Вести

Брнабић: Опозиција и ЦРТА покушавају да дестабилизују земљу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на ванредној конференцији за медије да опозиција, ЦРТА и друге невладине организације покушавају директно да дестабилизују земљу и уруше уставни поредак Републике Србије, што се, како је рекла, не дешава ни у једној нормалној демократској земљи.

"Желела сам да се обратим данас поподне поводом ове велике и важне, бомбастично најављене пресконференције невладине организације ЦРТА, која је учествовала на последњим изборима и као посматрачи, коју сам с нестрпљењем и дуго очекивала да чујем какве су то неправилности они забележили, посебно из разлога што те неправилности они нису констатовали кроз записнике, а такође ништа нису предали ни РИК-у, ни ГИК-у, ни тужилаштву, па да чујем шта је то што они имају да кажу у јавности, а што нису имали да кажу институцијама", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Брнабић је истакла да је чула као и сви остали грађани Србије - "једно велико ништа". 

"Шта смо ми то данас чули? Шта смо видели? Ништа. Чули смо инсинуације, чули смо нагађања, полуинформације, квази анализе, анонимне дојаве", рекла је Брнабић.

Каже да је све то "лепо спаковано" за један политички контекст који  тера воду на њихову воденицу, као што то обично бива и као што је било и у предизборној кампањи.

"Истим тим маниром су наставили и након тога. Нема ту професионализма, нема објективности, нема непристрасности. То је једно брутално навијачко понашање. И ништа више и даље од тога", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је приморана да реагује, посебно да реагује из просторија Владе Србије, а не из Српске напредне странке.

"Зато што је ово што смо видели и ово што видимо и слушамо од понедељка ујутру када су се представници опозиције груписане око Србија против насиља, опасуљили када им је прорадио софтвер, па су коначно видели који су резултати, па су се уверили да су изгубили и онда кренули да оспоравају изборе, али никако пре тога", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да отада све ово слушамо, како од њих, тако и од других невладиних организација које имају јасну политичку улогу у свему овоме.

"Све то што смо чули и видели нема никакве везе са Српском напредном странком. И никакве везе са листом "Александар Вучић Србија не сме да стане" или са листом "Александар Вучић Београд не сме да стане". Никакве. Ово је директна дестабилизација Србије и директно покушај рушења уставног поретка Републике Србије. И ни у једној нормалној демократској земљи се не дешава да имате овакве оптужбе, које онда иду свуда по свету, у Европи, писмима, разгледницима, телефонским позивима, голубовима писмоношама и тако даље, где оптужујете државу да је лажирала изборе, али да ни у једном тренутку не пружите ни један једини доказ, како ови из опозиције, тако и ови из невладиног сектора", указала је Брнабић.

Додала је да се све своди на то - "ја сам чуо, неко ми рекао, видео сам једног, али тај је анониман, а верује мени, али не верује институцијама".

 

Промене на списковима одраз су трендова

Брнабић је изјавила да је више од 12.907 људи више уписано у бирачке спискове, што је, како је оценила, апсолутно у складу са трендовима, али и да поред тога то није могло да утиче на изборни резултат.

Брнабић је на конференцији за штампу у Влади Србије навела да је листа ''Србија не сме да стане'' добила више него дупло више гласова од, како је рекла, ''Ђиласове опозиције'', и додала да, када се гледају пребивалишта грађана, ''треба да се утврди ко је тачно пребацивао људе да гласају''.

''Каква год да је странка у питању, то је све Ђиласова опозиција. Постојале су само две опције на изборима и грађани су то добро препознали. Што се тога тиче, могуће је да су они пребацивали те људе. А ко ће то да утврди? Да ли су то они чинили зато што нису веровали да имају нешто у Београду, или неко други пребацивао, или је и то домет статистичке грешке и ништа не може да промени. Осим што су утврдили да није било проблема на парламентарним изборима'', рекла је Брнабић.

Говорећи о извештају ЦРТА-е о наводним неправилностима на изборима у Србији, она је рекла да је број бирача по локалној самоуправи транспарентан и доступан на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.

''И тај списак се мења и ажурира на свака три месеца да би сваки грађанин Србије могао да види постоји ли то преливање или не постоји. Да вас подсетим, то никад нисмо имали док су њихови били на власти. Ни јединствени бирачки списак, ни анализу, ни транспарентност  на сајту Министарства, ни дисагрегирано по локалним самоуправама. Али кажу да то није у реду, кажу да треба да се уведе број бирача по домаћинству'', рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је тај извештај ''једно велико ништа, све у свему'' и ''јефтини тужни покушај шибицарења''.

 

Нестала прича о 40.000 гласова из Републике Српске, али и двојба око парламентарних избора

Брнабић је оценила да је конференција ЦРТЕ показала и добре ствари, а то је да је нестала прича опозиције и невладиних организација о 40.000 и 50.000 наводних гласача из Републике Српске, који су довожени у Београд да гласају, као и то да не постоји двојба око резултата парламентарних избора.

Брнабић је нагласила да сви приговори које има опозиција и НВО нису уложени кроз званични приговор ни записник ни Градској изборној комисији, ни Републичкој ни Тужулаштву.

"Али било им је важно да обавесте светске центре моћи на западу, па да им припомогну, а не домаће инситуције. На којим се изборима такмичите за гласове у Бриселу, Берлину, Вашингтону или у Србији и Београду, чије гласове тражите, људи из Србије, пошто њима верујете", рекла је Брнабић на конфренцији за новинаре.

Брнабић је нагласила да ЦРТА није поднела ништа тужилаштву и да су у питању само инсинуације и полуинформације, као и приче - "чуо сам, рекао ми је...".

"Ништа нису поднели Тужилаштву, ниједан једини папир, али у свему томе ипак су добре три ствари које су разјашњење и мени, а верујем и већини грађана Србије. Захваљући овој надасве празној конференцији ЦРТЕ, НВО, нестаде прича о 40 до 50.000 гласова из РС које смо довозили у Београд", рекла је Брнабић.

Председница владе нагласила је да су све те приче нестале као да их никада није било.

Додала је да сада кажу да нису проблем гласови из иностранства, већ унутрашње миграције.

Брнабић је рекла да су сви данима могли да слушају најогавније приче о људима из РС попут оних да "све оне који су дошли из РС да би фашиста победио треба бацити у Саву, да тим бедницима треба одузети држављанство, заувек забратнити улазак у Србију...".

Додала је да је прича о тих 40.000 гласова нестала када су им показали да је физички било немогуће да толико људи пређе границу.

"Показали смо да када све рачунате, све те људе и малу децу то не може да добаци до 40.000" указала је Брнабић и додала да сада очекује нову "циркус причу", али и да ти људи јавно упуте извињење нашем народу из РС и БиХ који легитимно учествују на изборима.

"Ваљда толико дугујете тим људима које сте називали бедницима, јадницима, фашистима, стоком, толико су заслужили", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је прес конференција ЦРТЕ показала да не постоји двојба и сумња око резултата на парламентарним изборима, јер ако се ради о интерним миграцијама, они могу да гласају на парламентарним.

"Нема махинација, хвала им, барем смо завршили тему парламентарних избора".

Такође, додала је, да је доказана односно одбачена прича о анализи ретких имена у Београду.

"Можете да радите анализу ретких и честих имена и лепих и ружних ... како год да га окренете једино што не можете да оспорите и да мењате бирачки списак", рекла је Брнабић.

 

Избори су били регуларни, посматрачи потписали записнике са биралишта

Брнабић је изјавила да су избори у Србији били регуларни и запитала све који сада на неким медијима тврде да су постојале нерегуларности - зашто то нису унели у записнике са бирачких места, него су се накнадно сетили.

Брнабић је тако одговорила на питање на основу чега као премијерка тврди да су избори били регуларни и да нема никаквих неправилности с обзиром на то да се нису огласиле надлежне институције које би требало да говоре о свим сумњама у нерегуларне изборе.

На питање новинара - ако се оставе по страни све сумње, нерегуларности које износе посматрачке мисије, опозиција, како коментарише пример да је функционер СНС у Сурдулици рекао да је СПС у Сурдулици победио зато што су довели на стотине бирача и уписали их у бирачки списак и зар само тај пример није довољан да се доведе у питање регуларност избора и да надлежни испитају регуларност избора и бирачког списка и да ли је СНС надлежнима пријавила тај случај, премијерка је рекла:

"Добро, ми смо значи радили интерну миграцију правац Београд, правац Сурдулица... кад будемо следећи пут ажурирали овај бирачки списак, број бирача по локалним самоуправама, видећете једну велику рупу и велики пораст у Београду 12.000, а у Сурдулици, да будем сасвим искрена, не знам - ја мислим да су то глупости. Опет кажем, можемо да мењамо шта год, али једину ствар коју не можемо да мењамо јесте закључен бирачки списак и број људи у том бирачком списку", рекла је Брнабић.

Додала је да се није бавила Сурдулицом.

"Ево погледајте која је разлика, ако је већа од статистичке грешке, као што је у Београду статистичка грешка од 0,8 процената, онда се можда нешто дешавало, па ево нека поднесу притужбу, али нису. Сад ви мене питате како ја могу да тврдим да су избори регуларни. Па на основу неколико индикатора, први, који важи у свим демократским друштвима, под један, то су записници са свих бирачких места. У Београду 1180 бирачких места и имате записнике", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала  да је данас, како је рекла, у тајкунским медијима видела да је ГИК рекао да на једном бирачком месту, ваљда на Бежањској коси, треба да се понове избор, јер није потписан записник.

"И они кажу, па хајте молим вас, па није сад то не знам каква нерегуларност. Па вероватно су победили њихови на том бирачком месту. Па онда - не, није важан ни записник што није потписан", навела је премијерка.

Нагласила да су право записници ти који треба да покажу регуларност или нерегуларност и да ли има примедби.

"РИК, ГИК онда само узму те записнике и констатују то. То је једна ствар. Дакле, сви записници, осим можда на том једном бирачком месту где ће бити поновљен, су потписани. Неки су потписани са приговорима. Ја мислим да је то на можда мање од девет одсто бирачких места, нисам сигурна у овом тренутку, вероватно се још чека  финална одлука и ГИК-а, јер су можда неки  приговори стигли поштом након рока", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је видела да су Шолаковим медијима били Шидер и Шенах који су били  на свим бирачким местима које су тражили.

"И тамо у том записнику, да ли имате примедбе њихове као међународних посматрача, да ли сте видели неке нерегуларности и њих обојица су закружили да немају  примедбе и потписали се. И после отишли на Н1 Нова С и кажу - ово што смо видели, то нигде нисмо видели. Па шта сте видели и што нисте то ставили у записник, него сте се накнадно сетили? Ови професионални медији и новинари са Н1 и Нова С нису се сетили да их питају - јесте ли то констатовали у записницима", навела је премијерка.

Брнабић додаје да су друга ствар приговори РИК-у, ГИК-у и локалним изборним комисијама "Је ли било? Нешто мало. Мање него у априлу 2022. године. А нисам видела да у априлу 2022. године неко парадирао, штрајковао глађу и претио Бриселом, Берлином, Вашингтоном... да се пониште избори или ће они да блокирају све", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да нема тих приговора о којима говоре, већ само пар неких примедби и случајева који су упућени, што ће наравно институције да обраде у складу са законом.

"Чак и је ОДИХР прелиминарни извештај рекао да на 93 процента бирачких места на којима су имали посматраче да није било никаквих нерегуларности и да је све прошло у најбољем реду", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла  да има 150.000 чланова бирачких одбора у целој Србији, од којих је само 11 одсто са листе Србија не сме да стане, док су остало из опозиције.

"Ваљда је логично да ја питам све њих, које су онда то неправилности? Него да они питају нас и кажу имате неправилности. Па где су вам? Где сте их написали? Где сте их пријавили? Осим што узбуњујете народ. Већ колико вечерас или ујутру чекам да смисле следећу нову лаж", рекла је Брнабић.

 

Број приговора РИК-у и ГИК-у мањи него након избора 2022. године

Брнабић је изјавила да је број приговора и жалби које су поднете Републичкој изборној комисији (РИК) и Градској изборној комисији (ГИК) значајно мањи у односу на изборе из априла 2022. године.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара на конференцији за медије, навела да верује да они који су у јавности износили тврдње о нерегуларности изборног процеса, нису веровали да ће бити проверен сваки детаљ, сваки број, прелазак границе.

"Ми смо одговорни према нашој држави. Мени је стало да објасним уколико постоји свака сумња, уколико постоји било каква неправилност, да институције одговоре", рекла је Брнабић.

Додала је да је то у интересу Србије и њене стабилности.

"Прекините да дестабилизујете Србију, прекините да кукате широм света, да би неко то злоупотребио против Србије", рекла је Брнабић. 

"Онда треба да причам са институцијама и да их питам у чему је тачно проблем? Шта нам замерате? Шта треба да вам докажем? И кад их питате, од свих међународних организација и страних амбасада, сви кажу да не знају и нису сигурни. Они гурају тај наратив. Нешто није у реду, а шта није у реду, не знам", објаснила је Брнабић и поручила да ће наставити да демантује све тврдње папирима, подацима и чињеницама.

Брнабић је упитала и како разлика у бирачком списку у износу од 0,8 одсто може да се сматра интерним миграцијама.

"Од 1,6 милиона и не знам тачно колико хиљада бирача у Београду имате разлику од 12.000 бирача у бирачком списку од априла 2022. године до децембра 2023. године. И то је резултат тих великих интерних миграција и ваше анализе ретких имена? Свака част", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да је не занима ко финансира невладину организацију ЦРТА, и да грађани сами треба да процене у чијем интересу она ради.

Премијерка Србије оценила је објаву ЦРТЕ да је онколошком пацијенту тражено да буде сигуран глас за листу "Србија не сме да стане" да би се померила на листи чекања за лечење, најсрамотнија ствар у историји демократије и парламентаризма.

"Анонимна дојава и нико никада није сазнао ни ко је то, ни да ли се стварно десило. То вам говори о кредибилитету ЦРТЕ. Тиме није оптужена ни СНС, ни изборна листа, већ доктори, медицински радници у Србији који су задужени за листе чекања", рекла је Брнабић и нагласила да такви наводи нису пријављени институцијама.

На коментаре једног од опозиционих лидера Борка Стефановића да је Париз демантовао да је председник Француске Емануел Макрон Вучићу након избора упутио честитку, Брнабић је поручила да ће она и председник престати да се баве политиком ако то није истина.

"Понуда је следећа - ако Макрон није лично честитао председнику Вучићу, Вучић и ја се више никада нећемо бавити политиком у овој земљи ни било где другде, јер нас занима само ова земља. Али ако је председник Макрон ипак честитао победу Александру Вучићу, онда да Борко Стефановић и Драган Ђилас јавно кажу да су највећи лажови на свету. Ништа више од тога. Да их позовемо да се не баве више политиком", рекла је Брнабић.

Драган Ђилас је, како је додала, већ најавио да ће ако плате у Србији буду преко 800 евра, а незапосленост испод 10 одсто, престати да се бави политиком, па није одржао то обећање које је дао јавно, као ни милион других.

Додала да због тога што не држе обећања неће да их прозива.

"Наш улог је много већи, па да видимо ко је у праву", рекла је премијерка и додала да ће бити задовољна и тиме да кажу да су лажови.

 

Курти је охрабрен дешавањима у Београду

Брнабић је изјавила да је понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија који је данас поново затражио увођење санкција Србији, очекивано, додајући да се он сада додатно охрабрио дешавањима у Београду.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара на конференцији за медије, истакла да због протеста у Београду, већ пет дана, не стиже да се бави тиме колико Курти додатно малтретира Србе на Косову и Метохији.

"О томе колико угрожава имовину Срба на КиМ, шта се све дешава у Бањској, како малтретира породице. Не можемо да се бавимо ни тиме колико је тренутно угрожена Српска православна црква у Републици Хрватској. Зато што се бавимо тим темама, бавимо се тим бирачима из Републике Српске, којих је прво 40.000, па 50.000, а није ни толико него нула, па су на крају то окарактерисали као интерне миграције", рекла је Брнабић и додала да нико од оних који говоре о тој нерегуларности није поднео никакву примедбу на записник, тужбу, ни приговор.

Истакла је да ће упркос томе Србија наставити да се бори за интерес свог народа на КиМ.

"Да се боримо за интересе нашег народа за мир, стабилност. Са друге стране, имамо такјунске медије који као саговорнике позивају ове аналитичаре и стране посматраче, којима је пример демократије како су одржани избори на северу КиМ под Куртијевом влашћу. Тада гласало три одсто становништва, од чега, ако се не варам, 0,2 одсто Срба. То је пример демократије тим посматрачима који су парадирали ових дана кроз тајкунске медије", рекла је Брнабић.

Како је рекла, њих тада нико није питао како то може да врхунац демократије буду избори на којима гласа тако мали број бирача.

"То су били избори који се одржавају у контејнерима, у присуству наоружаних људи, а онда кажу да овде имамо неки проблем. Њима истина није важна, већ перцепција и наратив је важан. Њима је важно то како да дестабилизују Србију, како да кажу да је овде најгоре на свету. Свуда је демократија, само овде нема демократије", навела је Брнабић.

 

Немогуће имати два пребивалишта и то се никада није доводило у питање

Брнабић је изјавила да је немогуће имати два или више пребивалишта и да по Уставу и закону Републике Србије, ако неко има пребивалиште и држављанство Републике Србије може да гласа на изборима, као и свуда другде у свету.

Премијерка је на питање новинара да ли је могуће имати два или више пребивалишта рекла да је то немогуће, као и да се то никада није доводило у питање.

"Нисам видела да је неко то доводио у питање да ли може да има два пребивалишта - не може да има два пребивалишта. Као неко ко је шест година у свом животу живео у иностранству, ја сам имала пребивалиште у Београду, у Републици Србији и док сам живела и у Лондону и у САД, и долазила и гласала", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Истакала је да нико не може да има два пребивалишта у Србији.

"Ако је неко држављанин Србије и има пребивалиште у Републици Србије по Уставу и законима Републике Србије може да гласа у Републици Србији и ја мислим да је то више него јасно", рекла је Брнабић.

На питање да ли мисли да је нормално да се о комуналним питањима у Београду, на градским изборима у Београду, питају председник Републике Српске Милорад Додик или Јелена Тривић, вођа опозиције у Републици Српској, Брнабић је упитала ''да ли је у реду да неко ко је из Трстеника гласа на локалним изборима у Београду или неко ко је из Трстеника, а сад живи у Београду, а гласа у Трстенику, да се бави локалним питањима у Трстенику''.

"И да вас питам, је ли тај Милорад Додик гласао на тим изборима 2008. године? Јесте! 2009? Јесте", истакла је Брнабић.

Додала је да јој није важно да ли гласа Милорад Додик или гласа Петар Петровић, који је у Њујорку.

"Важан ми је Устав, важни су ми закони. Дакле, то је питање Устава и закона. Тај Устав и ти закони кажу да ако неко има пребивалиште и држављанство Републике Србије, може да гласа на изборима као и свуда другде у свету", рекла је Брнабић.

На питање новинара ко је организовао аутобусе који воде људе на гласање, Брнабић је навела да то није против закона, као и да све јаке политичке странке у свету то раде.

"Добро организована, логистички јака странка то ради. Раде и друге странке и у Немачкој, и у Великој Британији, у Шведској, у Италији, где год желите. Имате чланове који немају аутомобил или се не осећају добро и ви их одведете на гласање", рекла је Брнабић.

Брнабић је, на питање зашто се на мрежи "X (Тwitter)" полемисала са посматрачем из Немачке који је на нижем рангу од ње, навела да мисли да ништа није испод њеног нивоа када је у питању интерес Србије и српског народа.

"И наставићу да се расправљам. Ако нисам премијер, имаћу још већу слободу да им кажем шта заиста мислим и нећу морати да користим баш дипломатски речник, па ће ми утолико бити лакше и лепше и боље", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да одговара на мејлове и дискутује на људима на мрежи X, без обзира ког су ранга.

"До мене људи лако дођу. Ја мислим пола Србије има мој број мобилног телефона. Ја одговарам на моје маилове. И да, расправљам се по Тwitter-у са људима без обзира којег су ранга, ако лажу о Републици Србије, ако шире неистине о мојој земљи и мом народу, и расправљаћу се", указала је Брнабић.

На питање да ли ће као премијерка посетити потпредседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић и посланице које штрајкују глађу, Брнабић је рекла да је данас ЦРТА објавила да нема ничега спортног у вези са гласовима из Репблике Српске и додала да се нада да ће они прекинути штрајк глађу.

"Ја мислим да то није ни паметан ни легитиман вид политичке борбе. На крају крајева, у томе је ево једна ствар са којом се слажем са Весном Ракић-Водинилић која је рекла да је то један политички егзибиционизам и да такве људе не треба схватати озбиљно. Ја се надам да ће прекинути", истакла је Брнабић.

Премијерка је објаснила да председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић не зна колико је гласова листа "Србија против насиља" освојила на изборима.

"Каже милион, милион и по, дакле плус минус 500 хиљада гласова. Толико му је стало до избора и толико то најбоље показује и како су ушли у ту кампању и шта им је била намера. Не да освоје неке гласове, него да праве хаос и након избора, пошто никада нису веровали у своју победу", нагласила је Брнабић.

Брнабић је навела да је место за демократску дебату у Скупштини Србије.

"Дакле, освојили су неких 869 хиљада гласова, свака част, то је добар резултат, ја им честитам на том резултату. Имаће доста посланика у парламенту, то је начин за демократску дебату, тако да се вратимо у демократску дебату", рекла је Брнабић. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк