Вести

Брнабић: Обећање свим херојима да ћемо чувати Србију

Србија ће наставити да испуњава дужности на које су их жртве хероја са Кошара обавезале - да јача и да буде победничка на свим пољима, да буде земља која се неће одрећи слободе и независности одлучивања - основног јемца мира, суверенитета и територијалног интегритета, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је то рекла на комеморативној академији поводом обележавања 23. године од завршетка битке на Кошарама, једне од најтежих у новијој историји, у којој је 108 припадника Војске Југославије, од тога 50 младића на одслужењу војног рока, погинуло бранећи државну границу од албанских снага.

"Зато је наше обећање свим херојима да ћемо снажно, поносно и часно чувати Србију, њену слободу и независност, суверенитет и територијални интегритет, да никада нећемо угрозити друге али да ћемо увек бранити оно што је наше и да ћемо наставити да испуњавамо дужности на које су их њихове жртве обавезале", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да данас дајемо све од себе да Србија буде победничка на свим аспектима у економији, иновацијама, у култури, науци, спорту, просвети, економији, образовању, како би свесна жртава 108 хероја са Кошара имала пун историјски смисао.

Како је рекла, најмање што можемо да учинимо за те хероје који су нам показали шта значи храброст и ултимативна жртва, је да сваки дан дајемо све од себе за земљу за коју су такви хероји дали животе.

"И нека залог свакој будућој генерацији буде залог то да се никада не одрекну слободе и независности одлучивања основног јемца мира, суверенитета и територијалног интегритета, а данас најбољи пример је како се то чини, председник Србије који је последњи пут на тешким састанцима прошле недеље показао како се брани интерес своје земље, који у готово немогућим условима рата на истоку Европе и огромних притисака прати и бира интерес грађана Србије, испуњава председничку заклетву достојну најдостојнијег начина на који су јунаци са Кошара одржали своју војничку заклетву чинећи да идеали тих јунака и вас овде буду испуњени", рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије нагласила је да морамо да покушамо да дорастемо тим херојима и учинимо све да ниједна нова генерација опет не буде принуђена да подноси њихове и наше жртве.

Према њеним речима, то да градимо Србију сваки дан, да је снажимо и јачамо, јесте најбољи начин да херојима са Кошара захвалимо за жртву.

"То је најбољи начин да 23 године касније кажемо хвала за слободу и за ову земљу. Хвала за све оно што сте бранили, незамисливе људске напоре које сте улагали да одбраните своју отаџбину", рекла је Брнабић и нагласила да слобода и мир јесу и биће императив за оно за шта се Србија свакодневно бори.

Подсетила је да је на данашњи дан завршена надљудска борба за одбрану карауле Кошаре и државних граница и борба за одбрану слободе и достојанства, Србије и српског народа.

"Њих 108, од којих 19 добровољаца, који су бранили ову нашу земљу, свесни да вероватно неће дочекати сутра, симбол су храбрости и пожртвованости и вредности које у тешким временима чувају заједништво једног народа и дају пример како се у најтежим временима брани и воли Србија", навела је Брнабић.

Нагласила је да се сви морају сећати оних које су животе оставили на обронцима Проклетија и оних који су се борили и омогућили да живимо у слободној Србији.

 

 

Извор: Танјуг