Вести

Брнабић: Опоравак Института у Бору је мерило успеха садашње власти

Институт за рударство и металургију у Бору најбољи је пример како је било раније када је та институција била у дуговима и када су плате рудара, на пример, 2011. године биле 55.000 динара, а како је данас када институт има годишњи приход од шест милиона евра, а рудари зарађују у просеку 95.000 месечно, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Премијерка је током посете Институту и РТБ-у Бор истакла да је Институт у Бору имао губитке и дугове од седам милиона евра, док данас не само да нема дуг, већ од њега директно и индиректно живи 1.000 људи.

Такође, навела је да су просечне плате у рударству повећане за више од 70 одсто у односу на 2011. годину.

Такође, Институт уплаћује у буџет три милиона евра годишње, а Брнабић је нагласила да је тај институт један од најбољих у Србији.

"То што се десило са тим институтом, како се развијао, како је накада изгледао и како данас, можда је најбоља парадигма и пример како је изледало наше рударство, наша економија и научне институције, а како данас. Тај институт је пре 10 година дуговао нешто више од седам милиона евра, пет плата није било исплаћено, а опрема је била застарела".

Брнабић наводи да је просечна плата у институту била око 250 евра.

У међувремену су захваљујући добром руководству института и научним радницима, као и великој подршци Министарства просвете враћени сви дугови, а просечна плата у Институту је 800 милиона евра и користи се најсавременија опрема и технологија, напоменула је премијерка.

"То је потпуно другачија слика, то су ствари које су биле црне, а данас су беле. Такав је био и РТБ Бор, где смо имали огромне губитке један од највећих проблема за буџета", истакла је Брнабић.

Премијерка је захвалила представницима Зиђина и истакла да је та кинеска компанија пуно урадила за РТБ као стратешки партнер и власник 63 одсто.

"Влада помно прати како радите, то је огроман удео у нашем БДП-у, тако да најмање једном месечно када имамо седницу Савета за БДП министар Александар Антић извештава о вашем раду. То су заиста импресивни резултати и велики успех", поручила је Брнабић.

Истакла је да је Зиђин успео за само 12 месеци значајно да подигне ефикасност РТБ-а Бор и да су резултат и 50 одсто бољи од оних пре доласка Зиђина.

Брнабић је изразила очекивање да ће ти успеси кинеске компаније бити још већи како она буде повећавала своја улагања у РТБ и рудник Чукару Пеки, затим развојем пројекта "Јадар" код Лознице на коме ради Рио Тинто и све јачем рударском сектору удео рударства у БДП доћи до пет одсто.

То значи да ће и укупан БДП у Србији значајно скочити, нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је РТБ Бор био једна од најкритичнијих ствари за државу на којој се радило заједно са ММФ-ом и да РТБ данас има не само приход и да су сачувана радна места, него има још више запослених.

Истакла је да сарадња у РТБ-у Бор показује челично и стратешко партнерство између Србије и Кине.

Брнабић је захвалила Зиђину на подршци коју су као друштвено одговорна компанија пружили Србији и њеним грађанима у борби са Ковидом-19.

Брнабић је напоменула да је Зиђин дао донацију вредну више од 800.000 евра за борбу са корона вирусом и додала да је важна донација Зиђина за лабораторију "Ватрено око" у Нишу, која ће бити отворена за неколико недеља или дана и бити најмодернија лабораторија на Институту за јавно здравље у Нишу.

Премијерка поручује да ће држава наставити да ради на развоју борског краја и да је једна од важних пројеката и изградња ауто-пута Вожд Карађорђе који ће делом бити ауто-пут, а делом брза саобраћајница.

Тај ауто-пут ће додатно повезати Бор и исток земље са Београдом, али и источну са западном Србијом и другим деловима земље, нагласила је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг