представља нови почетак за компанију Филип Морис Интернешнел у Републици Србији, која је један од лидера у иновацијама, савременим технологијама и која својим потрошачима нуди све иновативнија и боља решења.

"Чињеница да сте се одлучили за Ниш и Републику Србију, у тренутку нестабилности у Европи, додатни је доказ поверења у Републику Србију и на томе вам се искрено захваљујем. Такође, улагање од пет милиона долара од компаније Филип Морис у "StarTech" пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији српске привреде, представља пример одговорног пословања и начина на који компанија подржава визију Владе Републике Србије у томе да наша земља буде европски центар за савремене технологије", изјавила је Брнабић. Додала је да је посебно радује што је компанија одлучила да продужи пројекат "StarTech" и у наредне три године.

"Ја ово видим као један нови почетак, јесте 100 милиона долара посебно значајно у временима када су неке од највећих европских економија у рецесији и када имамо приличну нестабилност и рат у Европи. Ја ово видим и као почетак једног новог живота компаније Филип Морис у Републици Србији. Хвала што сте овом инвестицијом показали да верујете у то да ова земља има невероватне талентоване, креативне, иновативне људе, јако добро образоване посебно у области савремених технологија", изјавила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да компанија Филип Морис од 2020. године улаже много у нашој земљи, и да је до сада око пет милиона долара уложила у наше микро, мале, стартап компаније, у наше иноваторе и креативце кроз програм "StarTech" који имплементира НАЛЕД.

"До сада су финансирали 57 пројеката, а у новембру ће бити проглашење нових грантова за нове иноваторе и нове пројекте у Републици Србији. Такође, ова компанија је одлучила да продужи пројекат "StarTech" и да се настави и у 2024. години, и ја се надам још три наредне године. Вест је и то да ће да додатно покрене још један пројекат, који ће радити искључиво са истраживачким институтима и развојним центрима и где ћемо ми покушати да са нашим знањем, талентима, памећу у Републици Србији да нађемо нека иновативна решења за читаву ову индустрију", истакла је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће Влада Републике Србије инвестирати додатних преко 20 милиона евра у још једну зграду Научно - технолошког парка (НТП) у Нишу.

"Реч је о 17.000 метара квадратних. Овај НТП данас у Нишу има отприлике 40 компанија са преко 600 запослених, додатна зграда биће још већа и очекујемо да ту буде између 700 и 1000 инжењера", изјавила је Брнабић.

Са овом инвестицијом, укупно улагање компаније Филип Морис у пословање у Републици Србији премашиће милијарду долара.

 

 

Немамо ништа против ванредних избора, боље пре него касније

Брнабић је изјавила да власт нема ништа против одржавања ванредних парламентарних избора, и истакла да, иако о могућем датуму њиховог расписивања није стигла да разговара, њен став је да је боље да избори буду пре него касније.

"Увек смо говорили да не бежимо од избора и увек говоримо исто, за разлику од опозиције, која сваки дан мења своје мишљење. Колико се сећам одређени људи из опозиције су рекли да желе Београдске изборе, други део опозиције је рекао да не жели ни Београдске изборе, онда је председник Републике Србије Александар Вучић рекао идемо на све изборе, никакав проблем, онда су они најавили протесте уколико буду били ванредни парламентарни избори, а ја сам рекла - моја оставка је на столу идемо на изборе, никакав проблем. Сада они кажу да желе све изборе", изјавила је Брнабић након посете фабрици Филип Морис у Нишу, одговарајући на питање новинара.

Брнабић је, као члан Српске напредне странке, истакла да је та странка увек спремна на изборе, а као председница Владе Републике Србије да је њен став да је боље да избори буду пре него касније, јер Република Србија нема времена за губљење.

"Важне ствари су пред нама, почните од тога да ми треба да се припремимо за 2027. годину јер смо домаћин изложбе ЕXПО2027. Ја се надам да ће избори бити што пре, нисам сигурна како је сада опозиција променила своје мишљење од тога да ће протестовати уколико буду расписани ванредни парламентарни избори, али ево сад желе тако да, одлично, мени се чини да смо дошли на исто", изјавила је Брнабић.

На питање да ли су разговарали о датуму одржавања ванредних парламентарних избора Брнабић је рекла да није, и да не зна када би могла да разговара о датуму пошто је јуче била пре подне у Скупштини а после подне имала друге састанке и припремала се за данашњи обилазак фабрике у Нишу.

"Видим да они и данас блокирају, односно покушавају да блокирају Скупштину, није могуће блокирати Скупштину, парламент је народни, то је дом демократије не можете да га блокирате. Можете да отежате рад људима који желе да раде, али не можете да га блокирате и то је оно што они раде већ два дана - покушавају да отежају рад и под тешким околностима и док вам неко пишти, вришти и не дозвољава вам и покушава да вас спречи да причате и изнесете своје мишљење, чак и када се ради о болесној деци, што је заиста сумрак људскости који је опозиција показала. Ми немамо опцију да одустанемо и луксуз да посустанемо", изјавила је Брнабић.

Брнабић је изјавила да се власт бори за једнократну помоћ мајкама са децом до 16 година, за удвостручење субвенција за пољопривреднике, за веће плате и пензије и да, уколико би одустала и посустала и ребаланс не би прошао, а то је оно што опозиција жели, то значи да пензионери не би имали повећање пензија.

"Уколико ми победимо и изгурамо под било каквим околностима, све да вас неко гађа тамо, пишти, вришти и да пушта музику и како год, уколико успемо, а успећемо, пензије ће бити повећање од 1. октобра 5,5 одсто. Уколико опозиција успе у блокади рада Скупштине то директно значи да једнократна финансијска помоћ мајкама од 10.000 динара неће бити исплаћена јер је то предвиђено ребалансом буџета, и не разумем зашто је опозиција против тога", изјавила је Брнабић.

 

Ниш је у последњих 10 година напредовао у свим сферама

Брнабић је изјавила да је Ниш у последњих 10 година напредовао у свим сферама и коначно постао саобраћајно чвориште, али да постоји још много планова за даљи развој тог града.

"Завршили смо Коридор 10 и јужни крак до границе са Северном Македонијом и источни крак до границе са Бугарском, додатно смо уложили у нишки аеродром, радимо реконструкцију пруга, са ЕУ смо договорили огроман капитални пројекат брзе пруге од Београда до Ниша. Много је тога урађено, отворено више хиљада радних места. Посебно сам поносна на научно-технолошки парк у овом граду, и на то што ћемо уложити још 20 милиона евра за додатну зграду", изјавила је Брнабић након обиласка фабрике Филип Морис у Нишу.

На питање новинара докле се стигло са изградњом станова за припаднике снага безбедности у Нишу, Брнабић је одговорила да мисли да ће то бити ускоро завршено и додала да је било пуно проблема са разминирањем, и са неким археолошким налазиштима и са неким правно-имовинским односима, као и са извођачем радова.

"Радимо на пројекту студентског дома и станова за младе научнике у Нишу заједно са Министарством просвете и Министарством науке. Имамо идеје и то ми је високо на листи приоритета за Ниш да се заврши, јер је срамота да то деценијама стоји тако незавршено, а и потребно нам је јер је Ниш све јачи центар нових технологија", рекла је Брнабић.

"Ми се заиста свуда и у сваком делу Републике Србије трудимо да радимо у једном тиму - а када то кажем, мислим на председника Републике Србије Александра Вучића, Владу и локалну самоуправу, јер само на тај начин можемо да имамо праве, добре резултате. Урадили смо много тога заједно. Да ли сам потпуно задовољна? Нисам, зато што никада нисмо. Још једном кажем - Република Србија нема времена на губљење", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг