Вести

Брнабић: Опозиција прича о свему осим о тачки дневног реда

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић поручила је на седници на којој се расправља о изменама и допунама Закона о локалним изборима да ће бити толерантна и флексибилна, додајући да то иде у прилог култури дијалога.

После обраћања посланика Еколошког устанка Александра Јовановћа Ћуте који је говорио о различитим темама, али не и о изменама и допунама Закона о локалним изборима, Брнабић је рекла да се нада да ће посланик ценити то што је дозволила да прича о свему осим о тачки дневног реда.

"Тако да ево да наметнемо сада ту културу дијалога, коју не желим да вам забраним, ја волим да грађани чују увек шта ви имате да кажете. Ја бих вам продужила време, што дуже да можете причати, слободно причајте, ја мислим да то иде у прилог пристојне Србије", рекла је Брнабић.

На коментаре да је на једном састанку власти и опозиције о изборним условима био присутан амерички амбасадор Кристофер Хил, Брнабић је рекла да је био и амбасадор ЕУ Емануел Жиофре.

"Знам да после свих тих разговора трчите у те западне амбасаде да препричате шта је било, па лепо да буде ефикасније да чују сами. Једино што вама смета што су они били на том састанку је што сте изгубили могућност да препричавате. Што се тиче тзв. Косова у Савету Европе, другима се обратите, они су потписали, ови ваши дојучерашњи коалициони партнери, да Косово буде не само у Савету Европе, него да што пре буде чланица Европске уније", поручила је Брнабић опозицији.

Брнабић је додала да ће се трудити да не одговара више са места председавајуће, али је подсетила и да су јој опозициони посланици поставили питања на која је желела да одговори.

 

Борба за датум избора није Церска битка

Брнабић апеловала на посланике опозиције да борбу за изборне услове не упоређују са борбом против окупатора, истакавши да тако вређају и посланике владајуће коалиције и грађане Србије који су гласали за њих.

"Нити сте ви ослободиоци, нити су ови људи окупатори. Борба за датум београдских избора није битка на Неретви, ни Сутјеска, ни Церска битка, ни бомбардовање Београда. Дакле, ништа јуначки ту нема", рекла је Брнабић на седници Скупштине Србије.

Додала је да је стални наратив опозиције да је њихова борба једнака борби ослободилаца против окупатора и замолила их да не постављају знак једнакости на те ствари.

"То је урушавање достојанства свих жртава и оних који су дали живот за слободу и суверенитет ове земље", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2