Вести

Брнабић: Од Приштине не очекујем ништа, надам се укидању такси

Премијерка Србије, Ана Брнабић, изјавила је да од нове приштинске владе не очекује ништа, али је изразила наду да ће политичари који тренутно воде привремене институције у Приштини укинути таксе због боље будућности региона.

"Немам никаквих очекивања од Приштине, али сам оптимиста и надам се да ће људи који у овом тренутку воде привремене институције у Приштини схватити да је најважније за све нас да гледамо у будућност и да је једини начин да грађани остану да живе овде наша сарадња", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Београд и Приштина требало би да буду окренуте сарадњи, међусобној трговини и да комуникацијом решавају проблеме.

"Чин увођења такси Србији и БиХ припада 17. или 18. веку, свакако не 21. веку и имамо само наду да ће то политичари у Приштини разумети, а ми смо спремни да разговарамо са њима кад год те таксе буду укинуте", поручила је Брнабић.

Брнабић је подсетила и да је међународна заједница реаговала на увођење тих такси, примећујући да су САД у томе биле јасније и отвореније, него ЕУ која је, истиче премијерка, гарант Бриселског споразума и институција, која модерира дијалог између Београда и Приштине.

 

Биће довољно станова за све заинтересоване

Брнабић је изјавила да ће бити довољно станова за све припаднике снага безбедности, тако да они који су у првој фази изградње остали без стана не би требало да брину.

Брнабићева је, одговарајући на питање да ли су се станови додељивали по брзини пријаве, а не по критеријуму, рекла да су прво направљене прелиминарне листе с МУП-ом, БИА и министарствима одбране и правде, заинтересованих за те станове, па да су тек онда заинтересовани евидентирани по брзини пријаве, јер је то, како је рекла, био најтранспарентнији начин.

Брнабић је објаснила да је и младима омогућено да се пријаве за већи стан који ће им бити потребан када прошире породицу.

"Станови се јесу делили по брзини пријаве, односно по редоследу јављања. Ми смо дуго размишљали о томе да ли да као критеријум унесемо да се величина станова додељује по обиму породице, али онда бисмо младе брачне парове који немају деце или имају једно дете ограничили у ширењу породице мањом квадратуром стана", рекла је Брнабићева.

Брнабић је истакла да се пријаве шаљу електронски како би држава могла да контролише ко се када пријавио и да ли је било неких махинација.

"Осим тога да су се поједини жалили да су хтели трособан стан, а да их више није било, ја нисам видела ниједну једину критику на процедуру доделе станова. Тренутно градимо прву, А фазу, биће и Б фазе, тако да ће бити станова за све, нема потребе да постоји паника око тога", рекла је премијерка.

Брнабић је подсетила да ће се у Врању почетком априла прве породице уселити у станове које држава гради, док се, како је рекла, са изградњом у Нишу касни због проналаска и уклањања експлозивне направе и бункера на градилишту.

"У другим градовима се не касни, радови иду одлично, ускоро крећемо са првих 1.000 станова у Београду, то све иде својим током, имамо сву транспарентност у пријави за станове", рекла је Брнабић и додала да ће са онима којима нису додељни станови држава остати у контакту.

Брнабић је указала и да ће у Краљеву бити изграђено толико станова да ће сви припадници снага безбедности који су се пријавили добити станове.

 

За реконструкцију Дома здравља у Прокупљу 2,5 милијарде

"Данас смо овде да обележимо почетак радова на овом амбициозном пројекту, а у питању је привођење намени око 30.000 квадратних метара. Овај објекат је требао да буде општа болница још 1989. године. Међутим, то није постао за ових неколико деценија", рекла је Брнабићева.

"Око милијарду динара је само ова прва фаза која се тиче енергетске ефикасности. Касније имамо у плану да уложимо још средстава за опрему", истакла је Брнабић.

Како је рекла, Прокупље и цео овај регион ће бити бољи када се уради ауто-пут "Мир", који ће Прокупље повезивати с Нишом и с Коридором 10, а онда даље Куршумлију, до Мердара, Приштине и Тиране. Усвојен је просторни план и ради се на пројектно-техничкој документацији.

"Желим да поручим становницима Прокупља да се опробају у предузетништву, јер их држава ослобађа од плаћања првих 12 месеци доприноса и пореза", рекла Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг